Bazı tatsızlıklar

Öncelikle merhabalar herkese.
Aslında belki de çok büyütülmeyecek bir sorunum var ancak ben genel bir problem olarak görüyorum bunu. Daha önce defalarca pardusu ana işletim sistemi olarak kullanmak istedim. Evet günden güne çok gelişti ama hala kullandığımda sanki bir kafese kapatılmış gibi hissediyorum. Çoğu okulda bulunan kyocera 3040mfp+ yazıcıyı kurmak ölüm mesela. Kursanız da bu sefer tarayıcı sürücüsünü kuramıyorsunuz. Belki bir şekilde kuruluyordur ama bunun bu kadar zor olmaması lazım. Başka bir örnek daha vereyim. Örneğin windowstyken bi kaç word dosyasını rahatça seçip birleştirip PDF e dönüştürebiliyorum. Pardusta bunu yapmak bu anlattığım kadar kolay değil. Tek tek pdf yapıp ardından bir program ile birleştirmeniz gerekiyor. Velhasıl pardus çok güzel ancak son kullanıcı deneyimine geldiğimizde tatsız bir deneyim yaşatıyor. Şöyle diyeyim elde çok güzel bir bonfile var güzel pişmiş ama tuzu yok.
-Bu arada 3040mfp+ yazıcıya düzgün çalışan yazıcı ve tarayıcı sürücüsü nasıl yüklenir?-

Üstadım yazmış olduğunuz durum tüm linux dağıtımları için geçerli olan sebepler. Pardus genel işler için şuanda kullanılabilecek durumda. Kullanılabilirlik açısından çok verimli. Zamanla yazmış olduğunuz sorunlar da linux dünyası için ortadan kalkacaktır. Bekleyip göreceğiz.
Aşağıdaki linklerden zip dosyalarını indiriyorsun debian klasöründeki aşağıdaki ekran görüntüsündeki dosyayı kuruyorsun.
Ekran Görüntüsü 2025-12-05 09-10-08

Windows’ta word dosyalarını seçip tek bir PDF dosyası yaptığınız programın adı nedir? MS Office üzerinden mi yapıyorsunuz?

OnlyOffice üzerinden de Üst Araç Çubuğu > Ortak Çalışma > Birleştir > Dosyadan Belge ile başka bir docx dosyasını çalıştığınız dosyaya ekleyebilirsiniz.

Ardından Dosya > Farklı Kaydet > .pdf formatı ile kaydedebilirsiniz.

Not: Kafese kapatılma hissiyatınız tamamen psikolojik ve alışkanlıklarınızla alakalı. Windows yerine macOS’e de geçseniz aynı zorlanmayı yaşardınız. Çünkü her sistemin kendine ait bir düzeni ve uygulama ekosistemi var.

İlla Windows’takinin aynısını aynı program ile yapmaya çalışmak yerine, aynı işlevi burada hangi alternatif uygulamalarla gerçekleştirebilirim diye araştırırsanız daha kolay ilerlersiniz.

Yıllardır ana işletim sistemi olarak Linux’u kullanıyorum, Windows’u kullanmayı unuttum bile diyebilirim. Yapamadığım bir şey yok. Oyun işi bir tek çok eskiden problemdi, şimdi Steam veya Lutris ile rahatlıkla o da çözüldü.

Tamamen alışmanız ile alakalı. Zaman vermeniz şart.

1 Beğeni

Libreofficete var mı aynı işlem? Ben zaten illa şu programı kullanayım kafasında değilim. Hatta tam tersi Windows kullanmamak için direniyorum diyebilirim. Ama Windows’ta kolayca yapabildiğim bi işlemi pardusta yaparken zorlanıyorum. Tarayıcıyı mesela bir türlü kuramıyorum. Üstelik bu bir çok okulda olan bir tarayıcı. Basitçe Windows’taki gibi indirip kurulumu yapıp sorunsuzca kullanmayı bekliyorum sadece.

Bunu denedim yazıyı bir şekilde kuruyorum ama tarayıcı işi olmuyor

Tarayıcı için şu konuya bir göz atın:

tüm linux altyapısı uyumsuzluklarla dolu zaten. bunun suçlusu linux değil, uygulama/sürücü/donanım üreticilerinin tembelliği ve umursamazlığı. hiçbiri linux’un geleceğini ve getireceği kârı düşünecek kadar akıllı ve ileri görüşlü değil. bakın valve’a, herifler linux’un potansiyelini gördü ve steam’i linux için uyumlulaştırdı. şimdi bunun ekmeğini güzel güzel yiyorlar. umarız gelecekte diğer üreticiler de valve gibi olur.

