Milli İşletim Sistemine Yöneltilen Eleştiriler

Hocam hepimiz ihtiyaç duyuyoruz, siz merak edip sahip çıkıp burada kendinizi geliştirmeye çalışıyorsunuz, ama Türkiye’de bir milyon öğretmenden kaçı Linux kullanmıştır, merak etmiştir, hatta adını duymuştur? Devletin Pardus yüklü Pc dağıtmasına bile karşıyım, onlara da tabletlere yapılan muamele yapılacak, hatta daha fazlası…

1 Beğeni

Without Systemd olaydı,iyi olurdu.

ben mehmet Göktürk hocanın yorumlarını okudum da müthiş derece de haklı hoca. Yahu benim babam filanca üniversite de bilmem ne bölümünde şeflik yapıyor adam akşama kadar 3 resmi yazıyı zor yazıyor üstüne elektronik imza işini de 2 senede zor kavradı. siz kalmışsınız program için öyküleyiciye kod yazsın diyorsunuz. Komik olmayın hocalar. Devlet iyi hoş çalışıyor da afaki çalışıyor. Benim çocukluğum YÖKün bahçesinde ulakbim koridorlarında geçti çay içip dedikodu yapıp birbirlerinin ayaklarını kaydırmaktan başka iş yapmazlardı. 20 yılda dilerim bir şeyler değişmiştir.

1 Beğeni

Merhaba;
Kim nerede demiş merak ettim.

1 Beğeni

Yunus Emre Bey DYS .EBYS vb.sonuçda Genel Ağ üzerinde Java ile yapılan bir yazışma sistemi çşitli dosya biçimlerini açan ve ekler yüklenebilen bir sistem .Peki bunun Alternatifi yapılamaz mı Java dışında bunu illaki burada görevli konumdaki beş altı kişiden istemiyoruz.Arka planda bu projede görevli ekip vardır.Bir defa kesinlikle bu ekip Vatandaş olarak şikayetçi olduğumuz konuları dikkate almalılar şu kurulum işini eski sürümlerde olduğu gibi fazlaca soru sormadan KALAMARES ile yapmak da mı sağlanamaz?Son Kullanıcı paketleme derleme vb.ile uğraşmak istemez.Ya tıkla kur ister ya da en fazla So Do kur vb.Konsoldan rahat kurulum ister.KAPALI KAYNAK kodlu Yazılımın değişmesi için Tübitak Yetkilileri ilgili makamlara ulaşarak bu yazılımın açık kaynak kodlu işletim sistemlerine uygun bir şekilde kurulması yapılandırılması konusunu karar mercilerine iletmelidir.Saygılarımla.KAK toplantılarında bu hususu mutlaka ele alınmalıdır.

1 Beğeni

Bunu okuyunca ne güldüm, bir daha güleyim hahahaha.
Ben burda (forumda) görevli değilimki pardus repo manager ı benim, altyapı kurulumunda bir çok yerden sorumluyum. + 150 nin üstünde source maintain ediyorum + debian dan security repo merge ünden sorumluyum. Bir de KAK demişsiniz, belki bu seneki KAK da gelip benimle tanışanlar burdadır; arka plandaki çalışan dediğiniz adam(lar) sayısını bilseniz üzülürsüniz.
Bu yorumu bir kere yapıcam bir daha lafını açmayacağım, kişisel algılamayın lütfen anladığım kadarıyla bir çok kafası karışık kişinin sözcüsü olmuşsunuz. Yahu biz bahsettiğinizi bilmiyor muyuz son kullanıcıya en süper deneyimi yaşatmak sıkıntıya sokmamak, bir düşünün eski pardus kullanılabilirliği kararlılığı ve yaygınlaşması şuan ki ile karşılaştırılamaz bile. Övünerek ya da başka yeri kötüleyip kredi toplamaya çalışmıyorum. Ama yahu biz salak mıyız bu sorunları kör müyüz göremiyoruz her şeyin bir sırası ve risk değerlendirmesi var, işimizi kafadan atarak yapmıyoruz. İşin uzmanlarından örnek ve ders alarak işi yürütmeye çalışıyoruz.

Uzun lafın kısası, bir kaç yerde gözünüze çarpmıştır forumda, bu iş gücü ile biraz yavaş ilerliyoruz ama emin ilerliyoruz. Dağıtım üzerinde gördüğünüz büyük ya da küçük eksiklikler, kişisel ya da genel olarak gördüğünüz ihtiyaçları belirtmeniz bizim veli nimetimiz. Benim işim bu yapıcaz hocam düzelticez inşallah sadece doğru kırıcı olmayan teleffuzlar bize gaz verir, yıkıcı iğneleyici ukalaca olanlar ise soğutur. Bu herkes ve her iş için geçerli.
Gönülden destekleyen herkese teşekkürler.
Saygılarımla.

