2. Ekranda yalnızca sunum veya video göstermek

  1. ekranda masaüstünü, işletim sisteminin arayüzünü göstermeden istediğimiz slaytı, videoyu vs. göstermek mümkün mü? Örneğin 2. ekranda bir bekleme ekranı (kurumun logosu gibi) olacak ve ben istediğimde bilgisayardan oraya sadece slaytı veya videoyu başlatacağım. Hatta video oynatıcısının arayüzü bile gözükmeyecek. Slayta video koymak işe yarayabilir ancak spontane bir değişiklikte de istediğim içeriği bulup yansıtabilmeliyim. TV’lerde sunucu arkasındaki ekran gibi düşünün. Profesyonel şirketler, kurum ve kuruluşlar toplantılarında dev ekranlarda bunu nasıl yapıyorsa o şekilde… Tabi ki pardus için arıyorum ama profesyonellerin bunu nasıl yaptığını merak ettiğimden Windows alternatiflerini de bilen biri aydınlatırsa sevinirim.

İngilizce olarak linuxta ikinci ekranda çoklu görev yazmak isteyince kısaca “multitasking on second screen in linux” yazdım.
Gnome Tweaks uygulamasının önerildiğini gördüm.

Bir de iki ekranda farklı şeyleri görmek olan "how two make two monitors show different things in linux " yazdım net bir cevaba henüz ulaşamadım ama siz de bir aratın.

Aynı soru önce de forumumuzda sorulmuş ama yanıtlanamamış. Çift Ekran kullanabilme - HanBayram tarafından #3

Buldum: İkinci ekranda yalnızca video oynatmak:

Buldum: İkinci ekranda yalnızca sunum oynatmak:

Pencerenin kenarından tutup sağa veya sola çekince o ekrana geçiyor.

onu biliyorum. yukarıda belirttiğim gibi önemli olan ekranda masaüstünü başlatı, fareyi veya sunum programının arayüzünü göstermeden kullanmak…

Selamunaleyküm,
Hocam bir kaç tane örnek verebilir misiniz? Belki araştırırken ona göre alternatif arayabiliriz.

aleyküm selam hocam sıkıntı şu ki örnek yok. sunum yaparken bilgisayardan videoyu/slaytı açacekken izleyiciler bilgisayarda ne yapıldığını görmesin. tekrar etmem gerekirse şöyle bir program olacak: İzleyicinin gördüğü ekrana (projeksiyon veya bağlı olan tvler, monitörler vs) kurumun logosu veya seminerin afişi gibi sabit bir arkaplan koyacağız. sonra seminerin gereken yerinde istediğimiz videoyu/slaytı/görüntüyü o ekrana vereceğiz ama dediğim gibi işletim sisteminin veya programların arayüzü gözükmeyecek. OBS ile yapılabilir mi acaba?

Dediğinizi anladım hatta teknofestte bi ara görmüştüm. belli programların belli kısımlarını farklı farklı ekranlara yansıtıyorlar. Ama hiç bildiğim bi alan olmadığı için internette arama yapınca tam bir şey bulamıyom. windows için bile bir örnek olsa ona göre şunun alternatifi var mı diye aratabilirim. veya chat gptye sorabilirim. Ama biraz daha araştırırım.

ekran
eğer demek istediğiniz buna benzer bir şey ise pencerenin belli kısımlarını alıp farklı bir yerde göstermekse. Bu yapılabilir inşAllah oradaki gösteren kısım ayrılıp başlıksız bir pencere olarak başka bir ekranda gösterilebilir. Ama şu an finallerim olduğu için sonrasında bir şeyler yapmaya çalışırım inşAllah

@Arastirmaci çok teşekkür ederim. yukarıda @Ismail-Emre-Arikan bazı kaynaklar bulmuş. onları inceleyeyim. sonucunu yazayım. sonra devam edelim…

@yusufsunetci dediğiniz seçenekleri biliyorum. Mesele işi profesyonelleştirmek. Dikkat ederseniz arayüzleri göstermeden yapmaktan bahsediyorum. Canlı yayın yapar gibi…

Arka planda göstermek istediğiniz resmi masaüstü resminizi değiştirerek yaparsanız, aşağıdaki seçeneklerle bu dediğiniz olmuyor mu?

Normalde projeksiyona veya ikinci ekrana bağladığınızda Başlat + P ile yansıtma seçenekleri geliyor. Bu listede 4 seçenek var:
1- Yansıt (çoğalt): Ekrandakini aynen ikinci ekrana yansıtıyor.
2- Yalnız birinci ekran: Projeksiyonu kapatıyor, sadece ilk ekranda görüntü veriyor.
3- Yalnız ikinci ekran: İlk ekranı kapatıyor, sadece ikinci ekrana görüntü veriyor.
4- Uzat (çoğalt): Bunda da iki ayrı ekran yapıyor. Fareyi kaydırarak diğer ekrana dosya taşıyorsunuz, ilk ekranda yaptığınız diğer ekranda görünmüyor.

Sizin dediğiniz 4. maddede yazdığım ile olmuyor mu?

Merhabalar; Aslında araştırmanız gereken konu digital signage konusu olacaktır. Ekranları düzenlemek ve yönetmek icin gerekli yazılım lar konusunda bildigim kadarıyla yardımcı olmaya çalışayım. Benzer konuda araştırmalar ve calismalar ve yapan birisi olarak daha önce hazırladıgım bir belgenin size yardımcı olacağını düşünüyorum.
https://forum.pardus.org.tr/t/raspberry-pi-4-te-mpv-player-ile-iki-ayri-ekranda-iki-farkli-video-oynatmak/21794
Belgede anlatılan yöntemler birçok dağıtımla çalışacaktır.
Yine digital signage konusunda opensource bir proje olan xibo sahada çok kullanılan projelerden birisi. Birçok istemci ile çalışabiliyor.Bazı istemci yazılımları ücretli olabiliyor. Zaman ayarlı olarak video,slayt,sunu vb. gibi uygulamaları ekrana yansıtabiliyorsunuz. Bir çok özelliği olduğunu görebilirsiniz incelerseniz. Şu adreste 10 tane alternatif listelenmiş inceleyebilirsiniz.

https://www.signagespace.com/digital-signage-open-source/

  • Benim kendi geliştirdigim ve kullandıgım ticari bir proje olan spotbox projeside benzer bir proje. Rapberry pi , Linux, Android sistemlerde çalışabiliyor. Burada kullandıgım mantık kısaca şu şekilde.
    Sistem openbox pencere yöneticisi ile açılarak sadece masaüstü arkaplanı ekranda gözüküyor. Daha sonra chromium kiosk modunda (tam ekran modu) açılıp ana ekranı oynatmaya başlıyor. Bu sistemide apache php mysql kullanarak oluşturdugum yönetim panelinden arka planda yönetebiliyorsunuz. Sahada kullanılan farklı programlar var… Bunlardan bazıları 1 ekranı ücretsiz çalıştırmanıza izin verebiliyor. Trial üyelik alıp kullanırsanız daha iyi tecrube edebilirsiniz.
    Uzun zaman önce pardusta digital signage testi konulu bir video paylaşmıştım discord pardus kanalında. Bu paylaşımda sistemin çalışması konusunda fikir verebilir.
    https://discord.com/channels/941091332389232741/944222721439588442/960130607214637116
    (Görmek için kanal üyeliği gerekli olabilir.)
    Aklınıza takılan bir şey olursada yazın buradaki diğer arkadaşlarında önerileri olabilir.
1 Beğeni

Bu konu son yanıttan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıt girilmesine izin verilmiyor.