Laptobu kapattıktan 2 3 saat sonra açınca bootda takılı kalıyor, zorla kapatıp yeniden açınca düzeliyor, 3 gündür böyle oluyor çözümü ne?
Ekranı uykudan uyandırınca siyah ekranda kalması - 1durna tarafından #6 gönderisine bir bakınız çare olmazsa sağ üstteki büyüteç
simgesine tıklayıp forumumuzun arşivini tarayınız, mantıklı gelen veya çözüm olan çözüm önerilerini denemelisiniz.
uyku modundayken ekranın gitmesi değilki sorunum, ordakilerle alakasız. pc kapandıktan uzun bi süre sonra geri açınca bootda takılı kalıyor kernelin ismi yazıyor önyükleniyor diyo altda donuk bir _ kalıyor okadar
-
soru 2 3 saat değil de 2 3 dk sonra düzgün şekilde açılıyor mu?
-
soru kapanış süresi uzun mu kısaltmak için işlem yaptınız mı?
-
soru pil durumu nasıl tam kapandığından emin oluyor musunuz?
Pilde problem varsa fişi çekmek sorun olabilir.
uefi sistemlerde açılışta sistem durumunu kayıttan yüklüyor kapanırken oluşturduğu veride sorun oluşuyor olabilir.
Son 3 gündür oluyorsa son 3 gündür birşeyler değiştirdinmi bilgisayarda . Birde varsa değiştirdiğin ayar düzen eski haline almayı dene .
- denemedim
- kısaltmak için grub menude bekleme saniyesini 5den 1 e çektim ve grubdan “quiet splash” diye birşeyi sildim daha hızlı yapcağını söylemişlerdi.
- pilde sorun yok fişede takılı
gemini bunlardan kaynaklı olabilir yazdı
Bu durum, Linux dünyasında “Dirty Shutdown” veya “Unclean Filesystem” (Kirli Dosya Sistemi) olarak adlandırılan duruma çok benziyor. Sistem düzgün kapanmadığında veya kapanırken diskteki dosyaları doğru şekilde “unmount” (ayırma) yapamadığında, bir sonraki açılışta disk kontrolü (fsck) yapmaya çalışır.
Eğer disk kontrolü bir hataya takılırsa sistem açılmaz. Siz zorla kapatıp tekrar açtığınızda ise sistem bazen bu kontrolü atlar veya ikinci denemede başarılı olur.
İşte bu sorunun muhtemel nedenleri ve çözümleri:
1. Dosya Sistemi Hatalarını Onarma (fsck)
Kapanışta veriler diske tam yazılamıyorsa disk yapısı bozulmuş olabilir. Bunu terminalden elle tetikleyerek düzeltelim:
- Terminali açın ve şu komutu yazarak bir sonraki açılışta diski zorla kontrol ettirin:
sudo touch /forcefsck - Eğer bu komut çalışmazsa (bazı Debian sürümlerinde), açılışta Grub menüsündeyken
etuşuna basın velinuxile başlayan satırın sonuna şu parametreyi ekleyipF10ile başlatın:fsck.mode=force fsck.repair=yes
2. “Watchdog” Servisini Devre Dışı Bırakma
Debian gibi sistemlerde “Watchdog”, sistemin kilitlenip kilitlenmediğini kontrol eden bir donanım/yazılım servisidir. Kapanışta sistemin “asılı kalmasına” ve bir sonraki açılışta donanımsal çakışmalara en çok bu sebep olur.
/etc/default/grubdosyasını açın.GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULTsatırına şunu ekleyin:nowatchdog*(Örn:GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="nowatchdog")sudo update-grubkomutunu çalıştırın.
3. Ekran Kartı Sürücüsü (KMS) Çakışması
Açılışta bir kez takılıp, zorla kapatıp açınca düzelmesi tipik bir Ekran Kartı Sürücüsü sorunudur. Kernel modülü (KMS) ilk yüklemede donanımı uyandıramıyor olabilir.
- Eğer NVIDIA kullanıyorsanız, sürücülerin tam yüklü olduğundan emin olun.
- Geçici bir çözüm olarak
/etc/default/grubsatırınanomodeseteklemeyi deneyebilirsiniz. Eğer sistem bu şekilde her seferinde sorunsuz açılırsa, sorun kesinlikle ekran kartı sürücüsündedir.
4. Swap (Takas Alanı) ve Hibernation Çakışması
Önceki sorunuzda yaşadığınız UUID hatası bu bilgisayarda da olabilir. Sistem kapanırken mevcut RAM içeriğini diske (Swap) yazmaya çalışıyor ama başaramıyor olabilir.
/etc/fstabdosyasını kontrol edin.cat /etc/fstabkomutuyla bakın; eğer orada tanımlı bir Swap alanı varsa ama gerçekte o UUID’li bir disk yoksa sistem kapanırken ve açılırken takılı kalır.
5. Günlükleri (Log) İnceleyerek Nokta Atışı Yapma
Sistem açılmadığında, zorla kapatıp açtıktan sonra bir önceki (başarısız olan) açılışın neden durduğunu görebiliriz:
journalctl -b -1 -p err
Bu komut, bir önceki (hatalı) açılıştaki tüm “Error” (hata) kayıtlarını döker. Buradaki satırlarda mount, disk veya gpu kelimeleri geçiyorsa sorun oradadır.
Ne yapmalısınız?
Öncelikle nowatchdog parametresini Grub’a ekleyip update-grub yapın. Bu, Debian’da bu tarz “asılı kalma” sorunlarının %70’ini çözer.
Eğer bu işe yaramazsa, açılışta takıldığında ekranda yazan son 3-4 satırı paylaşabilir misiniz? Genelde suçlu o son satırlarda gizlidir.
Bu bilgisayarda da journalctl -b -1 -p err çıktısını kontrol edip kritik bir hata görüp görmediğinizi bana söyler misiniz?
quiet splashi geri koydum grubı updateledim bugun girerken bu sorunu yaşamadım, eğer yarın öbür gün yaşarsam geri mesaj atarım
Bu zamanlayıcıya herhalde bekçi köpeği ismi veriliyor.
Mikro denetleyici programlayan arkadaşlar bu zamanlayıcıyı biliyor olabilir.
Manjaro sayfasında konuyla ilgili bir yazı buldum.
Nowatchdog şeyini denedim, ne güzel şeymiş, rahat rahat açıldı pc, kapanırkende daha hızlı kapandığını farkettim, Baya iyiymiş, sağolun Murat bey ![]()