Yeni Ortam Yeni Deneyim: Pardus DDE

Herkese Merhabalar,

Vakti ve imkanı olan herkesten bu konunun altına geri bildirim istiyoruz, gidişata göre resmi destek verilecek ve yayıma alınacaktır.

:cd: http://indir.pardus.org.tr/ISO/Old/Pardus-17.1-DDE-amd64.iso

Şimdiden Teşekkürler.

23 Beğeni

Arayüz güzel. Dokunmatik ekran havası var. Etap daki gibi bir sanal klavye güzel durur.
Duvar kağıdında Pardus güzel durur.
Wine yüklü olarak gelsin.
Başlatıcıdaki uzun program isimleri, fare ile üzerinde durunca açılsa veya açıklama olarak gösterse iyi olur.
Synaptic paket yöneticisine alışık olan kullanıcılar için olması iyi olur.

4 Beğeni

Yeni ortam derken, biraz açar mısınız?

Yeni bir masaüstü ortamı mı?

Bir çatallama mı?

Hangi yazılımlar yüklü geliyor?

1 Beğeni

Bu sürümde XFCE yerine DDE masaüstü ortamı kullanılıyor. İçindeki uygulamaları henüz tam bilmiyorum (geliştirici ekipteki arkadaşlar bilecektir). Siz de kurulum yaparak (sanal veya fiziki) bir inceleyebilirsiniz.

1 Beğeni

Tasarım olarak güzel ancak mobilden farkı yok. Android gibi değil de biraz Windows’a benzetilmeli.(Özellikle de görev çubuğu). Ayrıca görev çubuğundaki herhangi bir simgeye tıklayınca simgenin sağa sola kayması kötü durmuş. Sağdaki açılan menüde biraz karmaşık duruyor. Birde sanal makineden mi bilmiyorum ama takılmalar var(3 GB RAM ayırdım yine de takılıyor). Onun dışında oturum açma ekranı güzel. Klasör gösterimi de şık duruyor.

1 Beğeni

Gökhan Bey, Pardus adım adım fark etmeye başladı.
Pardus Debian’dan kurtulmalı,yani tamamen Debian’a bağlı olmamalı bakıyorum Pardus 17-1 ile bir adım daha atılmış vaziyette. Güzel bir çalışma devamını bekliyoruz. Kurulumunu denemedim USBden çalıştırıyorum. Kurulumu eski Parduslar’da olduğu gibi olmalı, yani Pardus 17’deki uygulanan Debian yöntemini sevmedim. Kurması için verdiğim bazı arkadaşlarımda bu yöntemden hoşlanmadı. Eski Pardus kurulumu yöntemine dönülmeli diye düşünüyorum. Debian güncelleme yapsa da yapmasa da Pardus kendi sürümünü yenilemeli.

2 Beğeni

Pardus’ta farklı masaüstü ortamlarının olması güzel olacaktır. Benim gibi KDE kullanıcıları için, vakti ve imkanı olan geliştiricilerden Pardus 17 KDE sürümünü bekliyoruz. Şimdiden teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.

1 Beğeni

Görsel mükemmel, paket yöneticisindeki programlar resimlendirilse harika olur ve detaylı program görüntüleri olmalı, neyi kuracağını bilmeli kişiler. Androittekine benzer olabilir. Video eklenebilirse kullanımı ve ona benzer yeni kullanıcıların tercihi arttırılabilir. Telefonu herkes kullandığından göz aşinalığı var. Sistem bilgisayarlarında da bu olması daha hızlı Pardus kullanmaya yönlendirebilir, benim düşüncem tabii ki bu.

2 Beğeni

Bence güzel. Ayrıca Downloads İndirilenler olmuş sonunda :slight_smile:

2 Beğeni

deepin linux dagıtımındaki dde masaüstü ortamı kullanılıyor biraz görsel oldugu için fazla ram istiyor sistem kaynaklarını fazla tüketiyor
gereksinimleri şunlar
CPU: Intel Pentium IV 2GHz veya daha yükseği
Bellek: 2G’den fazla RAM, 4G veya daha fazla önerilir
Disk: 10 GB’den fazla boş disk alanı
yani bizim işletim sistemi için daha iyisi yapılabilir ben şahsi görüşüm hiç beğenmedim

4 Beğeni

Doğru. Pardus 17.0 kurunca fark ettim. XFCE masaüstü ortamından devam edilmeli. Simgeler “mobil tasarım” yerine “Windows tarzına” yakınlaştırılmalı. Debian kurulum ekranı hiç iyi değil. Kurulumda gereksiz bir çok soru soruluyor. Ayrıca GRUB kurmadan sanal makinede sistemi açamıyorum. Ubuntu da olan Windows’un yanına kur gibi seçenekler olması lazım. Kurulum arayüzü değiştirilmeli ve daha kolay hâle getirilmeli(Ubuntu arayüzü kullanılabilir).