Yunusemre Şentürk
Softwate Engineer
Bachelor software scientist

8 Beğeni

Yunus Emre Bey ilginize Teşekkürler benim burada görevli 5-6 kişiden kastım forumda sorulara genellikle cevap veren Pardus ekibi yoksa sizin forum görevlisi olmayıp PARDUS’un Proje ekibinden Yazılım Mühendisi olduğunuzu ve çok çaba sarfettiğiniz biliyorum.D.Y.S.vb.ni çalıştırmak için çabaladığınızı da biliyor ve takdir ediyorum.Burada maksat karalamak soğutmak değildir.2006 dan beri PARDUS kullanıcısı biri olarak bütün Devlet Kurumlarında Pardus görmek isteyen biriyim.Pardus İle D.Y.S.Y.giremeyen bir meb çalışanı Pardus kullanamaz.Umarım 2018 PARDUS YILI olur.Kurulum işine el atacağınızı önceden söylemiştiniz.Saygılarımla;

2 Beğeni

Linux dünyası için söylenmiş haktan, hakikatten uzak … sözler.
O ıvır zıvır dediklerinizle her gün milyonlarca sunucu hizmet veriyor. Ve bir sürü sorun çözülüyor.
Sözü söylemeden önce tartmak lazım. Bilmediğiniz dünya hakkında çok fazla konuşmak akil insan işi değildir.

3 Beğeni

Bak arkadaşım bu doğru değil. Genel çizginiz karalamak, şikayet etmek, yol göstermek yerine yola verip veriştirmek…
Eski mesajlarınızı okursanız (ya da siz başkasına okutun, kendiniz hakkında objektif olamayabilirsiniz) bunu görürsünüz. İsterseniz derleme de yapabiliriz.

1 Beğeni

Harika hikaye yazmışsınız. Tebrikler.

Merhaba Hocam,

Öğrencilerinize anlatmanız için birkaç konuya açıklık getirmek istiyorum hocam. Bildiğiniz gibi şuan Pardus GNU/Linux tabanlı bir distro olan bir Debian çatalıdır. Elinde çekiç olan herşeyi çivi sanır hesabı Windows kültürüyle büyüyen insanlarda Linux ile Windows’u aynı kefeye koyuyor. Linux sistemlerinin kamu kuruluşlarına indirgenip değerlendirilmesi doğru değil çünkü kulvarı farklı. Linux helikopterdir, tanktır, silahtır, otomobildir, rokettir, yer istasyonudur. Windows gibi son kullanıcının elinde oyuncak değildir pek. Öğrenciler Linux sistemlerini Windows kültürüyle öğrenmemeli. Linux yaratıcı ve geliştirici insanların işi. Türkiye’de yaygın olmamasının sebebi de bilgisayar/işletim sistemi dendiğinde insanların aklına başlat menüsü ve tıklanacak butonlar gelmesi.

Örnekler üzerinden gidelim.

SpaceX

Linux is used for everything at SpaceX. The Falcon, Dragon, and Grasshopper vehicles use it for flight control, the ground stations run Linux, as do the developers’ desktops. SpaceX is “Linux, Linux, Linux”

SpaceX’de herşey için Linux kullanılır. Falcon, Dragon ve Grasshopper araçları Linux’ü uçuş kontrolü için kullanır, geliştiricilerin bilgisayarlarında olduğu gibi yer istasyonunda Linux koşar. SpaceX Linux Linux Linux’tür.

[Tesla](When we upgrade the core Linux OS to 4.4, which is probably December)
Elon Musk’ın twitter hesabından Tesla’da da Linux kullanıldığı anlaşılıyor.

When we upgrade the core Linux OS to 4.4, which is probably December

Microsoft

Microsoft loves Linux <3.

Eski Microsoft CEO’ları Linux için virüs derken yeni CEO Satya Nadella arkasında kalp sembolü ile Microsoft loves Linux diyor. Bunu İşletim sistemlerinin Türkiye’de anlaşılan butonlu başlat menülü bol tıklamalı human-machine interface özelliklerinden dolayı söylemiyor pek tabi. Türkiye de pek bilinmeyen container teknolojileri için söylüyor çünkü Windows bu konularda çok başarısız.

