E-İmza için uğraşmaya son ( e-imza-kur )

Mağazaya ekleyecek bir durum yok paketin asıl yaptığı şu;

sudo apt install akis
sudo apt install oracle-java8-set-default

bunu e-imza kullandığını düşündüğünüz kurumdaki bilgi işlem sorumlusu elle rahatca yapabilir.

Öncelikle @OguzhanDUYAR bey gayet basitçe kurulum yaptım, teşekkürler. :+1:

@Yunusemre bey, bu tarz uygulamalar basit birkaç paketi yüklemekle bile işi tamamlıyorsa bence de mağaza eklenmesi uygun olur diye düşünüyorum. Çünkü herkes bunu forumdan girip arayacak diye bir ihtimal söz konusu değil. Yapamıyor olabilir. Bir de ihtiyacı olanın mağazadan kolayca ulaşması varken neden zaman kaybedilsin ki.

Bence Pardus’ta kullanıcı ister bilgi işlem sorumlusu olsun, ister herhangi bir kullanıcı birçok şeye mağazadan ulaşabilirse kullanım basite indirgenmiş olur. Mağaza mantığının ortaya çıkma amacı da bu değil mi zaten?

Lütfen mağazaya ekleme konusunu bir daha değerlendirin. :slightly_smiling_face:

4 Beğeni

Bunun için depoda oracle java olması lazım pardus depoda oracle java yok ve pardus depo her zaman verimli çalışmıyor erişim sorunları alıyor deponun diğer illerde nasıl bağlandını test etmelisiniz. 8 mbs hızında interneti olan biri olarak debian repo su hızlı iken pardus repo yavaşlık ve erişim sorunları yaşıyorum. e-imza-kur-extra yı yapma sebebim repo sorunu.

2 Beğeni

@Yunusemre Pardus ve diğer linuxlarda e-imza için ayarları yapmak zulüm hale gelebiliyor siz uraşmadığınız için durumun farkında değilsiniz ama openjdk e-imza da sorun çıkartıyor aslında e imza sistem java olmasa bütün sorun çözülcek ülkemizdeki yazılımcıların java hastalığı var ne yazık ki java çok hassas bir dil beceremeyen sistem kaynaklarının verimsiz kullanılmasına neden oluyor.

2 Beğeni

sudo apt install oracle-java8-set-default paketi pardus depoda önceden yokdu
oracle-java8-installer_8u181~pardus2_all.deb 2018-08-29 11:10 32K
yeni eklenmiş her kezin bilgisi olsun konu depoya oracle java paketinin eklenmesini sağladı en azından.

2 Beğeni

Şimdi olayı netleştirelim, dışardan birinin Pardus yaygınlaştırma çözümlerine katkısı olduğunu göstermesi gereken somut bir örnek oluşturmaya çalıştığımız durumdu bu. Fakat durumu öyle bir hale getirdiniz ki yanlış anlamalar konuya hakim olmama durumu acınası yaptı. Dışarıya desteğin en somut örneği forumun kendisidir bu birincisi. İkincisi farkında olmadığımızı düşündüğünüz akis paketi depolara eklenme zamanı

akis_1.7_amd64.deb 2017-05-16 16:49 4.8M

e-imza meseleleri openjdk ile çözen kurumlarda var. Akis paketiyle ilgilenen arkadaşlar openjdk ile sorunsuz çalıştığını belirttiler ve ben açıkcası konuya hakim değilim. Oracle java paketinin yüklenebilir olduğu sürece hangi depoda olduğunun bir önemi yok. Yanlış yönlendirme yapmayalım. Şahsi olarak şunu hedefledim açıkcası direk isimde vereceğim, @OguzhanDUYAR beyin yaptığı çalışma hoşuma gitti ve kurumun bir ihtiyacı olduğuda bes bellli, ve hemen yardımcı olmak amaçlı pull-request de gönderildi:

Amacım şu idi, başta da dediğim gibi Pardus bünyesinde olmayanların dahi yaptığı community çalışmalarıyla bakın nasıl katkıda bulunulabiliyormuş göstermekti. Bunu parçalı olarak @eminfedar beyle de yaptık hatta kendisi çok güzel bir uygulamanın maintaner ı dır;

Hala da öyle olmasını istiyorum, yardım isteyene asla geri çevirmedim çevirmemde en fazla bilmediğim bir konu ise yönlendirme yaparım.

oracle paketinin depoya yeni eklenme meselesi ki dikkatinizi çekerim Pardus main değil non-free depolarına eklendi, aynı yerde spotify da yeni virtualbox da, tekrar yineliyorum ha şu kişiden eklemişsiniz ha bu depodan eklemişsiniz en fazla 5 satır console komutu fark eder ve amaca ulaşmayı sağlaması yeterlidir.

daha önce bahsettiğim ve bilinmesi gereken bir gerçeği yazdığım şu yazıyıda okumanızı rica ediyorum.

