Pardus'a Eklenebilecek Yenilikler

Merhaba, Pardus’un gelişmesi için eklenebilecek bazı yenilikleri yazacağım. Bugün diğer linux sistemlerini inceleme fırsatım oldu. Burada edindiğim tecrübeyi sizinle paylaşmak istiyorum. Şunu söyleyebilirim ki Pardus daha kararlı ve uygulamaları en hızlı açan sistem olarak görünüyor. Diğer sistemler yavaş açıyor.

Ubuntu’da şunu gördüm; tek tıkla kurulum. Daha önce indirmiş olduğum “.deb” uzantılı uygulamaları tek tıkla kurabiliyorsunuz. Tıpkı Windows’ta olduğu gibi. Bu aslında eklenirse çoğu kişinin Pardus’u seçmesine sebep olacak bir durum. Sağ tık’da fazla bir şey yer almıyor ve “Terminal” kelimesi pek de dikkat çekmiyor bu açıdan iyi. Tasarımsal açıdan genel olarak iyi gibi ama pek tercihim değil. Daha iyileri var sonuçta. Terminal’in aşağıda olması Pardus için iyi olacak gibi. Ama şuanki sağ tıkda çıkan liste aynı şekilde kalabilir.

Pisi Linux’da şunu gördüm; Milletimizin eskideki programların şimdi olmamasının haklılığı. Kaptan programı ile Menünüzü birkaç farklı tasarımda gösterebiliyorsunuz. Tasarım olarak da Windows’a yaklaşabilmiş. Aslında güzel bir tasarım var. Özellikle Alt Paneldeki Menü tasarımı güzel olmuş. Pardus’daki tasarım güzel beğeniyorum fakat birden fazla tercih kullanıcılara sunulması için menü tasarım eklemeleri yapılabilir ve eski yerli uygulamalarımız Pardus’a entegre edilebilir. Son olarak kurulumu en basit linux diyebilirim.

Solus, Pardus’un eski halinin (Debian öncesinin) stabil olduğunu gören bir İngiliz Ekibin eski hali baz alarak geliştirmiş olduğu bir İşletim sistemi. Bu işletim sistemi de tasarımsal anlamda iyi sayılabilir. Şu özelliği dikkatimi çekti. Altta olan paneller haricinde başka paneller de açabiliyorsunuz. Birden fazla paneli kullanma imkanıyla işlerimizi kolaylaştırabilecek bir özellik yalnız dört taraftada olunca insan daralıyor. Bu özellik Pardus’ta da varmış ve daha gelişmiş bir biçimde.

Bu arada Wine’nin ve Steam’in kurulu olarak gelmesi yeni gelecek kullanıcılar için daha iyi olacaktır.

Pardus başta dediğim gibi genel olarak daha iyi bir sistem. Sadece bazı kolaylıklar da eklenirse çok iyi olur. Bunu da biz kullanıcılar olarak bu tarz başlıklar altında kıyaslama veya şu olsa daha iyi olabilirdi diyerek başarabiliriz ve katkıda bulunabiliriz.

Kısaca şunlar yapılırsa daha hızlı bir şekilde ilerlenebilir kullanıcı artışında:

  1. Eski Pardus’un yerli programları şuanki Pardus’a eklenebilir veya yenileri yazılıp geliştirilebilir.
  2. Pardus daha fazla menü görünümü sunarak İnsanların istediğini seçmesi sağlanabilir.
  3. Kurulum şekli Pisi Linux gibi kolaylaştırılabilir.
  4. Wine, Steam, Chrome gibi sık kullanılan programalar var sayılan olarak sistemle gelmesi sağlanabilir.
  5. Tek tık kurulum yapılabilmesi sağlanabilir, üzerine tıklanan “.deb” uzantılı uygulamalar tıpkı windows gibi uğraşısız kurulabilir.
  6. Pardus için Temel Linux eğitim sitesi açılarak kodların öğrenilmesi kolaylaştırılabilir veya ilk kurulumda neyin ne için kullanıldığını ve bulunduğunu gösteren eğitim gösterisi kullanılabilir.
  7. Pardus Tasarımı Minimal bir tasarımla güzelleştirilebilir. Bu tasarım aslında şifreyi girdiğimiz ekranda bulunuyor.
  8. Yukarıdaki sistemlerde Sistem ayarı sayfalarının daha fazla anlaşılır ve daha iyi bir tasarıma sahip olduğunu gördüm. Pisi Linux mesela. Bu tarz bir düzenleme Pardus’a özgü bir şekilde yapılabilir.
  9. Samsung Telefonlarda bulunan Samsung Themes gibi bir uygulama yapılabilir veya Pardus Mağaza’ya Tema ve Duvar Kağıdı bölümleri eklenebilir.
  10. Geliştiriciler ve Tasarımcılar için bir uygulama ve tema-duvar kağıdı ekleme platformu eklenebilir. Böylelikle kendi uygulamalarımızı ve tasarımlarımızı paylaşabiliriz.
    Not: Bu kısımlar (9,10. Madde) ücretli olarak sunulabilir ve ücretli satış yapabilme izni verilebilir. Ayrıca mağazada Reklamla uygulamalar üst sırada tanıttırılabilir. Tasarımıysa Xbox veya Steam tarzı olabilir.
11 Beğeni

