Yeni Ortam Yeni Deneyim: Pardus DDE

çıktısı budur

deb http://depo.pardus.org.tr/pardus onyedi main non-free contrib
deb-src http://depo.pardus.org.tr/pardus onyedi main non-free contrib

deb http://depo.pardus.org.tr/guvenlik onyedi/updates main non-free contrib
deb-src http://depo.pardus.org.tr/guvenlik onyedi/updates main non-free contrib
1 Beğeni

sudo apt-get update işleminden sonra sudo apt-get install synaptic komutu ile kurulum yapınız.

3 Beğeni

Sorun çözülmüştür teşekkür ederim

3 Beğeni

Sizinle aynı fikirdeyim Musa Bey(@RTSoft).

XFCE için de görsel paket yöneticisi olması lazım…

1 Beğeni

3 gönderi yeni bir konu için ayıklandı: Compiz Yükleme ve Çalıştırma

700 mb’lik pardus dde diski nasıl oluşturulur yunus bey?

Uzun bir aradan yada bir yıl aradan sonra tekrar pardus kullanmaya başladım.
Pardus DDE sürümü çok güzel olmuş ama daha fazla pardus’a ait uygulama ile gelmeli bence kullanışı rahat ve hızlı özellikle pardusun kalıp yazıcısı çokhoşuma gitti basit ve kolay bir kullanımı var.
Büyüklerimden ricam lütfen daha fazla pardusu kişiselleştirelim ve daha fazla kullanıcı dostu programlar yapalım Hepinizden Allah razı olsun Allah Emeklerinizi Boşa Çıkarmasın İyi günler

3 Beğeni

Linuxta yeni birim oluşturmak yada benzeri işleri yapmak için GParted diye bir programdan yardım alabilirsin windowsla hemen hemen aynı mantıkta çalışıyor işineyarar bence

1 Beğeni

Merhaba lar, deepin masaüstü nü cok yapici ve olumlu buldum. Ben deepin sürümünü kurdum fakat PAKET MERKEZI yok idi, bunun üzerine Orjinal Deepin kurmak zorunda akldim. Sorum neden Paket Merkezi yok sistemde? tsklr…

1 Beğeni

Pardus Mağaza yükleyebilirsiniz;

2 Beğeni

İlk mesajımı bu konuya göndermek istedim,

Geçmişte eski Pardus sürümlerini kullanıp deneyimlemiş birisi olarak belirtmek istedim bazı düşüncelerimi.

Eski Pardus dönemine göre tasarım olarak gayet iyiydi. Güzel tarafı bize has olmasıydı.
Başta Pisi olmak üzere çeşitli araçların basit kullanım imkanı vermesi güzeldi.

Fakat anladığımız ve gördüğümüz kadarı ile süreç içerisinde bazı bir takım müdahaleler sonrası Pardus farklı şekilde yapılandı ve farklı bir yol izlemeye başladı. Eskiye takılı kalmaya gerek yok o yüzden.

Yeni sistem üzerinde Pardus DDE yan sürümünü kullanıyorum yaklaşık 2 ay oldu ve gayet memnunum. Deneme amaçlı olarak Windows’un yanına kurmuştum fakat uygun bir zamanda tüm yedekleri alıp Windows’u tamamen kaldırıp tek işletim sistemi olarak Pardus DDE kullanmayı planlıyorum.

Bu noktada sizlere önerilerim;

  • Debian sisteminden başta kurulum aşaması ve çeşitli kodlarda kurtulmanız gerekiyorsa özgünleştirip Türkçeleştirmenizdir. (Pardus kullanmamıza rağmen bir ihtiyaç olduğunda şu nasıl yapılır diye ararken Debian için araştırma yapmak zorunda kalmak yerine girip Pardus kaynaklarında kendi dilimizde kendi fikrimizde araştırma yapalım. Aksi halde hala Debian ile uyumlu şeyleri araştırmak zorunda kalacaksak kendi işletim sistemimizin olmasının ne faydası olacak. Açılıştaki logoyu değiştirmek 5 dk zaman almaz.)

  • Genelde Linux dağıtımları ve linux ürünleri son kullanıcı odaklı olmaz veya olamaz. Fakat Pardus’un özellikle DDE sürümüyle birlikte bunu yapmasını bekliyorum. Hem Debian hem de DDE üzerine artık kullanıcılarının taleplerine göre geliştirme yapan bir ekip görmek daha iyi olur. Ayrıca mümkünse bu seferde Projeyi durdurduk diyip tüm geliştirmeleri çöpe atıp Ubuntu’ya geçiyoruz falan denmesin.

  • Son kullanıcıların ihtiyaç duyduğu temel programlar ön yüklü olarak gelmeli mutlaka. (Google Chrome, Spotiffy, Whatsapp, Messenger, Twitter, Skype, Telefon eşlemesi yapan KDE Connect benezeri bildirim uygulaması vb.) Artık bilgisayarda da program olarak kurulan ürünler hem işletim sistemini daha kaliteli gösterir hemde son kullanıcı ihtiyaçlarını karşıladığı için tercih edilir. Artık son kullanıcı mobil cihaz varken zaten bilgisayarı sadece webde bir şey araştırmak veya ofis vs kullanmak için kullanır oldu. Bu sebeple temel ihtiyaçlara odaklanılırsa daha iyi olacaktır.

