Pardus Üzerinde Asp.Net Core Web Api ve Oracle

Arkadaşlar Merhaba;
Daha önceden test işlemlerine başladığımızı belirttiğimiz pardus üzerinde .net core uygulamalarının çalıştırılması işlemlerinde ilk server düzeyinde işlemlerimizi tamamladık. Biraz bu konuda nasıl ilerlediğimizi açıklamak istedim. Adım adım yaptıklarımızı ve internette yer alan blog ve yardım sayfalarının linklerini de vererek açıklayayım.

1-) Pardus üzerinde öncelikle dotnet çalıştırılması için microsof’un debian için nasıl yükleneceğine dair açıkladığı yükleme adımlarını uygulayarak dotnet’in kurulması gerekir. Buradan okuyabilirsiniz.
2-) Daha sonra nginx ya da apachi üzerinden ters proxy uygulayarak http 80 portundan gelen istekleri uygulamaya yönlendirme yapılması gerekli. Buradan okuyabilirsiniz.
3-) Her ne kadar açıklama kestrel-service olarak dotnet komutu ile uygulamanın başlatılması anlatılmış olsa da supervisor kurularak bu işlemin yapılması daha sağlıklı olacaktır. Kısaca bilmeyen arkadaşlar için; sistem başlatıldığında, supervisor processi çağırılır ve başlayan supervisor süreci kendisinde tanımlı olan komutları çalıştırır. Böylece web api uygulaması başlatılmış olacaktır. Windows IIS in yaptığı işi Pardus üzerinde nginx ve supervisor ile yapmış oluyoruz. Supervisor ve biraz daha farklı yardım için buraya göz atabilirsiniz.

3 adımda uygulamanız artık yayına alınmış ve hizmet veriyor durumundadır.
Eğer core uygulamasını biraz araştırırsanız oracle firmasının oracle db için henüz bir provider yayınlamadığını görürsünüz. Ancak farklı yazılımcılar tarafından bazı paketler yayınlandı. Visul Studio da projenizden Manage Nuget Packages sekmesinden oracle diye aratırsanız bu paketlere erişebilirsiniz. Her ne kadar paketi projenize ekleseniz de oracle bağlantısı için oracle instant client kurulması gerekir. Oracle instant client i indirmek için burayı, yüklemek için burayı ve burayı okuyabilirsiniz. Ancak oracle bağlantısı can sıkıcı bir hal alabiliyor. Bu nedenle onu daha açıklayıcı bir yazıda belirteceğim.
İyi çalışmalar.

2 Beğeni