Kısacası Linux, internet kafe kültürüyle düşünenlerin elinde işe yaramaz bir türlü tam gelişememiş asla kullanıcı dostu olamayan bir işletim sistemi olarak kalacaktır. Desktop Linux’ün en başarısız olduğu konu.

Linux yazılım geliştiricilerinin işletim sistemi. Windows bilgisayar cahillerinin işletim sistemi. Türkiye de bilgisayar mühendisliklerinden mezun olanlar Linux kullanmayı bilmezken(terminal, vim, tmux, coreutils vs) memurlara Linux dayatılan bir ülke :slight_smile:

5 Beğeni

Memurlara Linux dayatmak değil,eknomik ve güvenlik nedeniyle bir zorunluluktur.Kontrolü sizin olmayan bir işletim sistemini kullanmak direksiyonu başkasında olan bir arabayla yolculuketmek gibidir.Satın alma bedeli ve Lisans bedelini düşündüğünüzde sonuç vahimdir.Bir ofis yazılımının fiyatından bir virüs programının fiiyatından çoğunun haberi bile yok Türkiye’de kaç miliyon Memurbilgisayarı var.Okullardaki labortuvarlar,Akılı Tahta Bilgisayarları Bankalardaki ATM ler vb.burdaki sistemleri ve daha bir çok sunucu sistemlerini düşünün bu paranın Türk linux üreticilerine aktarıldığını düşünün dışarıya giden para içeride ekonomiyi çanlandırır.Ayrıca bu yetmez İşlemci ve Yazıım Türk Malı olmalı. intel-amd ve arm işlemciledeki yazılım açığını bilmeyen kalmadı.Bu nedenle Yazılım da Milli olmalıişlemci de, Anakart da.Sonuçta yazılıma çalışıyor.Saygılrımla,

2 Beğeni

Burda hala iki fikir çatışıyor ve birbirimizi anlamamaya devam ediyoruz.

Grup A: linux profesyonel tanktır özel kullanılır öğrenmek gereklidir öğrenme sürecinin uzun olması bir yaşam biçimidir
Grup B: Bana ne ya. Bunu yaygınlaştıracaksak windowsa benzemeli.

1 Beğeni

windows a benzemek zorunda değil ama son kullanıcı odaklı bir işletim sistemi olmalı… ki masaüstü arayüzü yapmakta çok zor olmasa gerek sizler için ki deepin gayet görsel doyum sağlıyor. olmadı unity 8 masaüstü ortamını çatallayıp pardus ekibi geliştirsin. sorunu tekrar ifade etmek gerekir ki. pardus henüz hala daha kararlı değil. biraz kullandıktan sonra sistemden uzaklaşmak istiyorsunuz. :// bu üzücü…

Pardus son kullanıcı odaklı olmalı ve özel sektöre de hitap etmeli. Kullanıcılar terminal görmek istemiyor. Bu yüzden kararlı masaüstü ortamı uygulama çokluğundan daha önemli. Sistemdeki denge zaten kullanıcıyı dolayısıyla uygulama geliştiricisini kendisine çekecektir. Ayrıca uygulama mağazası da olmalı. Ticaret verimi ve kaliteyi arttırır. Bunun çok büyük bir örneği var karşımızda. Çok cüzi paralara gayet kaliteli uygulamalarımızı telefonlarımızda kullanıyoruz.

1 Beğeni

Merhabalar;
Güzel bir yazı olmuş. Özelleşmiş Linuxlar için güzel tesbitler olmuş. Lakin yukarıdaki ifadelerinize katılamadığımı ifade etmek istiyorum.
Son kullanıcı için çok da güzel dağıtımlar mevcut.
Yandex şeklinde bir arama yaptırırsanız Sadece bu iş için odaklanmış bir sürü dağıtım görebilirisiniz…
Pardus, Linux Mint, Ubuntu (kubuntu, xbuntu, lubuntu…), elementary os … saymakla bitiremiyorum. Bunların hepsi son kullanıcı odaklı… Hatta yabancı sitelerde rastladığım kadarıyla ana debian dağıtımını bile sayanlar var. Red Hat tabanlıları kullanmadım bilmiyorum, lakin Debian tabanlı bir sürü dağıtım gerçekten kullanıcı dostu.

Selamlar.

2 Beğeni

Merhaba;
Bir incelemelerin birkaç örneği:
http://dailylinuxuser.com/2014/08/the-5-easiest-to-use-modern-linux.html
http://www.linuxandubuntu.com/home/elementary-os-04-loki-review-an-easy-to-use-linux-distribution

Selamlar.