  • Açılışın hızlandırılması gerekiyor. 16 GB ram ve 7. nesil Core i7 bilgisayarda bazen takılmalar oluyor. Özellikle Google Chrome ve Opera çok geç açılıyor. Firefox ESR bir nebze olsun onlara göre daha iyi. İlk açılıştan sonraki açılışlarda hızlı açılıyor hepsi ama ilk açılış çok uzun. Varsayılan tarayıcıda muhakkak Google Chrome olmalı. İnsanlar onu kullanıyor bir de ekstra Chrome indirip kurmak için uğraştırmaya gerek yok.

  • Touchpad’e MacOS’ta olduğu gibi ekran zoom desteği getirilmeli. Herhangi bir noktaya uygulamadan bağımsız ekran için zoom yapılabilmesi kullanışlı bir özellik.

  • Masaüstü için widgetlar sunabilirseniz hazır bir şekilde iyi olur. Masaüstümde bir havadurumu görmek istiyorum ama malesef hoşuma giden saydam arkaplanlı sade ve modern görünümlü bir şey bulamadım.

  • DDE zaten görsel anlamda yeterince harika fakat hesap makinesinde virgüllü işlemlerdeki hata vs. ekstra hesap makinesi kurmayı gerektiriyor misal. Bu tarz uygulamalar kontrol edilerek eklense iyi olur.

  • Paket Yöneticisi çok karışık. 1 program indirmek isteyip aradığımız zaman çok fazla içerik çıkıyor karşımıza ve hangisini kurmamız gerektiği noktasında çok büyük bir sıkıntı yaşanıyor. O bölümde sadeleştirme gerekir. Skype kurmak istiyorsam eğer bilgisayarıma paket yöneticisinde “skype” diye aradığım zaman sadece 1 tane skype seçeneği gelmeli ve kurmalıyım. Onun dışında onlarca sadece geliştiricileri vs. ilgilendiren detaylı şeylere gerek yok.

  • Eğer yapılabiliyorsa Pardus üzerine virtual olarakta olsa biraz düzenleyip sanki sistemin kendi parçası izlenimi vererek Android uygulamalarını çalıştırabilme yeteneği kazandırmak çok ama çok büyük bir artı olur. Pardus DDE’ye Android uygulamaları gayet şık bir şekilde yakışır ve ihtiyaç duyulan her türlü uygulamanın APK’sı içinde yine kendi paket yöneticinizde yer verebilirsiniz.

  • DDE için sağdan açılan ayarlar menüsü aşağı - yukarı kaydırma hızı yavaş, hızlandırılabilir.

  • Grup önyükleyicisi tasarımı bendemi neden böyle çirkin oldu bilmiyorum ama mavi bir ön yükleyici tasarımım var. Varsa eğer ön yükleyici tasarım seçeneği vs eklenmeli. PC açılırken bir hoşnutsuz oluyorum. Çok çirkin bir ekran karşılıyor direk. Onun haricinde kullanıcı girişi ve masaüstü görsel anlamda fazlasıyla tatmin edici.

  • Wifi - Bluetooth kısımlarında bazı hatalar mevcut.

  • Bazen dikkatimi çekiyor Ayarlar menüsü açıkken bir işlem yapılıyorsa ayarlar menüsünün arkasında gölgeler oluşuyor kayboluyor falan. Bu tarz ufak tefek sorunlar giderilmeli.

  • Başlangıçta açılacak programlar için bir ayar alanı oluşturulmalı. Başlangıçta hangi programların açılmasını istiyorum hangilerinin istemiyorum seçebilmek lazım. Bazı programlar açılıyor başlangıçta ama kendi içinde iptal etme seçeneği koymamışlar. Mecbur açılıyor.

  • Sisteme snapcraft ve electronjs üzerinden programlarda kurdum. Bazılarını sağ tık > kaldır seçeneği ile kaldırmak istediğimde başarısız oldu diyor. Büyük olasılıkla kaldırma yapısı uymuyor. Uçbirim ile kaldırmak zorunda kalıyorum bu tarz düzenlemeler yaparsanız eğer daha esnek yani paket kurulurken nasıl kurulmuşsa bunu tanıyıp kaldırırken de benzer şekilde kaldırmayı denerse vs. tarzında şeyler iyi olur.

Aklıma gelenler bunlar.
Uzun uzun yazdım ama umarım okursunuz.

Elinize sağlık,
Bir sonraki ana DDE sürümünü sabırsızlıkla bekliyor olacağım.

İyi çalışmalar.