Aman aman dur. Dikkat çekersek linux tarafına büyük göçler olur. Bu da rahatımızı her açıdan kaçırır. Bilgi kirliliği artar, saldırılar artar, bir sürü sorun ortaya çıkar.

Elimizdeki sorunlarla idare edip gidelim işte…

Bu arada:

Potansiyel zayıf. Arkamızda pek bir yazılım şirketi desteği yok. Kaliteli yazılım az. Olanlar yetersiz. Çeşitlilik az. Şimdi flatpak’dan geliyorum. Oradaki yazılımlara bir bakayım dedim, 1-2 saat geçirdim.

Güzel güzel ikonlar, bakınca insanın ağzı sulanıyor… Ama tıklatıyorum, çöp yazılım. Ötekine tıklatıyorum yine aynı… Bir öyle iki öyle derken küfür ede ede kapatmaya başladım. Çarpıldım, ağzım eğildi sövmekten. Nerde saçma sapan, çöp yazılım varsa doldurmuşlar. Başlarında adam gibi bi adam yok mu bu komünitenin, kontrol etmiyorlar mı, anlamadım. Ben de yazılımcı değilim, iyi yazılım yapamıyorum diye üzülüyodum. Benim yazılımlarım ordaki çöplere bin basar. Bir daha yazılımlarımı sunarken “şeyyy biraz çöp yazılım da kusura bakmayın hede hödö” diye işimi küçümsemekten vazgeçtim.

Neyse kaynattım kusura bakmayın.

flatpak’ın sevilme ve kullanılma sebebi telefonlarda olduğu gibi bir sandbox ortamı yaratması. bu sayede uygulamalar diğer uygulamaların verilerine, loglarına, dosyalarına veya bilgisayarınızda bulunan diğer dosyalara erişemiyorlar.

flatpak’ta pek de aman aman bir değerlendirme süreci yok. değerlendirme ve onaylama sürecinde sadece uygulamanın güvenliği kontrol ediliyor. iyi olup olmadığı değil.

1 Beğeni

Bunu öğrendiğim iyi oldu :smiling_imp:

Estağfurullah kaynatmadın hocam tam tersi. Ya mesela burada bir çözüm bulunuyorsa bu uygulama mağazasına, depoya falan anında ekleniyor mu merak ettiğim bu. Eklenmiyorsa eklense iyi olmaz mı?

Eklenmiyor. Süreç şöyle yürüyor:

Linux için çalışan çekirdek geliştiriciler yazıcının sürücüsünü tersine mühendislikle yeniden yazıyor ve bu kolay olmuyor. Bir süre sonra bitince yayınlanıyor ve alternatif sitelere yükleniyor. Biz de bulursak, o kaynağın linkini size veriyoruz.

Pardus geliştiricileri, o sürücü ekibinden ayrı bir ekip ve onlar da sürücü ekibinin eline bakıyor bir anlamda. Yazıcınızı üreten firma linux sürücüsü de vermek zorunda bu yüzden.

O halde Windows a mahkumuz diyebiliriz

Adobe acrobat pro nun alternatifi nedir linux tarafında. PDFteki metni tanıma, düzenleme, organize etme vs işlemleri yapabileceğim?

Doğrudan tek bir alternatifi yok ama farklı işlere odaklanan üç alternatif var:

Okular: gelişmiş özelliklere sahip, çeşitli araçlar barındıran pdf okuyucu. En son denediğimde metin kutusu Türkçe karakterler desteklemiyordu şimdi ne durumda olduğunu bilmiyorum. Mesela çünkü yerine cunku yazmanız gerekiyordu.

LibreOffice Draw: pdfleri açıp daha gelişmiş düzenleme imkanları veriyor ve kaydedebiliyor. Var olan metinleri seçip değiştirebiliyorsunuz.

gImageReader: oldukça iyi çalışan bir ocr yazılımı.

Bunların üçünü de deneyip bir süre çalışmışlığım var. İsterseniz deneyebilirsiniz hocam.

1 Beğeni

Bu konu son yanıttan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıtlara artık izin verilmiyor.