Çıkartılabilir diskler açılmıyor

Merhabalar.

Pardus’ta çıkartılabilir disklere giremiyorum. Tıkladığımda hiç bir tepki yok. Ne yapabilirim konu hakkında?

Bu Sorunun cevabını gerçekten merak ediyorum . Çözümü nedir . Takipteyim .

Aynı Sorunu Bende yaşadım. Yapay zekanın verdiği kodları klavye üzerinde dolanan kedi basıp duruyodum . Sonra dedim birsürü kod gözüm kesmedi tam yapmadım yapay zekanın verdiği kodları . Bu arada GROK soru sorma özellikle kod ile ilgili . Bişiler yarım kaldığı içinde USB hasar görmüş olabilir .
Sonuç olarak USB biçimlendirmek zorunda kaldım veriler gitti . USB bir bacağı topal çalışıyor . NTFS olarak biçimlendirince düzeliyor USB sök tak yapınca tekrar bağlama hatası çıkıyordu ve düzelmiyordu ne yaparsan yap. En sonunda EXT4 olarak biçimlendirdim . Bu şekilde sorunsuz kullanıyorum . Anladımki Lİnux da Ext4 kullanmak daha sağlıklı .

Bu şekilde sorun çıkartmıyor.

Tek sorun USB takınca direk otomatik bağlamıyor . Bilgisayarım Diskin hizasındaki Play işaretine basınca bağlanıyor

Bu arada Yapay zeka cevabı . Ext4 de otomatik bağlanmama sebebi

:white_check_mark: 2) EXT4’ün otomatik bağlanmaması

EXT4 Linux için mükemmel ama güvenlik nedeniyle otomatik bağlanmaz (auto-mount kapalı).
GNOME, ext4 için “otomatik bağlama” özelliğini varsayılan olarak devre dışı bırakır.

Bu yüzden:

“Bilgisayarımdan USB üzerine tıklayınca bağlanıyor”

Şunları yapın lütfen:

Terminali açıp şunu girip entır yapın:

lsblk

Size bir yanıtla dönecek, sistemdeki diskleri ve USB birimlerini gösterecek. Oradan bağlı olan harici USB HDD’nizin adını-adresini bulun.

Mesela o diskinizin adı sdb olsun. (sizde sda2 olarak görünüyor)

Şimdi şöyle yazın:

sudo mount /dev/sdb(örnek.)

Terminal bu komutla size bir yanıt verecektir. Yine "wrong fs type, bad option, bad superblock… gibi birşeyse, diskinizi windowslu bir bilgisayarda hata taraması yaptırmayı deneyin. Sorunun bundan olduğunu pek sanmıyorum. Ama yine de deneyin.

Windows’tasınız:
Bilgisayar > Diski bulup sağ-tık > Özellikler > Hata Denetimi

Buradan diski hatalara karşı taratıp düzeltmesini isteyin.

Pardus’a geçip tekrar deneyin.

Sonucu buradan bildirin.

Diskiniz NTFS miydi, birden fazla partisyon içeriyor muydu, en son nerede biçimlendirilmişti, güvenli ayırma ile mi ayırmıştınız; ayrıca bu bir mekanik HDD olduğu için çarpa düşüre mi kullanıyorsunuz, bu bilgileri de anladığınız kadarıyla yazın lütfen.

Yanlış oldu. İPTAL-------

Ben dualboot kullanıyorum. O yüzden 50GB alanı yedek disk diye ayırdım her ikji taraftan da görebileyim diye. exFat olarak biçimlendirdim her ikisi destekler diye de…

Sorun BitLocker ile alakalıymış.

Benim gibi DualBoot kullananlar varsa ve yedek diskini iki işletim sistemi arasında kullanmak isteyen olursa çözüm şu;

1- Windows Ayarları
Windows gidin. Arama yerine BitLocker yazın ve Bitlocker’i kapatın. Kapatırken Şifreyi çözmesini bekleyin.

2- Pardus Ayarları
Pardus’a gelin ve Terminal üzerinden şu eklentileri kurun;

NTFS için:
sudo apt install ntfs-3g

exFAT için:
sudo apt install exfat-fuse exfatprogs

Sistemi yeniden başlatın ve artık disklere erişiminiz de sorun yaşamazsınız. :partying_face: :partying_face: :partying_face:

1 Beğeni

Arkadaşlar bu sorun sadece çıkarılabilir diskler için değil. Benim kullandığım sabit yedek diskte de aynı sorunu yaşıyorum. Yazılan yöntemler dahil bir çok yöntem denedim maalesef bir çözüme ulaşamadım. Bu sorun Pardus 25 beta sürümü ile geldi. Çözülmesi gereken bir sorun.

Geçici çözüm; gnome kullanıyorsanız diskler uygulamasını açıyoruz. Uygulama üzerinden ilgili diski buluyoruz. Diski seçip, diskin sol alt tarafındaki dişliye tıklıyoruz. Buradan dosya sistemini onar diyoruz. Sonra tekrar aynı hatayı verebiliyor.

problemi yaşadığın disk biçimi NTFS mi ?

Aynen NFTS diskte yaşıyorum. Windowsun kurulu olduğu diskin d bölümü.

benim usb de ntfs idi . Fat32 veya ext4 sıkıntı vermiyor . NTFS olarak biçimlendirince Aynı bu hatayı alıyorum ben . Sorun neden bilmiyorum . Bence araştırması lazım teknik ekibin şuan bile sadece bur forumda ben dahil 3 kişinin başına geldi haberim olan

1 Beğeni

Yukarıda anlattım kardeşim Pardus ile alakalı değil. Bitlocker açık şifreli olduğu için açamıyor. Şifreyi çöz NTFS eklentisini ekle tamamdır.

Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıtlara artık izin verilmiyor.