Wine Neden Çalışmıyor?

Tekrar Merhaba

Sevgili Kaan Kardeşim. Önceliğimiz üzüm yemektir. Bağcıyı dövmek ise haddimiz değil zaten. Bunu baştan belirteyim. Bu sebeple yazmış olduğum mesajla ilgili alınganlık göstermenize inanın gerek yok. Yazdıklarımın temelinde tamamen bir özeleştiri ortamı oluşturmak yatmakta. ETAP projesine inanmıyor yada can-ı yürekten desteklemiyor olsa idik zaten ne bu forumda ne de eksikliklerini giderip yaygınlaştırmaya çalıştığımız proje platformunda zaman kaybetmezdik emin olun. Acizane görüşüm: “ETAP sürümü yayımlanalı yeterli bir zaman geçmesine karşın neden yaygınlaşamıyor?” Bu soru üzerinde düşünülmeli bence. Ve büyük bir bölümü gerçekleştirilen bu önemli işin eksiği gediği giderilmek sureti ile proje hedeflerinin de ifade ettiği üzere işlerliğini artırmak.Bununda en güzel ve kestirme yolu proje yürütücülerinin yayımlanma süreci akabinde yapılan eleştirilere özeleştiri ile cevap vermeleri. “Madem Z kitap çalışmadı siz taşın altına elinizi sokun siz yazın” şeklinde bir cevap değil. Bu modelde sizin yeriniz farklı bizim yerimiz farklı. Size de ihtiyaç var bize de.

wine ile ilgili konuya gelince: wine ı ilk kez kullanmıyorum. wine’ın tüm exe leri çalıştırmadığını; sadece bir kod dönüştürücü olduğunu hatta mantalitesinin de windows platformu uygulamalarının derleyici kütüphanelerinin benzeştirilmesi yolu ile linux türevli platformlarda kullanılabilir yapmak olduğunu da; farklı dağıtımları 5 yıldır takip eden, ve kullanan birisi olarak bilmekteyim. Benim forum aracılığı ile cevabını aradığım soru çok basit. Mint platformunda yada Ubuntu platformunda bizzat deneyerek çalışılabilirliğinden emin olduğum küçük bir EXE yazılımı neden ETAP da çalıştıramıyorum? (Bu yazılımın içinde veritabanı yok, fps görüntü işleme yok, komplike bir yazılım değil)

Cevabı bulabilmek ümidi ile…

Saygı ve Selamlarımla

Deneme yapmak için elinizde ki örnek bir exe programını gönderebilirmisiniz?

Gönderim için bir eposta paylaşırmısınız.

mail adresi: bilgi@pardus.org.tr
Bu arada elinizi taşın altına koymayı sadece program yazmak olarak anlamışsınız. Halbuki yayın evlerine toplu bir istekte bulunup programların linux versiyonları istenebilir.

SİZİN CÜMLENİZ

"Bence z kitap gibi kullanılan ve öğretmen tarafından kullanışlı olduğunu düşündüğünüz programları, açık kaynak olarak geliştirerek elinizi taşın altına koymak daha uyumlu bir davranış olur.

Sanırım bu cümleden ülkemizde yaşayan Türkçe dilini bilen ve konuşan pek çok insan benim anladığımı anlar. Yok; siz “ben tam olarak anlatmak istediğimi ifade edemedim” diyorsanız o zaman durum farklı diyeceğim ama yine bir çelişki oluşacak; zira bu durumda da insanları yazılanları anlamamakla itham etmemelisiniz… Yazdığınız ifade açık ve net; anlatmak istediğinizde. Yazılım geliştirmek ile bu yazılımların farklı platformlar için çalışır halini başkalarından talep etmeyi benzeştirmek Everest Dağının Zirvesi ile Mariana Çukuru’nu benzeştirmek gibi bir şey oluyor.

Forumlar insanların birbirleriyle iyi niyet çerçevesinde bilgi paylaşımına dayalı platformlardır. Bu ortamlarda yazılan şeylerin içerikleri üstünlük taslama ve ispatlama çabalarına dönüşür ise değerlerini kaybederler…Başlığın bu şekilde seyretmesi beni ziyadesi ile rahatsız etti.

(Neyse buradan sonrası forumda sadece okuyucu olarak bir şeyler öğrenmeye çalışanları daha çok ilgilendiriyor) İlgili örnek uygulama bahsedilen epostaya gönderilmiştir. Telif hakkı oluşabileceğinden genel bir paylaşım yapmadım. Cevabı bekliyorum. Sadece takip ediyor olacağım. Yukarıda bahsettiğim rahatsızlıktan ötürü bu başlıkta tekrar mesaj yayınlamayacağım.

Saygı ve Selamlarımla.