Merhaba @mustafaturan bey, öncelikle yorum ve tavsiyeleriniz için teşekkürler. Şimdi yazıcağım cevapları lütfen profesyonelce değerlendirin ve alınmayın. (Artık böyle yazıyorum çünki bazı gerçekleri kaldıramayanlar hemen yan çiziyorlar) İncelemeleriniz kısmen doğru ve biz yıllardır bu işin içindeyiz dolayısıyle işin astarını sizin maddelerinize birebir cevap yazarak dilim döndüğünce anlatmaya çalışacağım:

  1. Öncelikle eski Pardus dan kastınız anladığım kadarıyla 2012 öncesi pisi özgün paket yöneticisiyle kullanılan sistem olmalı çünki daha sonrası debian ve “yerli” dediklerinizn hiçbiri aktarılmadı. Ama şunu bilmekte fayda var, zamanında “yerli” dediğiniz programların hepsi KDE 3-4 masaüstü ortamına özel yazılmış tweak (ince ayar) programlarıydı. Şimdi buna ihtiyaç var mı derseniz, hayır yok bizde ana sürüm ve yan sürüm ayrımı var, yan sürümler yakında çoğalacak herkesin zevkine hitap etmesede çoğunu memnun edeceğini düşündüğümüz ünlü masaüstü ortamlarına yan sürüm olarak resmi destek verme çalışmalarımız var (GNOME, KDE).
  1. Bundan kastınız ne gerçekten anlamadım, DDE ve XFCE her ikisinde de başlat menüsünü çubuğunu şekillendirebiliyorsunuz, hatta DDE de komple Windows un bir benzerini yapabiliyorsunuz.
  1. Şu konuda anlaşalım, ön yüz şekli bakımından o dönemde pisi sistem yükleme ekranı (python backend) nerdeyse tüm yaygın distrolar tarafından kullanılan genel geçer sevilen bir ekrandı. Ama arka planda o kadar yavaş yükleniyordu ki sanırsınız windows 7 kuruluyor. Arka plan değişti yükleme şekilleri değişti vs. Kullandığımız Debian installer zor gibi gözükebilir ancak bu yükleyici çok sağlam bir arka uca sahip ve kurumsal tüm ihtiyaçlarımızı kapsamaktadır.
  1. Biz bunu düşünmedik ya da aaa unutmuşuz niye yapmadık ki diye mi düşünüyor kullanıcılar anlamıyorum. PARDUS bir GNU/Linux tur. Varsayılan olarak bunları yüklü getiremiyeceğimizin prensip ve ülkü dışı bir yapı oluşturduğunu bilmeniz lazım. Elbette bunları depolarımızdan yükleyebilirsiniz, ubuntu dahi bu tür non-free veya lisans problemi olan uygulamaları resmi depolarında barındırmamaktadır. (Pardus haric mağazada gördüğünüz herkesin sevdiği non-free uygulamalar Pardus resmi depolarında bulunmaktadır).
  1. Bu durum zaten DDE de böyle XFCE de de mağazadan gdebi yüklemeniz yeterli, tekrar yineliyorum XFCE kurumsal çözüm ağırlıklı ana sürüm, ayrıca her kullanıcı bu bahsettiğinizi istemiyor, sizin gibi düşünmeyen yüzlerce süper kullanıcı (superuser), developer, maintainer var.
  1. Bu konuda kesinlikle katılıyorum, bir eğitim platformu yada hali hazırda bulunan platformlara (udemy, youtube, twitch, codeacademy vb.) resmi içerik sağlanmalı. Bu konudaki kalemler benim elimde değil biz de destekliyoruz bu yönde hızlı bir çalışma yapılamsı için.
  1. Bunu anlamadım ek açıklama rica ediyorum.
  1. Yukardaki dediğiniz sistemlerin hepsinin kendine has tasarımları var ancak pisi deki KDE3 oynanmamış hatta çeviri eksiği bile vardı. Bu tercih meselesi bakınız XFCE çok süper tam hitap ediyor demiyorum, tasarım ve tercih meselesi olduğu için sırf sistem ayarları için masaüstü ortamı değişikliği düşünülemez. Ha geliştrilebilir mi evet ama olacağı bu kadat GTK ve X windowu C seviyesinde birleştirince anca bu kadar oluyor. (GNOME u sakın örnek vermeyin apayrı bir dünya ve geliştirici sayısı çok fazla)

9.10. bu maddelerden önce daha yapılması gereken çok işimiz var belki kimsenin farkedip de ilgi duyamaya vakit bulamayacağı özellikler.