1 Beğeni

Resmi destek ve geliştirme çok iyi olur QT ile yazılan bir arayüz ancak Gnome’u da kapsıyor diye biliyorum alınacak yol var ancak incelenmeye değer

1 Beğeni

Görsellik olarak akıcı bir yapı merak etetiğim bir masa üstü ortamı idi pardusa adapte edilmesi cokhosuma gitti yapanların ellerine sağlık geliştirilmesi taraftarıyım çünkü günümüzde andiroid kullanıcıları bu kadar fazla iken birçok fonksiyonun andiroid yapısına benzer bir yapıda DDE ile karsımıza cıkması dokunmatik yüzey yapısı menülerin kolay ve sade kullanımı ve normal masa üstü kullanımı na kolay geçiş, KDE ve Gnomede kullanmaya alıştığımız kolay menü ve değiştirilebilirlik acısından cok başarılı bir yapı destek verilmesinden yanayım ve bunu defalarca tekrarlarım ellerinize sağlık yenilikcilik pardusun kanında var

2 Beğeni

Merhabalar;
Hususen şu son aldığım güncellemeler neticesinde XFCE masaüstü ortamı çok latif bir hall aldı.
Hem kamu kullanıcıları için bu masaüstü’ne devam edilmeli. Ayriyeten DDE veya sair bir masaüstü de farklı bir dağıtım olarak çıkarılabilir.

Selamlar.

2 Beğeni

Evvelden işte pardus evde mint kullanıyordum.
17 versiyonunun aldığı son güncellemelerden sonra artık evdeki mint’i de kaldırdım. Evde de pardus kullanıyorum. Gayet latif ve hızlı. Her işimi görüyor. Başka bir işletim sistemine ihtiyaç hissetmiyorum. Windows’u unutmuş bulunmaktayım. Ufak tefek kendim için yaptığım programları da python ve django ile yavaş yavaş çevirmeye başladım. Bir müddet sonra tamamen bırakacağım.
Sadece bebeler oyun oynamak için kullanıyor. Onlara destek vermek için ara sıra bakıyorum.

Selamlar.

2 Beğeni

HDD’de win 10 + Pardus xfce17.0 var(dı). Pardus-17.1-DDE-amd64-RC.iso yu indirdim ve usb den canlı çalıştırdım. Daha sonra 16gb usb 3.0 usb diske kurdum. Grub kurma sırasında hangi diske kurulacağını sormadı ve Pardus xfce 17.0 ın grubunu değiştirdi. Ancak Pardus xfce 17.0 usb disk olmadan açılmıyor(du). usb başka PC de de boot olmuyor. .iso hatalı inmiştir diye tekrar indirdim. Ama yanlışlıkla Pardus-xfce-17.1-amd64-201709180910-g9fbad80-RC.iso indirmişim, kurdum. O da Grub kurma sırasında hangi diske kurulacağını sormadı. Biraz keşfetmek için USB den devam etmek istiyordum.
Elimde Chuwi vi8 (32gb depolama, 2gb RAM) 32bit Win 10 + Android tablet var. Windows 10 çok yer kaplıyor, güncelleme yaparken bile depolama alanı yetersiz diyor. Tablet Windowstan başka OS ile açılmayı reddetse de (64 bit işlemci destekli… 64 bit OS sıkıntı olur mu bilmiyorum. Benzer şekilde daha önce netbook’umun grafik kartı yandı, belki de bu yüzden) bunu bir şekilde aşar, DDE ye de bir sanal klavye uydurabilirsek kullanışlı olur diye düşünmüştüm. (ETAB güzel ama tablete göre hem ağır hem de admin şifresi sıkıntısı var).
Nasip değilmiş demiyorum, sadece biraz gecikecek galiba hepsi bu…
Pardus-17.1-DDE-amd64-RC.iso yeniden indiriyorum. HDD den Pardusun önceki sürümünü kaldırdım, DDE sürümünü kuracağım. Biraz kurcalayıp Kayda değer olduğunu düşündüğüm müsbet ya da menfi düşüncelerimi yazarım.

1 Beğeni

Pardus DDE kurduktan sonra Wireless bağlantısının diğer bilgisayarlar ve Android sistemlere göre çok fazla yavaş ve her 3 veya 5 dakika da koma sorunum var Pardus’a önce linux mint kullanıyordum böyle. Bir sorunum hiç olmadı yardımcı olabilirmisiniz. Bilgisayarım Asus K55VD Laptop Wireless kartım yanlış hatırlamıyorsam Qualcomm Atheros AR9485WB-EG Wireless Network Adapter.