Sonuca gelicek olursak Pardus non-free depolarındaki paketlerin hepsindeki durum buna akis de dahil, kaynak kodu bizde olmadığı veya lisans sorunları olduğu için sisteme yüklendikten sonraki aşamada sorumluluk PARDUS a ait değildir. Biz sadece paket i barındırma hizmeti verebiliriz main depodakilerin aksine.

Böyle basit bir yargılara varmanız da ayrıca üzücü. Kesinlikle yanlış yönlendirme oluyor. Lütfen dikkat edelim.

Selamlar.

1 Beğeni

Bahsettiklerinize ben de katılıyorum. Bağımsız olarak katkı sağlamaya çalışanlara verdiğiniz desteğin de farkındayım ve takdir ediyorum. Ürettiğiniz yazılımlarla da hepimizin takdirini kazandığınızı düşünüyorum. Deepin masaüstünü de düzenleyip kullanımımıza sunmanız, oraya verdiğiniz destekler de önemli şeyler. Bunun dışında Pardus İmage Writer ve ardından sürekli talep edilen Pardus Store’da çok önemli ve başarılı yazılımlar. Bunların dışında biz kullanıcıların farkedemediği, arka planda gerçekleşen de bir çok şey var, bunları bilemesek de bi Pardus’u kullanırken açıkçası kendim farkediyorum. Ubuntudan Pardus’a geçtim ve bazı konularda Ubuntudan daha iyi olduğunu direk hissettim. Hepsi için emeğinize sağlık.

Açıkçası benim kastetmek istediğim ve her fırsatta da söylemeye çalıştığım şey, sizlerin zaten çok emek harcadığınız, yorulduğunuz. Takdir edersiniz ki biz de kullanıcılar, topluluk olarak bizim için bu kadar önemli olan bir çalışmaya destek vermek istiyoruz. Bunun için de Pardus’un topluluk desteğine biraz daha açık olmasını istiyoruz. Şu an tek yapabildiğimiz kullanmak ve forum aracılığıyla kullananlara yardımcı olmaya çalışmak. Bizse elimizden az da olsa bundan daha fazlasının gelebileceğine inanıyoruz. En azından bazı çevirilerde yardımcı olmak, mağazaya ekran görüntüleri eklemek, yaabilirsek yeni uygulama eklenmesine yardım etmek, android ve ios mağazasındaki gibi kendi geliştirdiğimiz uygulamaları da ekleyebilmek istiyoruz. Yoksa Pardus ekibinin yaptıklarını eleştirmek gibi bir niyetimiz yok.

Çalışmalarınız, emeğiniz için tekrar teşekkür ederim.

5 Beğeni

Merhaba
eimza extra yı kurarken

  • libsocket6-perl paketi bulunamadı diyor
  • ek olarak oracle paketi indiren link kırık dosya inmiyor

bilginiz olsun

Evet işe yarayan her program kurulum komutu ne kadar basit olursa olsun MAĞAZA EKLENMELİ mağaza da ki yer kalıcı ve sınıflandırılmış hiç tanımadığımız programı bile mağazada görerek kuruyoruz.Bunun yerine forumdaki komutlara göre program kurulabilir elbette ama en iyisi mağazaya konulması lazım. MAĞAZA ARTIK PARDUS kullanıcılarının ilk adresi olmuştur.

2 Beğeni

Rica etsem komutu tekrar çalışdırırmısınız
Bide sistem nedir pardus mu

Oğuzhan DUYAR bey, teşekkür ederim. Yüklediğiniz paket ile kurulum yapabildik. Fakat e-imza-kur-extra komutunu kaç kere yazarsak yazalım “güle güle” demiyor :smiley:

Merhaba

oracle paketini indiren linkte ilgili dosyayı bulamadığı için uygulama kurulmuyor

E imza ile ilgili Oğuzhan Beyin paylaştığı kurulumu yaptım. Kart okuyucuyu tanıtamadım. Ne yapmam lazım?

Bu konunun başındaki adımları uygulayınız.

kurulumu sorunsuz yaptım. firefox 52 yükleyin denilmiş. Bunu nasıl yapabilirim. Şuan bende yüklü olan 60.2?

Pardus 17 Firefox Güncelleme/Sürüm düşürme linkine bakınız.

firefoxun sürümünü düşürmeyi uzun gayretlerim sonunda başardım. Değişen birley yok. Kart okuycuyu tanımıyor maalesef

Tüm işlemleri yaparken hata aldınız mı?

hatırladığım kdarıyla almadım

Konuda bahsedilen deb paketini indirin ve kurulumları yeniden yapınız. Hata alırsanız paylaşınız.