Umarım bazı bilinmeyenler yüzeyselde olsa açığa çıkmıştır.

Tekrar teşekkürler,
Saygılarımla.

3 Beğeni

Çok sağolun sizin sayenizde çok şey öğrendim. Teşekkür ederim. Yine sorularınızın cevaplarını anlaşılır olması için numaralandıracağım.

Linux’ta yeniyim. Sizin kadar derin bir bilgi sahibi değilim. Forumdan ve araştırarak birkaç gündür öğrenmeye çalışıyorum. Gerçekten çok ilgili bir şekilde ve profesyonelce bizlere açıklıyorsunuz. Forumda eğitim dökümanlarının yer aldığı ana sayfa bölümünü öğrendim. Onları da indirdim. Baştan sona okuyacağım İnşaallah!

  1. Başlat Menüsü görünümlerinde farklı görünüm şekillerini sağlayabilmeniz için öneri olarak aslında yazmıştım. Birden fazla tasarım şekilleri sağlanabilir. İllaki örnektekiler gibi olacak diye bir şey yok. Mesela:

indir%20(1)

indir

images

  1. Debian İnstaller ne yapacağınızı bilince ve kurulum klavuzu olunca cidden çok kolay bir yükleme şekli. Ama sizin dediğiniz kadar teknik bilmediğimden bir şey diyemiyorum. Ama en azından biraz daha görsellik sağlanabilir gibi geliyor herhalde. Şunun gibi: Pardus Yükleyicisi (Yeniden Tasarım)

  2. Pardus’a minimal tasarım dediğim tıpkı şifreyi girdiğimiz ekrandaki tarzda. Hani kullanıcı adı parola girdiğimiz yerdeki tasarım gibi. Ama size şunu söyleyeyim. Yazarken Pardus’un tasarımının aslında daha iyi olduğunu farkettim.

  3. 9-10. Maddeler hemen yapılacak şeyler değil, doğru. Biraz daha zaman var. Tasarımı için Xbox veya Steam demiştim. Aslında yerleşimleri az da olsa mağaza anasayfasında var. Bu arada mağaza sayfası internet ortamına da taşınırsa kullanıcı çekebilir galiba.

Aslında genel olarak değişiklik yapmasanız da her açıdan muhteşem bir stabilizasyona ve optimizasyona sahip bir sistem yapmışsınız. Öğrendikçe bilgilendirmek amacıyla forumda konular açacağım ve katkıda bulunmaya çalışacağım. Yukarıda yazdığım 10 maddelik yazıyı gerçekten geliştirme amaçlı yazdığımı anladığınız için teşekkür ederim. Hayırlı günler. İyi çalışmalar.

2 Beğeni

Bu konu son cevaptan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.

Pardus grub kurulumu için elle girmek yerine bölümlendirilen diskler üzerine kurulum bölümü seçme özelliği eklenebilir mi?

elle /dev/sda - /dev/sdb2 gibi değil de

direkt menüden tüm bölümlendirmeleri görüp istediğimiz yere grub yöneticisini kurma özelliğinin eklenmesini istiyorum. bu konuda çalışma yapacakmısınız?

Pardus dde de başlatıcıya bastığımda başlatıcı menüsü küçük olarak açılıyor burada sorun yok. lakin mause ile başka pencereye tıkladığımda başlatıcı kendini kapatmıyor öylece kalıyor. yada masaüstüne tıkladığımda başlatıcı aktif olarak duruyor.


kendi kendine başlatıcı penceresinin kendisini mause ile başka bir yere tıkladığımda kapatması özelliğinin pardus a eklenmesini istiyorum.

Listede ki paylaşılmış ağ yazıcılarının pardusa kurulumu sağlanmıyor. ayrıca eklemesi yapılmış yazıcılar doğru şekilde yazdırmıyor. bu konuda kurulum ve tanıma kolaylığının getirilmesini istiyorum.

1 Beğeni

6 saat sonunda konu otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.