Clone işlemi yaptığım pcler geç açılıyor

acilis.txt (48.3 KB)

Clone işlemi yaptığım pcler geç açılıyor.

1 Beğeni

Clone yapmayın hocam sıfırdan kurmak ile aldığı vakit aynı olacaktır. Eğer ortam uygunsa, PXE boot ile Pardus u aynı anda 30 makinaya bile kurabilirsiniz.

1 Beğeni

Hocam teşekkür ederim ilgilenip cevap yazdığınız için lakin tüm ayarlarını yaptığım 1 makinayı diğer pclere clone atmak çok daha kolay bir işlem benim için.
Bunun başka bir yöntemi var mıdır?
sistem görüntüsü alıp kurtarma cdsi ile başlatıp sistem görüntüsünü yükleyebileceğimiz bir yöntem mesela?.

Hocam ayardan kastınız nedir ? Sanırım PXE boot ne bilmiyorsunuz:

hazırlayacağınız debian-installer preseed.cfg dosyası sayesinde sistemde bölümleme, istenilen extra paketleri yükleme kaldırma kullanıcı oluşturma vs vs işlemleri yapılabiliyor el sürmeden.

Bir linux sistem yöneticiliği tecrübeniz yoksa bunlar zor gelebilir, şimdiye baştan kurmuştunuz :slight_smile:

2 Beğeni

Belediyemizin bilgi evlerinde pardus kullanmak istiyoruz.
Bu bilgi evleri Ortaokul çağındaki öğrencilerin pardusu tanımasına vesile olabileceğimiz bir proje. Kullanım esnasında İster istemez sistemlerde bozulmalar hatalar vb durumlar olacaktır.
Sistemleri temiz kurup sistem görüntülerini almalıyız ki bir sorun ile karşılaştığımızda direk sistemi ilk günkü haline çevirebilelim.
Öncelik olarak ise sistemleri kolay şekilde kurmamız gerekiyor. Clone vb. önerdiğiniz PXE boot nedir bilmiyorum lakin yardımcı olabilecek iseniz öğrenmek için hazırım.

1 Beğeni

sudo yetkisi vermesseniz kullanıcıya en fazla kendi home dizinlerini bozarlar, bunu da kurtarmak çok kolay. Olaya windows mantığıyla bakmamak lazım bazen :slight_smile: yavaş yavaş öğrendikçe linuxtaki çözümlerin daha pratik olduğunu göreceksiniz.

1 Beğeni

Pxe boot nasıl yapılır ile ilgili bir makale hazırlarsaniz çok faydalı olur teşekkür ederim

1 Beğeni

Pardusda yunus beyin dediği gibi sudo şifresini bilmeden kimse ne bir program yükleye bilir ne sisteme müdahale edebilir sadece kullanır.

Yinede olası sistem bozulması ve çökmelerin önüne geçmek için aşağıdaki programı her bilgisayara kurabilirsiniz.

1- Windows işletim sistemlerinin temelinde kayıt defteri (registry) adı verilen bir mekanizma bulunur. Bu mekanizma, Windows için “gereğinden fazla” ekleme-çıkarma (program yüklenmesi ve kaldırılması) yapıldığında garipleşmeye başlar; bunun sebebi kayıt defterinden kaldırılması gereken, ancak bazı parçaları kalmış olan eski programlara ait kayıtlardır. Bu sorunu gidermek için ücretsiz ve ücretli olmak üzere çeşitli programlar piyasaya sürülmüştür. Bu programların çeşitli aralıklarla çalıştırılarak kayıt defterini onarmaları gerekir.

Karşılaştırma: GNU/Linux sisteminde kayıt defteri gibi bir mekanizma bulunmadığı için, istendiği kadar program yüklemesi, program kaldırılması yapılabilir. Sisteme yavaşlama gibi olumsuz etkisi yoktur.

2- Windows işletim sisteminin kullandığı FAT16, FAT32, NTFS gibi disk tablolama sistemleri, “parçalanma” (fragmentation) dediğimiz sorundan muzdariptir. Parçalanma olayı bir dosyayı oluşturan manyetik bütünlüğün, diskin çeşitli yerlerine dağılması ve bir dosyanın okunması için diskin büyük bölümünün taranması gerektiğinden erişim süresinin rahatsız edici boyutlara varması olarak özetlenebilir. Bunun için de Windows işletim sistemi içinde ve çeşitli firmalar tarafından parçalanmayı önleyici ve geri çevirici yazılımlar kullanılır.

Karşılaştırma: GNU/Linux işletim sistemi, kullanmış olduğu EXT3, EXT4, Reiserfs gibi başarılı disk bölümleme sistemleri ile parçalanma sorununu başlamadan önlemiştir.

Kaynak

2 Beğeni

Pxe boot nasıl yapılır ile ilgili internette bir kaynak buldum bir inceleyin isterseniz. Pardus için özel olarak bir resimli yada videolu anlatım olursa bencede iyi olur böyle bir rehberi hazırlayabilirse biri yararlı olacağı görüşündeyim

Dip not: videolu anlatımda windows yüklü bir bilgisayardan windows setup’ını diğer bilgisayarlara kurmaktadır. Siz windows yüklü bir bilgisayardan pardus setupını ağdaki diğer bilgisayarlara aynı yöntem ile kurabilirsiniz.

2 Beğeni

Şükrü bey yardımlarınız için teşekkür ederim.
Time shift programında şu işlem yapılabilir mi?
10pc ye pardusu kurdum.
1inci pc de gerekli tüm ayarları yaptım ve time shift ile yedek aldım
Tüm pclere time shift kurdum ve
1inci pc den aldığım sistem yedeğini usb ye alıp
2inci pcdeki time shifte gösterip
1inci pc gibi ayarları hazır hale getirebilir miyim.
Bir nevi sistem sonrası klon gibi mümkün mü?

Denedim ama usb ye kopyalamama izin vermiyor.
Direk usb ye görüntü almak istedim usb Linux destekli değil diyor.
Linux destekli usb nasıl oluşturulabilir?

Gparted programı veya pardus içindeki diskler programı ile USB belleği EXT4 olarak biçimlendiriniz. tüm bilgisayarlar aynı marka ve aynı modelse timeshift yedeğini kopyalamanızda sorun olacağını sanmam ama bilgisayarların donanımları farklı ise mevcut bilgisayar ile yedek almanızda fayda var

Clonezilla veya Acronis’i usb ye etcher programı ile yazdırıp bu dediğiniz işlemleri imaj alarak yapabilirsiniz. Fakat tüm bilgisayarların donanımı aynı olmalıdır.

1 Beğeni

Usb ye dediğiniz gibi yapıp time shift görüntüsünü aktardım fakat diğer bilgisayarda time shift otomatik olarak görmedi imageyi

O zaman her bilgisayarda tek tek yedek alınmalıdır :smiley: kolay gelsin

Yapmayın kelimesi az kalsın beni pes ettirecekti ama araştırıp doğru programı buldum.
Clonezilla ile tüm ayarlarını yaptığım makineyi 15 dk gibi bir sürede diğer pc ye cloneladım.

1 Beğeni

Herhangi bir sorun yaşadınız mı?

Hayır hiçbir sorun yaşamadım

1 Beğeni

Bu konu son cevaptan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.