Pardus XFCE kurdum, GNOME 3.26 oldu

Merhabalar. Pardus GNOME versiyonu olmadığı için öncelikle 17.1 XFCE sürümü kurdum ve kendi deposundan GNOME kurulumu yaptım. Baktım ki kurulan GNOME 3.22 taa 1.5 sene öncesinin GNOME’u
Dedim Sıva elleri Sedo. Öncelikle Firefox 57 kurdum. Çünkü Firefox 52 de kalmış Pardusta.
Sonra Debian sayesinde GNOME’u komple güncelledim. Şu an 3.26.2 kullanıyorum.
Dash To Panel eklentisi ile de mükemmel bir masaüstü oldu. Fakat bir sorun var o da Pardus kullandığım bile belli olmuyor. Güncel sürümü kullanayım derken acayip bir karma GNOME işletim sistemi oldu benim ki. Herneyse mutlu muyum? Elbette… Birde ekran resmi göndereyim

1 Beğeni

iyi günler. bende 17.1 kurduktan sonra kde kurdum. kde versiyon güncel değil 5.8 de kalmış. ben güncelleyemedim ama gayet memnunum. her işimi görüyor şu an. ram tketimi 600 mb lerde. gayet hızlı ve stabil şuan. gnome merak ediyorum açıkcası. ileride bende denemek istiyorum bakalım. Bu da benden ekran görüntsü olsun.

1 Beğeni

En hızlısı, stabili, verimlisi, düzgünü, ve geliştirileni Pardus için Xfce’dir. Xfce kullanmaya en azından alışmaya çalışın. Emin olunuz ki geliştirici ekip Tubitak bile Xfce tavsiye ediyor. Çünkü söylediğiniz gibi artık diğer masaüstlerine önem verilmiyor. Xfce’nin yapısı gereği şatafattan uzak performans odaklılığı da zaten sebebini gayet net açıklıyor. Yine de hayırlı uğurlu olsun ama şahsım adına konuşayım ki ben Xfce’ciyim. İlk Linux’a KDE’de başladım. Xfce’ye alışmam zor oldu ama aynı cihazdan farklı performans alınca çok memnun kaldım. Umarım sizlerde memnun kalırsınız. Kolay gelsin.

3 Beğeni

Size katılıyorum Musa Bey. XFCE başlangıçta win 2000 yada win klasik gibi sıkıcı bir tema gibi gelmişti. Bunun nedeni sanırım Ubuntu vb linuxların temalarının göz alıcılığı.Fakat mesele performans ise kesinlikle XFCE çok iyi bir masaüstü ortamı.

2 Beğeni

XFCE den bende memnundum ama görsellik seven biri olarak kde de şuan gayet hızlı ve sorunsuz. Ram tüketimi çok diyorlardı yoğun işlemlerde 1gb civarları geziyor. Şimdilik memnunum bakalım. hayırlı günler :slight_smile

Merhaba arkadaşlar, KDE nin pardus a özel meta package (sanal paketi) ı olduğu halde, pardus-kde-desktop , neden DDE gibi bir yan sürüm yok?, neden beni elimle yüklemeye uğraştırıyorsunuz? sorularının yanıtını bilmek istersiniz diye düşündüm; çünki debian dan beslendiğimiz repolardaki plasma versiyonu çok stabil değil, zaman geçtikce kullanıcıyı irite edecek hatalar meydana gelmekte şuan debian stretch KDE kursanız da birebir aynıları ile karşılaşırsınız. Örneğin KDE ve plasma çökmeleri anlamsız ve sadece kullanıcı deneyimi sebeplerinden. Bu konularda XFCE ve DDE nin çok stabil ve uzun ömürlü olduğunu kullandıkça anlayacaksınız. Ek bilgi olarak belirtmek istedim.

Saygılarımla.

4 Beğeni

GNOME benim için en mükemmel arayüzdür. Yukarıda Musa Ortagedik bey demiş ki “Artık diğer masaüstlerine önem verilmiyor” Pardon bu bir şaka mı? GNOME arayüzü hızla gelişmeye devam ediyor ve en büyük dağıtımlar GNOME arayüzünü kullanmaya devam ediyor. Ubuntu bile GNOME arayüzüne dönüş yaptı. Ki Ubuntu dünyanın en çok kullanılan Linux dağıtımıdır. Pardus bir an önce kendine özel bir dock çıkarmalı ve GNOME arayüzüne dönmelidir. Çağın gerisinde kalan ve bir kaç kullanıcı olan XFCE arayüzünden hemen kurtulmalıdır. Sevgi ve saygılar.

