Program yükleme-kurma

Selamunelyküm arkadaşlar,
Pardus ta program nasıl yüklenir. Ben program yüklemeyi denedim, biraz karıştırdım galiba. yüklenecek programı masaüstüne taşıdım burada terminal açarak (ls) kodunu yazdım ardından bana programı buldu ve bu programı tam olarak nasıl yüklerim yardım edermisiniz?

Dosyanın uzantısına bağlı olarak dosyanın bulunduğu dizinde ya da dosyanın bulunduğu dizinin yolunu da belirterek

deb ise;

sudo dpkg -i dosyaadı.deb

.sh .run uzantılı program yükleme

Dosya uzantıları hakkında

Synaptic Paket Yöneticisi

3 Beğeni

Cüneyt bey çok teşekkür ederim bilgilendirme için

cüneyt bey sizin verdiğiniz kodu yazdım ama benden süper kullanıcı olmanız gerekiyo diyor. ne yapmam gerekiyor?

sudo ile başlayan komuttan bahsediyorsanız parolanızı isteyecektir, yazıp enter bastığınızda süper kullanıcı olarak işlemi gerçekleştirmesi gerekiyor.

Süper kullanıcı (super user) olarak çalıştırmak için komutun başına “sudo” eklemeniz yeterlidir. “sudo” komutunu yazmanız sizden şifre istemesine neden olacaktır. Şifre girerken ise tuşa baştıkça herhangi bir değişiklik olmuyormuş gibi gözükür. Fakat gözükmese de şifrenizi yazmış olursunuz. Aldırmadan dikkatli bir biçimde şifrenizi giriniz ve “Enter” 'layınız.

@mkz16mkz ayrıntılı bilgi için aşağıdaki linlten yararlanabilirsiniz.
https://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=Root_(kök_kullanıcı)_hakları_elde_etmek

Arkadaşlar mesela skype yi yüklemek istiyorum. herşey doğru giderken bana dosyanın debian biçimli bir arşiv değil diyor?

Skype kurulum dosyasını indirerek. İndirdiğiniz dizinde;

sudo dpkg -i skypeforlinux-64.deb

Parolanızı isteyecek, yazdığınız karakterler ekranda görüntülenmeyecek, siz yazıp enter basınız.

@mkz16mkz , terminal kullanmanın katkılarından biri de çıktılar sayesinde bir şeyleri anlayabilmektir. Aynı zamanda çıktılar sayesinde başkalarından yardım almamız da kolaylaşır. @cuneyt.ulusoy 'un söylediği şekilde deneyip yine bir sorunla karşılaşırsanız, lütfen çıktıları da veriniz. Böylelikle daha kolay yardımcı olunabilir. :slight_smile:
Bu arada çıktıyı yapıştırmadan önce mesaj yazma panosunun üzerindeki </> işaretine tıklayıp yapıştırırsanız daha okunaklı bir formatta gözükecektr :slight_smile: Kolay gelsin :slight_smile:

@cuneyt.ulusoy Cüneyt bey, dediğiniz işlemi gerçekleştirdim ama skype logosunu tıkladığımda boş hiçbirşey çıkmıyor

@cuneyt.ulusoy Cüneyt bey, dediğiniz işlemi gerçekleştirdim ama skype logosunu tıkladığımda boş hiçbirşey çıkmıyor. Google chrome, skype, K3b bu progranların üçüde logolarına tıkladığımda hiçbirşey gözükmüyor?

Kurulumlar hatasız tamamlandı mı?

Bağımlılıklar vb yüklenmemiş olabilir. Simgeleri sisteme ekleyip çalışmayabilir. Aşağıdaki komutu bir deneyin bakalım ayrıntılarda neler belirtecek;

sudo apt-get -f install

1 gönderi yeni bir konu için ayıklandı: Paket yöneticisinde -dbg