Burak bey rahatsızlık duyulacak birşey yok ortada. Konuyu açıklığa kavuşturmak için konuşuyoruz. Bunları bizler konuşmacaksak kim konuşacak. Yazılım geliştiremiyorsak bile en azından yayın evlerinden talep ederek onları yönlendirebiliriz. Gönderidiğiniz dosya ulaşmadı. Boyutu eğer büyük bir dosyaysa paylaşım yaparak linki gönderebilirsiniz. Ayrıca hangi dağıtımlarda çalıştırdığınızıda yazabilirmisiniz?

https://drive.google.com/open?id=0B5ewAYI3arTXdk10NWpxVVE3SWc

Pardus ekosisteminin geliştirilmesi bir devlet ve toplum politikası olarak ortaya çıkabilir. Şu anda buna uğraşmaktayız. Bu süreçte kullanıcılardan hafif destek bekliyoruz elbet kaan bey’in dediği gibi ama asıl top Ulakbim’de bulunuyor. Ciddi bir biçimde konu üzerine eğilindiğinden emin olabilirsiniz.

Linux topluluklarında yetişen kullanıcılar komut satırının affetmezliği ile büyümekten olsa gerek biraz serttir. Bu nedenle birbirimize hoş davranırken doz kaçmayacak kadar polemiğin de geleneksel olarak kabul edilebilir olduğunu belirterek, yazılarda kötü bir niyet aramayan ve sorunun çözümü için şabalayan sizlere tekrar teşekkür ediyorum.

Merhaba,

Ben @cuneyt.ulusoy Bey’in söylediklerini yaparak Wine’ı ve sizin uygulamanızı çalıştırabildim. Onun söylediklerine ek olarak uygumayı konsolda wine32 Fizik.exe komutunu girerek çalıştırdım. Sonuç aşağıdaki gibi oldu.

1 Beğeni

Merhaba;
“kaan” arkadaşımız gayretli ve fekadar bir arkadaştır. Kötü bir niyetinin olmadığı da aşikardır.
Büyütmenin kimseye bir faidesi olmadığı kanaatindeyim.

“Burak ÖZGÜL” arkadaşım benim sizden ricam kaan arkadaşımızın da gayret ve şevkini kırmamak adına meseleyi daha fazla büyütmemenizdir.
Hem “Ömer YILDIZ” isimli arkadaşımız da sorunu cüneyt arkadaşımızın tarif ettiği şekilde çözmüş durumda.

Hepinize selam ederim, selamet üzerine olsun.

Ömer bey. cüneyt betyin yazdığı şekilde bende denedim. fakat bir türlü başaranadım wineyi çalıştırmayı. Eğer mümkün olursa biraz ayrıntılı anlatabilirmisiniz. bu benim için çok önemli. çünkü tüm okulu pardusa geçirebilmem için önümde büyük bir engel bu.

Biraz geç gördüm kusura bakmayın.
Aslında söylenenden farklı bir şey yapmadım. History’den bakıp yazayım. Sırayla:

sudo dpkg --add-architecture i386
sudo apt-get update
sudo apt-get install apt-transport-https #Bunu neden yapmışım hatırlamıyorum.
sudo apt-get install wine32

komutlarını girmişim. Son olarak uygulamanın olduğu yerde bir terminal açıp:

wine32 Fizik.exe

yazmışım. Şu an çalışır durumda. Son komutu çalıştırdıktan sonra düşen log bilgisini paylaşabilir misiniz?

1 Beğeni

ömer bey tekrar merhabalar.
yazmış olduğunuz şekilde komutları girdim. fakat programı yine çalıştıramadım. uygulamalar bölümünde wine32 kurulmadığını gördüm. wine64 kuruluyken de dosya çalışmıyordu zaten. lütfen yardımcı olursanız sevinirim.

bu adımları tekrar denemeniz lazım

1 Beğeni

bu gün tekrar denedim. ilk iki kodu yazdıktan sonra sudo apt-get -y install wine32 wine wine64 kodunu yazdığım zaman E: wine paketi bulunamadı diye bir uyarı veriyor. sonra cüneyt beyin yazdığı sudo apt-get install wine wine64 wine32:i386 kodunu denedim. wine paketleri kuruldu. ama sonuç değişmedi çalışmıyor.

Nasıl çalışmıyor programın bulundugu klasörde uç birimi açarak wine program.exe

5 gönderi var olan bir konu içinde birleştirildi: Wine Kurulumu Nasıl?

Tetikleyiciler işleniyor: libc-bin (2.24-11+deb9u1) …
İşleme sırasında hatalarla karşılaşıldı:
alsa-driver-linuxant
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)

hata veriyor.

Ayarlanıyor: alsa-driver-linuxant (1.0.23.1) …
Building modules for the 4.9.0-5-amd64 kernel, please wait… done.
ERROR: Build failed. Please review the build log at /tmp/alsa-driver-linuxant.6163.log
dpkg: alsa-driver-linuxant paketi işlenirken sorun yaşandı (–configure):
alt süreç post-installation betiği kuruldu 1 çıkış kodu ile sona erdi

Wine’ı kaldırım buradaki kodla tekrar kurunca çalıştı.