2 Beğeni

İki gündür kullanıyorum kullanıcı arayüzü çok güzel olmuş, hız olarak herhangi bir sıkıntı görmedim ancak yazı fontu pek hoşuma gitmedi onun yerine infinality font kullanmaya başladım şu anda her şey çok güzel, hazırlayanların emeğine sağlık. Mac os kurmak için çok uğraşmıştım ama bu arayüzden sonra mac os açmaz oldum.

1 Beğeni

Bu kadar olumlu yoruma göre resmi destek verilip sürümün artık çıkması gerek. Ayrıca arm mimariye sahip işlemciler içinde destek verilirse resmi olarak tabletlere de kurulabilir bir sürüm. Yani Win10 tarzında her yerde aynı Pardus. Bence bu harika olur. Şimdilik resmi destek verilerek ayrıca bir taraftar kitlesi oluşmasına sebep olacaktır.

1 Beğeni

Bilgisayar: Celeron N2830 (2x 2.16ghz), 4gb RAM, 120 gb SSD, intel (R) HD Grafik kartı (galiba 250 mb)
Kurdum, kullandım. 650mb civarında RAM kullanımı var.
Çekici ve kullanıcı dostu olduğunu düşündüğüm bir arayüzü var. Dosya adına tek tıklama ile dosya adı değiştirmeyi sevdim. Ancak toplu dosya adı değiştirme de olsa güzel olurdu. Hem dokunmatik (destek ne durumda bilgim zayıf deneyimim yok) hem de masaüstü ekranlar için kullanışlı, programlara cezbedici bir ulaşım kolaylığı var. Klasör üzerine sağ tıkladığınızda root olarak açma tercihinizi kullanabiliyorsunuz.

Başka neler var diye merak edip Deepin OS u da indirip kurdum. Linux sürümlerinde alışık olmadığımız - en azından benim bilmediğim/bulamadığım - kablosuz ekran bağlantısı var, ama TV ye bağlanırken Wifi kopuyor ve tekrar başlamadan bağlanmıyor. Kendine has Windows unkine benzer mağazası var. Çok zengin olmasa da buradan ilk bakışta programlar hakkında bilgi sahibi olup tercihinizi daha kolay belirliyorsunuz. Üstelik bağımlılıklarla uğraşmıyorsunuz. Wine yada PlayOnLinux a benzemeyen bir .exe emulatöre (inşallah doğru ifade etmişimdir) sahip. Sanki biraz komutlardan, terminalden görselliğe doğru atılmış bir adım gibi duruyor yada o izlenimi veriyor. Windows ve androidin kullanışlı özelliklerini barındırıyor.
Bunlar biz son kullanıcıların (en azından benim) görmek istediğimiz şeyler ve devam etmesini umuyorum. Bu arada kendi adını taşıyan video oynatıcı çalışmıyor.

Gördüğüm en önemli problem kullandıkça İşletim Sisteminin verdiği tepkinin yavaşlaması ve zamanla bu yavaşlığın artarak devam etmesi. Özellikle web tarayıcıyı açtığınızda önce beyaz ekranın gelmesi ve bir süre ekranın led ışık kaynağı gibi davranması… Üstelik bilgisayarı kapatıp açtığınızda kaldığı yerdeki yavaşlıktan daha yavaşa doğru stabil bir şekilde devam ediyor olması. Umarım bu durum Bilgisayarımın donanım yetersizliğindendir.

Bu arada genel olarak linux’un işlemcimle pek iyi anlaşamadığı gibi bir izlenim edindim. Çok hafif bir masaüstü olmasına rağmen XFCE de çoklu demeyim de ikili :joy: görevlerde bile (özellikle ikinci görevin başlatılma sürecinde) takılmalar oluyor gibi. Buna birisi açıklık getirirse sevinirim.

Pardus 17 ve sonrasında grubu kuracağımız diskin/bölümün seçilemiyor olması pek hoş olmamış. Denemek için USB diske kurulum yaptığınızda USB olmadan PC açılmıyor yada USB yi başka PCden açamıyorsunuz! Umarım bu durum da düzelir.

Hani atalar; “Yol üstüne bina yaparsan müteahhidi çok olur.” demiş. Buradan ahkam kesmek kolay biliyorum. Bir tuğla da ben koyayım desem bunun için yeterli beceri ve donanıma sahip değilim. Sadece beklentilerimi dile getiriyorum hepsi bu. Tüm ekibe teşekkürlerimi ve hürmetlerimi sunuyorum.

2 Beğeni