1 Beğeni

Merhaba Arkadaşlar;

No More Ubuntu! Debian is the New Choice For Google's In-house Linux Distribution
“No More Ubuntu! Debian is the New Choice For Google’s In-house Linux Distribution …”

(Moving from Ubuntu 14.04 LTS to Debian 10 Buster)

Yukarıda da ifade ettiğimiz üzere Dev Google bile bırakın yeni çekirdek yazmayı, dağıtım bile yapmıyordu. Bu geleneği devam ettiren google, 2017 yılı Ağustos ayında Debconf’17’de artık ubuntu dağıtımını da kullanmayacağını bundan sonra “Debian Buster” dağıtımını esas alacağını açıklamıştı.

Çekirdek yazamayan, lakin başkalarını çekirdek yazmıyor diye suçlayan arkadaşlarımızın dikkatli nazarlarına sunuyoruz.

Debian tabanına geçme kararının ne kadar isabetli olduğunun ayrıca bir isbatıda olmuş oluyor.

Selamlar.

2 Beğeni

Ali Koca; ubuntu ile debian arasında uçurum yok. neredeyse aynı işletim sistemleri.
Evet sıfırdan çekirdek yazılabilir. Menuet os 'u bir araştırın. 5 kişilik bir ekip tamamen asm dili yani ilkel makine dili kullanarak geliştirmişler. floppy disk boyutunda ve dünyanın en hızlı işletim sistemi olmaya aday. Bu iş yürek işi. geliştiriceleri gönüllü insanlar. Yani İstenirse başarı kaçınılmaz…

3 Beğeni

Merhaba arkadaşlar. Aranızda yazılım mühendisleri, programcılar, kodlama bilenler (belki hepsi aynı anlama geliyordur, kusuruma bakmayın lütfen) vesaire bir sürü vasıflı ve bu işlerden anlayan insanlar var. Ben böyle bir insan olmadığım için Pardus hakkında eleştirilerim veya önerilerim bu çerçevede olmayacak.

Benim eleştirim veya fikrim açık kaynak kod camiası tarafından tepkiye yol açabilir ancak Pardus’u 2011 yılından beri yani en çalkantılı döneminden beri kullanan birisi olarak gördüğüm en büyük eksiklik Pardus projesinin şirket mantığıyla yönetilmemesidir. Hevesli bir grup insanın ve kamuda devlet büyüklerinin zorlamasıyla kullanılan işletim sistemini yıllar geçse de bu mantıkla yürütüldüğü sürece kabuğunu kıramaz.

Bugün siyasi partilerin veya liderlerin bile reklam firmalarıyla anlaşmalar yaptığını, insanlar tarafından benimsenmesi için belirli bir reklam politikası izlediklerini görüyoruz. Ancak teknoloji ürünü sunuyorsunuz ve bu bir uygulamadan öte işletim sistemi olmasına rağmen profesyonel bir reklam ve tanıtım hamlesi yapmıyorsunuz. Arkadaşınıza Pardus önerdiğinizde “İlk defa duyuyorum, o ne?” durumuyla çok karşılaşmışsınızdır. Elbette herkes her şeyi bilmek zorunda değildir ancak bir işletim sistemi olarak yola çıkmışsanız ve 2005 yılında kararlı sürüm yayınlamaya başladıysanız en azından isminizin geniş bir kitle tarafından şimdiye dek duyulmuş olması gerekir.

Bir diğer nokta ise profesyonel bir tanıtım politikası olmadığı gibi insanlara Pardus’u anlatırken milli piyade tüfeği pazarlar gibi bir tavır takınılmasıdır. " Yerli-milli-ulusal-bizim-Türk Malı "
Nesiller boyu “yerli malı haftasını” okullarda börek yiyip yanında yabancı markaların içecekleriyle velilerin gelip kadınlar matinesine çevirdiğini düşünürseniz yerli ve milli olmamız pek az kişinin umrunda olacaktır. Zaten umrunda olan birçok insanın hali hazırda Pardus kullanıcısı olduğunu düşünüyorum.

Ben yerli malı etiketimizin üzerine göz alıcı güzel bir boya çekilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu boya sayesinde geniş kitlelerin dikkatini çekebilmeliyiz. Merak etmeyin yerli teknoloji arayanlar zaten ya bu projeden haberdarlar ya da ürüne bakarken o boyayı biraz kazıyıp yerli malı etiketini görünce rahatlayacaklardır.

Umarım bu yazdıklarımla bir şeyler ifade edebilmişimdir. Saygılarımla.

6 Beğeni