AMD Ekran Kartı Sürücüsü

Merhaba ben Windows tan Linux işletim sistemine geçiş yapmak istedim ve bu geçişi de milli işletim sistemimizle yapmak istedim ve Pardus DDE kurdum yani hem linuxa hemde Pardus’a yeniyim anlayışınız için şimdiden teşekkür ederim
Kurulumdan sonra sanıyorum ekran kartı driverını kendisi kurdu fakat bazen dalgalanmalar bozukluklar ve kasmalar oluyor ben bu sorunu ekran kartı driverına bağlayıp güncel bir sürüm kurmak istedim AMD Radeon HD 8600M Ekran kartına sahibim AMD nin kendi sitesinden Linux için driverını indirdim sıkıştırılmış dosyayı çıkarttım ve .run uzantılı dosya çıktı karşıma ufak bir araştırma sonucunda uçbirimden sh komutuyla .run uzantılı dosyayı çalıştırabileceğimi öğrendim denedim açıldı çalıştı diye sevinirken bir hata çıktı karşıma

"error: Detected X Server version ‘XServer 1.19.2_64a’ is not supported. Supported versions are X.Org 6.9 or later, up to XServer 1.10 (default:v2:x86_64:lib:XServer 1.19.2_64a:none:4.9.0-5-amd64:)
Installation will not proceed.

Removing temporary directory: fglrx-install.dJrzt4"

anladığım kadarıyla bazı paketleri eski olduğunu söylüyor fakat synaptic paket yükleyicide herhangi bir güncelleme göremedim ayrıca apt-get update ve upgrade komutlarını da denedim yine bir sonuç alamadım sorun hakkında yardımcı olursanız çok sevinirim Teşekkür ederim

1 Beğeni

Bu konunun çözümü için ben de takipdeyim…

Merhaba @nuh_cevdet bey,

AMD nin sitesindeki driver en fazla 1.10 XServer versiyonunu desteklemektedir diyor, bunu aldığınız hata mesajında da görebilirsiniz. Pardus ta 1.19.2 var o nedenle Pardus ile birlikte gelen AMD driver ı yeterli olmalı sizin için.

Selamlar.

2 Beğeni

Teşekkür Ederiz Yunusemre bey.

1 Beğeni

Anladım teşekkür ederim

Aynı sorunu bende yaşıyorum. Yunusemre bey Pardus’a entegre sürücüler yeterli olmalıdır diyorsunuz da, Bilgisayarım açılırken boot ekranında " … radeon initialization failed…" şeklinde bir mesaj alıyorum ve bilgisayar açıldığında da tıpkı ekran sürücüsü yüklenmemiş windows Xp gibi sayfalar akıyor. Bu sorunu nasıl çözeriz.

benim bilgisyarda da amd ekran kartı ve intel var. aynı sorun bende de var film falan izlerken görüntüde kırılmalar oluyor. bilgisayarın donanım özelliklerini tamamen kullanamıyorum malesef ( Film izlerken :slight_smile: ). nvidia ekran kartı olanlar pek sorun yaşamıyor galiba. bu sorun daha çok amd ekran kartlı bilgisayarlarda var.
amd nin sitesinden indirdiğimiz driverler xserver versiyonundan eski olunca bir işe yaramıyor malesef.
xserver ın ekran kartı için hazırladığı yazılımda yetersiz maleseffff

1 Beğeni

Kesinlikle katılıyorum size. Aynı şeyleri yaşıyorum. Uzun zamandır bu konuyu tecrübe ediyorum.
Benim kanaatimce sorun: Amd’ nin Ati ekran kartlarına linux sürücü desteğini yeterli vermemesinden yada windows kadar güncel destek vermemesinden kaynaklanıyor. Ati ekran kartlarına windows 10 da ki gibi güncel sürücü desteği verilseydi, Pardus’ un video ve grafik performansı açık ara windows dan çok daha iyi olacaktı bu kesin…

2 Beğeni

Amd hd 7700 ekran kartımın sürücüsünü AMDnin sitesinden indirip sıkıştırılmış dosyaları çıkardım.

sudo sh AMD_Driver_Packages.run

komutu ile kurmaya çalışıyorum fakat olmuyor. şöyle bir hata veriyor:

sh: 0: Can't open AMD_Driver_Packages.run

Mehmet Bey bir de aşağıdaki gibi deneliniz lütfen.

sudo ./AMD_Driver_Packages.run
1 Beğeni

Konuyla alakalı; ekran bozulması, dalgalanması, yırtılması, titremesi, kırılması, v.s. sorunlarınızın çözümü aşağıdaki konudadır.
Saygılar

http://forum.pardus.org.tr/t/intel-ekran-kartinda-amd-xorg-konfigurasyonu-ve-ekran-dalgalanmasi-sorunu/5010

1 Beğeni

Amd eski grafik yongalarına ait sürücülerin kaynak kodlarını microsofta verdi. Şuan en iyi başarımı(performansı) windows 10’dan alması normaldir.
Amd’ye e-posta gönderdim. Eski grafik yongalarına ait sürücüleri paylaşın diye. Sadece paylaşmalarını istedim. Ona bile geri dönmediler.
@Yunusemre üstad. Kurum olarak Tübitak adına talepte bulunulsa daha iyi olur.
O zaman belki sürücüleri verirler. Piyasada bu tür ekran kartları çok var. Mesela benimki de Radeon HD 4250 ve radeon sürücüleri maalesef çok kötü. :disappointed:
Bu konuda, kurum olarak Amd’den sürücü talebinde bulunmanızı rica ediyorum.
Geri dönütünüzü bekliyorum
Selametle…

2 Beğeni

17.3 sonrası ekran kartı donanım sürücüleri kolay kurulumu ile ilgili bir kapsamlı çalışma başlatmayı planlıyorum, kurumdan ve community den yeterli desteği alabilirsek test ortamı açısından, pardus mağazada yaptığımıza benzer ancak daha kapsamlı, son kullanıcı ihtiyacına yönelik bir çalışma olucak yine. Yakın zamanki iş planları arasında yok, söz vermiş gibi de olmak istemiyorum, ETAP meselesine dönmesin. Elimizde olmayan third party kuruluşlar tarafı kaynaklı beklemede kalabiliyoruz. Zamanla hepsi olacak inşallah, önemli olan uğraşlarımızın değer kazanması gerisi hikaye.

Bahsettiğiniz konu üzerine bu şekilde teknik açıdan bakabiliyorum, işin bürokratik kısmı başka kişilerin elinde.

Selamlar.

3 Beğeni

İşte o bürokratik kısımdaki kişilere bu durumu iletseniz. :upside_down_face::grin::blush:
Talebimiz bu yönde :blush: