Artik linux kullanmayacagim

Çünkü istediğim yardımı ve gerekli güçlü bur işletim sistemi olmadığı için pardusu da bıraktım herkese teşekkürler.

1 Beğeni

Bugün dünyanın ilk 500 süper bilgisayarı da, Google da, Facebook da, Twitter da ve bütün internet alemi de, şu girdiğiniz siteler de, her gün elinize aldığınız telefonlarınız da Linux üzerine bina edilen ve Linux kullanan sistemler ve şirketler.

Siz neyi aradınız da bulamadınız?

7 Beğeni

Emin Bey haklısınız, Linux gerçekten çok güçlü bir işletim sistemi. Ben de yıllardır büyük bir keyifle Pardus kullanıyorum. Bu süreçte Windows kullanmak zorunra kaldığım zamanlar da oldu. Zaten en büyük farkı o zaman hissediyorsunuz. Windows kullanırken kısıtlandığınızı, Linux kullanırken de bilgisayara kendinizin hükmedebildiğini ciddi anlamda hissedebiliyorsunuz. Bu yüzdan Linux’u başka işletim sistemine tercih edeceğimi sanmıyorum. Ancak kullanıcının beklentilerinin karşılanamadığı birçok nokta var malesef. Tabi bunun tek sorumlusu Linux değil. Oyun üreticileri, donanım üreticileri ve birçok meslek grubunun kullanmak zorunda olduğu program üreticileri Linux’u pek dikkate almadığı için birçok eksiklik meydana geliyor.
Söylediklerinize tekrar hak vermekle beraber, örneğin ekran kartı sürücüsünü bile yüklerken türlü yollar deneyip başarısız olan kullanıcı “Olsun, Google da Linux kullanıyor” diyemiyor.

2 Beğeni

Sizler programlama bilen kişilersiniz.

Normal hiçbirşey bilmeyen kullanıcılar tarafından olaya bakmıyorsunuz.

O saydığın şirketler milyarlık şirketler.Karşılaştıkları sorunları kolaylıkla çözebilirler.

Yerli yabancı birçok linux sürümünü denedim.

Bazılarını bilgisayarıma hiç kuramadım.

Donanım sürücülerini kolaylıkla bulamıyorum.Forumlarında sorduğumda hep yanlış bilgi veriyorlar.

Defalarca bilgisayara format atmak ve çalışmayan paketler yüklemek insanı bıktırıyor.

Kardeşim söylediklerinde haklısın,Linux bir programcı için harika bir işletim sistemi. Senin yaşın kaç bilmiyorum fakat ben 1995 yılından bu yana bilgisayarımdan birinde Linux sistemi her zaman yüklü olur. Ama kulanmayan bir kişi için,çok zor bir sistemdir.Güncelleme yapıp yeniden başlattığında birçok Linux sürümü çökmeyle karşı karşıya, bir çok çatallama çıktı,yeni kullanıcı hangisini kullanacağını bilmiyor, bir çok gereksiz sürüm var, tek bir çatı altında toplanmayı beceremediler.Sana bunun gibi 10 sayfa Linux sistemlerinin eksikliklerinden bahsedebilirim.Sonuç olarak Linux tartışmasız, windowtan daha iyi sistem, ama son kullancıya hitap edemiyor.

2 Beğeni

@efeyaryukey doğru konulara, isabetli bir özetleme yaparak, değinmişsiniz. Şu son kısmına kendi bakış açımı eklemek istiyorum:

Her türlü tercihte seçeneklerin “getiri-götürü” hesapları esastır; Farkında olarak veya olmayarak. @eminfedar Linux lehine, yaygın/seçkin “Linux kullanımı” na vurgu yapmış. Buna eklenebilecek daha fazla gerekçeler de var tabi. Mesela:

  • Özgürlük: Tüm kontrol sizde. Kapalı kapılar, saklı gizli tuzaklar, ticari hırslar ve uğruna yapılan yanlışlar, … yok.
  • Güvence: Makro düzeyde ele alalım mesela. Yakın zamanda “her şey” bilgisayar sistemlerince yönetilecek; Arabalar bile. Kontrolün (size) kötü niyetli birisinde olduğunu düşünün! Sonunuz: Bir kuklasınız. Her evde bir casus, “uykuda” bekleyen bir sabotör düşünün!? Saymakla bitmez. Güvence en kritik faktörlerden birisi.
  • Masraf: Yine makro düzeyde hesaplayalım. Yıllık kurum ve kuruluşların “lisans” ve diğer masraflarını düşünün bir. Basit olarak mesela: 1 Mio pc x 20$ = 20 Mio $ . Niye?
  • Hak: Neden Bilgisayar aldığımda birde Windows zorla satılıyor bana? Halbuki, Linux yükle, bilgisayar ucuzlasın. Ama yok! Windows satılacak, her eve bir casus girecek, monopol ebedi olacak. Böyle bir yapının destekçisi olmak hiç mi rahatsız etmiyor yani? Monopollere “alerjik” olalım.
  • Gelecek: İnsanların gelecekte “Dün bir belgeselde gördüm, eskiden işletim sistemlerine para ödüyorlarmış. Biliyormuydun?” gibi muhabbetlerini duyar gibiyim :slight_smile:
  • Çoğulculuk: (Genelde) Seçkin, yüksek maaşlı bir Mühendis gurubundan ziyade, her gönüllünün fikirlerinin zemin bulduğu bir altyapıdır Linux. En güzel fikirler bazen, yazılımla hiç alakası olmayan insanlardan gelir.
  • Eğitim: “Açık Kaynak” felsefesi, Linux’a temas eden (100.000 kişiden 10 tanesi bile olsa) insanları araştırmaya, geliştirmeye, “yapmaya” teşvik ediyor.

“Kullananlar” listesi ikna etmezse, belki başka bir gerçek eder. Bunlarda yetmezse, hala Windows kullanma “şansınız” var :slight_smile:


@DEED istediğiniz yardım “sen benim için kur, ben sana söyleyeyim fareyide sen yönet” değildir umarım :slight_smile: Linux’un gücü nü tartışmayı ise gereksiz buluyorum. Keşke aramızda kalsaydınız.

Saygılar

3 Beğeni

Bence bırakın istedigini kullansın! Ama o ne istediğini bilmiyor

Güçlü bir işletim sistemi derken neyi kastettiniz acaba?
Linux gayet güçlü bir çekirdek.
Gerekli yardımı alamadınığınız konuyu açıklar mısınız?

Genelde insanlar bilgisayar kullanmaya direkt linux ile başlamıyorlar.
Bir geçiş söz konusu.
Bunu da bambaşka bir semte-şehre-ülkeye taşınmak gibi düşünebiliriz belki.
Hemen daha ilk günden, hayatınıza aynen kaldığınız yerden,
hiç bir şey olmamış gibi devam edememek beklenir bir şey.
Bu win7 den win10 a gecen bir kullanıcı için de böyle olsa gerek.
Bakkalın yerini öğreneceksin, otobüsler nereden geçiyor, saat kaçta geçiyor,
geçiyor mu :slight_smile: Çay kahve nerede içilir vs.
Alışana kadar, oralı hissedene kadar, en azından bir kaç aylık bir süreç lazım.
İyi komşuluk ilişkileri, misafirperverlik de bu süreci pek tabi ki hızlandıracak ve yumuşatacaktır.

Ve linux da bir araç aslında. Bir alet, mesela bir tornavida, çantada bulundurmakta fayda var.
Tabi bazen biraz ayar çekmek gerekebiliyor, tornavidanın ucunu değiştirmek gerekiyor mesela.
Fakat güzelliklerinden biri de bu değil mi, bunu yapabilmek.
Ve de sadece (aktarılabilen/paylaşılabilen) bilgi ile tecrübe ile.
Yani elinizi cüzdanınıza götürmeye gerek kalmadan.

@DEED Sabrın sonu selamet :slight_smile: Bırakmayın derim, gelişmekte olan güzel bir semt burası. En azından arada bir uğrayın bir çayını için :slight_smile: Size mutlaka bir şey katacaktır.

(Gnu/linux da demiş olalım da yazının bir yerinde, ilk günden “şey” olmasın :slight_smile:

3 Beğeni

Evet…
Kullanmayan için çok zordur. :slight_smile:

Dünyevi her işte olduğu gibi…

Cari olmadığı müddetçe, yabancısınızdır. İnsan da bilmediğine düşmandır. (Maalesef…)
İşte bu da insanı hataya sürükler. Büyük değerleri kaybeder.

1 Beğeni

Çok güzel bir tesbit. Çünkü onlar(!) öyle istiyorlar. Çocuk doğar doğmaz malum sistemleri kullanıyor, okulda onunla yetişiyor, Üniversitede bilişim bölümlerinde bile o platformlar üzerine yetiştiriliyor… Müfredat ona göre hazırlanıyor.

Biz de bu dikteye EVET diyoruz, ve yola devam.

Özgür dünyada yaşıyoruz. Herkese saygı gösteriyoruz.

Selamlar.

1 Beğeni

Merhaba;
Çok güzel tesbitler. Bu kadar basit işlerin bile bir öğrenme sürece var. Bir işletim sistemini kullanmak bunlardan daha kolay olamaz herhalde.
Biraz kıpırdanmak gerekli.

Selamlar.

2 Beğeni

Herkese nazik cevapları icin teşekkür ederim. Evet artık linux kullanmayacagim sebebi şu simdiye kadar gercekten samimi sekilde söylüyorum 50 yi gecti linux kullanmam birinde ekran karti sorunu yaşıyorum . Birinde maus sorunu yaşıyorum. Birinde ses karti sorunu. Birinde ekran parlaklik sorunu. Birinde internet sorunu. Birinde bir gta oynamak icin kırk takla attim ama oynayamadim.birinde program kaldiracagim ama program ekle kaldir gibi bir durum olmayinca uzantıları tek tek kaldirdi. Kiminde cekirdek surumunu guncelledim pc siyah ekran da kaldi. Daha daha var. Sebebler bunlar. Ama linuxu istiyormuyum evet yerli olanini istiyormuyun evet bunlari sanirim tekrardan sanal sistemler kurark deneyecegim cunku her pc cokmesinde linuxu bastan kurmaktan biktim. Yeterli sayida yardim bulamadim mesela foruma konu açtım siyah ekranda kaldim sorunu duzeltemedin diye 3 gun bekledim ama sonunda boyle olmaz diyip Windows a gectim.
Ha sunuda soyleyin Windows a geçtim memnunmuyum hayır ama bircok istegimi yapabildigim icin mecburum.