1 Beğeni

Çok özür dileyerek yanlış anlaşıldığımı söylemek isterim. Sanırım ben eksik bir şeyler yazmışım. Artık önem verilmeyen masaüstleri Pardus için geçerlidir. Ayrıca kimin dağıtımının hangi masaüstünü kullandığı ne bizleri ne de Tubitak’ı ilgilendirmez. Bizim bu hoşumuza gitmiş bunu kullanıyoruz neden Ubuntu ile kıyas ihtiyacı hissettiniz onu anlamadım. Ubuntu’nun arayüz değiştirmesi pek doğal bir olay bence. Çok saçma bir arayüzü vardı şimdi daha iyi oldu. Ayrıca dünyanın en çok kullanılan dağıtımı Ubuntu değil Mint’tir. Yani boynuz kulağı geçmiştir bu da masaüstü sebebiyle. Ubuntu geç bile kaldı. Lakin tekrardan bahsetmek gerekirse Pardus bir kamu dağıtımıdır ve eğer isterseniz http://pardustopluluk.org/ adresinden topluluğa katılır isteklerinizi bildirir gelişmesine yardımcı olursunuz. Hem faydanız dokunur hemde orada bir çok masaüstüne tam gaz destekte bulunuluyor ki isteklerinize kolayca ulaşabilirsiniz. Xfce eski düşük RAM’a düşük cache belleğe sahip cihazlara iyi oluyor. KDE gibi Gnome gibi görsel arayüze efektlere önem veren bir masaüstü dağıtımı tek olarak ana dağıtım olarak Pardus için piyasaya sürülmesi bence yanlış olurdu. Ayrıca DDE masaüstü de yanlış bilmiyorsam (yanlışsa lütfen düzeltin ve cahilliğimi hoş görün) Gnome üzerinden türetildi diye biliyorum ve Pardus tam destek veriyor ki ilk resmi DDE destekli dağıtım bizimki. Bir denemenizi tavsiye ederim çok güzel akıcı stabil ve gayet görsel. Umarım tabularımızı yıkarak değişik masaüstlerini (varsayılan olarak yüklü gelen) iso dosyaları istemekten bir an önce vazgeçeriz. Bu arada isteyen zaten Pardus depolarında Gnome indirebiliyor ki siz ek olarak güncelleme yapmışsınız. Bunu yapabilmek bile bir özgürlük, özgürlüğünüzün tadını çıkarın. Selametle…

Not: Lütfen bu yazdıklarımı bir tartışma olarak görmeyin. Benim amacım bu forumu dışarıdan okuyan bir yabancının Pardus hakkında yanlış düşüncelere girmemesi sebebiyledir. Şahsi bir mesele değildir.

Musa bey benimde niyetim tartışmak değil. Aksine yapıcı eleştiri yapmaya çalışıyorum. Yalnız bir iki şey eklemek istiyorum. Ubuntu’yu örnek vermem, en çok kullanılan ve en popüler olan bir dağıtımı örnek vermek istedim. İkinci olarak siz Mint demişsiniz. Bu Distrowatch sitesine göre öyle fakat orada Mint fanları bir tıklama show gerçekleştirerek Mint’i birinci sırada tutuyorlar. Örneğin Steam uygulamasında en çok kullanılan işletim sistemi bölümünde Ubuntu adını görüyorum. Mint’ten eser yok. Son olarak bir süredir Manjora Linux DDE arayüzünü vermekte. Bir tane daha ek yapayım madem. Pardus eğer GNOME desteklemeyecekse o zaman hiç yoktan depolarına güncel GNOME sürümlerini eklemeli. Şu an 3.26.2 olmasına rağmen depoda 3.22 bulunuyor. Evet ben güncelledim çünkü bilgim var fakat son kullanıcının her şeyi bilmesini beklemek yanlış olur. İyi günler.