Yedinci Linux Çekirdek Geliştirme Raporunun Özeti (22 Ağustos 2016)

**

Yedinci Linux Çekirdek Geliştirme Raporunun Özeti (22 Ağustos 2016)

**
http://evrak.gen.tr/linux/yedinci-linux-cekirdek-gelistirme-rapor-ozeti-22-agustos-2016/

Linux Vakfı Hakkında: 2000 yılında kurulan Linux Vakfı, bugün hiç bir şirket tarafından ulaşılamayan ekonomik bir etki sağlayan, açık kaynak projeleri, eğitim ve etkinlikler sunuyor. Linux Vakfı, dünyanın önde gelen geliştiricileri ve şirketleri için açık teknoloji geliştirme edinmeyi hızlandıran eko-sistemler kurmak için tercih edilen bir organizasyondur. Dünya çapındaki açık kaynak topluluğuyla birlikte, tarihteki en büyük paylaşılan teknoloji yatırımını vücuda getirerek en zorlu teknoloji sorunlarını çözmeyi başarmıştır. Daha fazla bilgiye www.linuxfoundation.org adresinden ulaşabilirsiniz.

Bu evrak bilgi işlem tarihindeki en büyük ortak proje olma hususiyetini taşıyan Linux çekirdeğinin geliştirme sürecini tanıtmak için yıllık bazda yayınlanan raporların yedincisidir.

Linux sisteminin temelini oluşturan çekirdek, şimdiye kadar girişilmiş en büyük çok katılımcılı (topluluk) yazılım projelerinden biridir. Her biri önemli yenilikler, artırılmış donanım desteği ve iyileştirilmiş performans getiren 2-3 aylık sürümler, Linux kullanıcılarına kararlı güncellemeleri sağlar.
Bu rapor, hal-i hazırdaki (rapor yayınlandığında) Linux çekirdeği 4.7 ile tamamlanan ve 3.19’dan 4.7’e kadar olan sürümler üzerinde yapılan çalışmaları kapsıyor. Bundan evvelki rapor, 2015 yılının Mart ayında yayınlanmıştı ve 3.11 ila 3.18 sürümleri hakkında idi.

Son rapordan bu yana, 400 şirketten 5.000 geliştirici çekirdeğe katkıda bulundu; Bu geliştiricilerin neredeyse yarısı ilk kez katkıda bulunmuş oldu.

11 yıl önce izleme başladığından beri 1.300’den fazla şirketten 13.500’den fazla geliştirici Linux çekirdeğine katkıda bulunmuştur.
Raporda ilk 10 şirket olarak; Intel, Red Hat, Linaro, Samsung, SUSE, IBM, Renesas, Google, AMD, Texas Instruments ve ARM olarak yer alıyorlar.

Ücretsiz çekirdek geliştiricilerin sayısı, yavaş yavaş azalmaya devam ediyor çünkü Linux çekirdeği geliştirme, deneyimli çekirdek geliştiricilerin uzun süre ücretsiz kalmamalarını sağlayarak, işverenler tarafından aranan giderek daha değerli bir beceri olduğunu kanıtlıyor. Geliştiricileri vakıf yoluyla veya firma elemanı olarak tam zamanlı çalıştırmak mümkün oluyor.

Dolayısıyla, Linux çekirdeği başka alanlarda ezeli rakip olan şirketler tarafından büyük ölçekte geliştirilen ortak bir kaynak hâline gelmiştir. Linux çekirdeği, bir Linux sistemde çalışan en alt seviye yazılımdır. Donanımı yönetmekten, kullanıcı programlarını çalıştırmaktan ve sistemin bütününün güvenlik ve uyumluluğunu sağlamaktan sorumludur.

Linux İşletim Sistemi (GNU/Linux) çekirdek, masaüstü yöneticisi, diğer programlar, paket yöneticisi gibi bir sürü parçadan oluşur. Ve bu da dağıtım kavramını ifade eder. Tam bir Linux işletim sisteminde çekirdek, yazılımın sadece ufak bir parçasıdır; fakat sistemin ne kadar kararlı çalışacağını belirleyen ve gerçekten sadece Linux’a özgü olan önemli bir parçadır.

Kaynaklar:

  1. Publication Linux Kernel Development Report 2016
2 Beğeni