Merhaba arkadaşlar bilgisayar labında 2 GB ram bellekli bilgisayarlara pardus 23.2 edu imajını yüklemeye çalışıyorum ama olmuyor. Bu bilgisayarla yükleyebileceğim uygun bir pardus imajı varsa benimle paylaşabilir misiniz?
Merhaba,
Sistemin sağlıklı çalışması için 2GB+ RAM gerekiyor ama Pardus 23 XFCE test edebilirsiniz.
Olmuyor ile ne kastediyorsunuz, ne olmuyor?
Pardus 25 (Debian 13) XFCE’nin 1 GB RAM bulunan bilgisayarlara kurulabildiği ve çalıştığı bildiriliyor, fakat rahat bir kullanım için en az 2 GB tavsiye ediliyor.
Sizin bilgisayar Pardus 23 (Debian 12) ile bile sorun yaşıyorsa, muhtemelen nedeni 2 GB RAM yetmemesi değil, başka bir şeydir.
Bu yüzden detalyı bilgi vermeniz gerekir; diğer donanım özellikleri ve tam olarak hangi adımları attığınız ve ne sorunla karşılaştığınız hakkında.
2 çekirdekli intel atom 450 işlemci ve 2GB ram li netbooka kurmuştum, çalışıyor. ![]()
Eğitim sürümü 4GB istemekte.
Pardus kursanız bile çok rahat bir şey yapamazsınız. LXQT destekleyen bir dağıtıma veya daha hafif bir dağıtıma geçmenizi öneririm.
Lubuntu olabilir. ZRAM özelliği de açarsanız daha rahat perfonmans alırsınız. En yüksek perfonmans için:
MX Linux
tarayıcı olarak özellikle Chrome ve Firefox’dan uzak durmayı tercih edin. Görsellik değil hafiflik ve her siteyi garanti açsın diyorsanız Falkon, Ufak tefek sorunlar olabilir, görünüş de olsun diyorsanız Midori
Merhaba
benim önerim bilgisayarlara 2GB daha ram ekleyin 4GB ile rahat rahat çalışın. 2GB ile kurulum yapsanızda hiç bir programı düzgün çalıştıramazsınız.
2GB ram fiyatları şu anda 100 TL civarı…
Cüneyt hocamın da dediği gibi eğitim paketini kurmaya çalışıyorum. Ventoy ile hazırladığım (mbr) usb ile format atarken yükleme ekranı açılıyor ama bu ekranda “pardus yükle” komutunu çalıştırınca pc donuyor işlem ilerlemiyor.
Pc 2 gb ram lenovo, intel işlemci çok eski bir kasa
Anlaşılan sorun Pardus değil, eğitim sürümünde GNOME masaüstü ortamı olması.
Oysa aşağı yukarı orada ne varsa (uygulamalar), Pardus XFCE sürümüne de sonradan kurulabilir.
ZRAM özelliği kullanılabiliyorsa,epey yararı olur.
Fakat hepsi Pardus gibi Debian tabanlı olan Lubuntu veya MX Linux gibi Linux dağıtımlarına gitmeye hiç gerek yok.
Lubuntu’nun hafifliği XFCE yerine LXDE/LXQT masaüstü ortamına sahip olmasından kaynaklanıyor ve orası da tartışmalı. Onun yerine Pardus XFCE ağır gelirse, o masaüstü ortamı kurup XFCE’yi kaldırmak, böylece fiilen Pardus LXDE kullanmak daha uygun olur bence.
Ventoy USB diskine Pardus 25 XFCE ve Pardus 23 XFCE iso dosyalarını ekleyip önce 25, olmazsa 23 ile bilgisayarda Pardus’u canlı çalıştırmayı ve o noktadan kuruluma başlamayı denemenizi önerim.
Konudan biraz bağımsız olabilir, özür dilerim.
Geçen sene yakın bir arkadaşımdan asus eee boyutunda samsung bir notebooku bin tlye satın aldım ve pardus 23 xfce kurdum. 2gb ramı vardı. Chrome kurdum ve kardeşime hediye ettim. Şikayeti çok yavaş çalışmasıydı hepsi bu.
Daha önce 2gb dizüstüne 64bit windows kurduğumda ram taşması yüzünden donuyor ve mavi ekran verip reset atıyordu (chrome’da gezinirken).
Konuyu tartışırken 64 bitlik bir sistem hakkında konuştuğunuzu ve bu tür bir platformda en az 4gb ram gerektiğini hatırlayın.
Bu arkadaşımızın bilgisayarı kurulumda donarak hata verdiğine göre kurulum adımında RAM yetmiyor olma ihtimali var. Biliyorsunuz ilk kurulumda paketler önce RAM’a flush ediliyor. Eee? Yeterli RAM yoksa ne olacak?
Ben olsam SSDyi söküp en az 4gb RAMa sahip bir bilgisayarda kurulumu offline tamamlayıp, ardından tekrar kullanılacak bilgisayara takarak devam ederdim
Çünkü artık sistemin sırtını yaslayabileceği bir swap alanı var. Kurulumda yok.
Yardımlarınız için çok teşekkür ederim.
Tamam ama neden Pardus? Burada neden bir kullanıcı masaüstü ortamı silip başka bir masaüstü ortamı kurmaya çalışsın ki? Demişsiniz zaten hepsi Debian tabanlı diye. En kullanıcı dostu olanı direkt kullanmak her zaman daha mantıklı.
Burası Pardus forumu sonuçta, “Pardus taraftarlığı” yapmamak ayıp olur diye düşündüm. ![]()
Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıtlara artık izin verilmiyor.