5 Beğeni

Hocam kesinlikle katılıyorum birçok insan hatta yüzdeye vurduğumuzda ülkemizde çok korkuç bir oranda insanların çoğu bilgisayarı sadece günlük ufak işler için açıyor ve uğraşsız bir şekilde işini halledip kapatıyor.
Son kullanıcı odaklı olması hem daha iyi olur hemde kullanıcı sayısı arttıkça imkanlar artar ubuntu’nun ve linux mint’in biçok konuda destek görmesi kullanıcılarının çokluğundan dolayı bazı şeyler sadece pardus tarafında değil dış firmalar tarafından da destek görmeli yani üçüncü parti geliştirici desteği almalı bunun da olması için dediğiniz şeylerin çok fazla yararı olacağına inanıyorum evet özgün olmalı ama özgün olduğu kadar kullanıcı dostu olmalı pardus store uygulaması daha hızlı geliştirilirse yine çok fazla kullanıcı eminim ki windowsu ve ya diğer dağıtımları bırakıp pardus kullanmaya başlıyacak çünkü basit bir mantıkla bugün dünya çapında insanlar android kullanıyor ve android de bir linux dağıtımı demek çokta yanlış olmaz kullanılmasının sebebi aslında basit
1Kullanmak öğrenmek kolay
2Program yükleyip silmek veya dışarıdan bir program yüklemek kolay
3istediğin ve aradığın herşey play store da var
demem o ki eğer pardus store bunları sağlarsa ve yeterli üçüncü parti geliştirici desteği yakalarsak eminim bizim ülkemiz hatta dünya çapında kullanılacak bir işletim sistemine sahip oluruz
Evet biliyorum bunlar uzun uğraş isteyen ve zaman isteyen şeyler ama yapılması imkansız değiller

3 Beğeni

Herkese merhaba. DDE bence müthiş olmuş. Daha önce birçok sürümü deneme fırsatım olmuştu,ancak pardus dde içlerinde en çok beğendiğim oldu. Windows yüklü olan masaüstü pc de onu kaldırarak PArdus yükledim ve görselliğini harika buldum. Aynı diske Suse leap kurdum. Ama sonuç facia. DDe yi takip ediyorum ve sağlık programlarının da özgür platformda yer bulmasını istiyorum. Teknik bilgim pek yok ama bu sayfalarda ki bilgileri okuyarak komut dünyasına adım atmış oldum. Hepinize teşekkür ederim, emekleriniz içinde teşekkürler…

3 Beğeni

hocam su ana kadar okuduklarım arasında neredeyse en yapıcı eleştrilerden birisi olmuş… Salt eleştiri yerine neler yapılabileceği konusunda da önerileriniz var. geliştirici arkadaşlar mutlaka dikkate alacaktır diye düşünüyorum.

3 Beğeni

Devlet hastanesinde Bilgi İşlem biriminde çalışıyorum. Pardus, DDE ile müthiş bir birliktelik yaşamış. Şimdiye kadar kullandığım en güzel linux dağıtımı diyebilirim.

Kameraları izlemek için cms tarzı programları yükleyemedik. Linux için altarnatif ve ya kullananlar varsa önerilerini bekliyorum.

Deneme amaçlı bir kaç polikliniğe DDE versiyonunu kurmayı düşünüyoruz. Memnun kalırsak yaygınlaştıracağız. Başarılarınızın devamını diliyorum.

3 Beğeni

Emeği geçen herkesin eline sağlık. Bu pardus bir harika!

3 Beğeni

Öncelikle herkese selamlar.
Forum konularında linux masaüstüleri konusunda deneyimli arkadaşlar 4-5 çeşit masaüstüne sahip pardus olsun istiyorlar. Ancak benim kanaatime göre bu işin mutfağındaki arkadaşlar 4-5 çeşit masaüstüne enerjilerini, emeklerini ve zamanlarını harcamalarını çok doğru bulmuyorum. Yazılımcı arkadaşlar bahsediyorlar, çeviri işleri, uyumluluk, güvenilirlik, stabilite, bazı uygulamaların bazı masaüstlerinde hata vermesi vs. Hepsi sonuçta bir emek, enerji, zaman ve işgücü istiyor. Onun yerine yazılımcı arkadaşlar enerjisini, emeğinı, zamanını ve işgücünü beğenilen iki masaüstüne kanalize ettiklerinde son zamanlarda olduğu gibi hızlı gelişmeler görürüz. Ne kadar çok çeşit o kadar işgücünün bölünmesi demek geçiyor içimden. Sağlıcakla kalınız.

6 Beğeni

XFCE ve Deepin güzel iki seçenek ama birde elementary olsa fena olmazdı. En çok beğenilen 3 ortamda pardusda olurdu.

Şurada sürüm yönetiminde bugün itibariyle Pardus 19 sürümünde resmi olarak desteklenecek masaüstü ortamı olarak sadece XFCE gözükmekte. Şahsi fikrim fazla abartmadan bir veya iki masaüstü ortamının daha (Deepin genelde seviliyor,ben de severek kullanıyorum) desteklenebileceği yönünde. @Yunusemre Bey’in forumda başka bir konunun altında farklı masaüstü ortamlarının daha desteklenmesine yönelik düşünceleri olduğu yönünde bir mesajını anımsıyorum.

3 Beğeni