Deneyap Kart Pardus Uyumlu Web Agent İsteği

Arkadaşlar videodan gördüğünüz gibi yaklaşık 2 yıl önce milli imkanlarla geliştirilen deneyap kart, millileştirilmiş linux sürümü Pardus’a ne yazık ki uyumlu değil. Blok tabanlı kodlama yapabilmek için Deneyap Blok bağlantısındaki Web Agent’i indirmek gerek, fakat sadece .exe uzantılı dosya iniyor. Lütfen müsait olanlar söz konusu durumu Deneyap Kart bağlantısına bir mesaj atarak farkındalık oluşmasına katkıda bulunsun. Pardus ile uyumlu .deb paketi de yapılsın. Okulumuz BT Lab’ına sırf bu kartı kullanabilmek adına Windows kurmanın anlamı yok. Yerli geliştirme kartının sadece ABD menşeili bir işletim sisteminde kodlanması yerliliğin yaygınlaşması adına yeterli değil. Arduino IDE ile metin tabanlı kodlanabiliyor ama ortaokul öğrenci seviyesi için blok tabanlı ortam daha uygun ve Pardus’ta kullanamıyoruz maalesef.

Selamunaleyküm hocam isteğinizi ilettim inşAllah yakın zamanda dönüş yaparlar

1 Beğeni

Hocam elimde dene yap kartı yok, üstündeki cip’in marka ve modelini yazabilirmisiniz. İlgili paket mutlaka vardır.

1 Beğeni

Bende de yok, henüz almadım. Pardus’a kurulabilir olduğunda almayı düşünüyorum. Teknofest Pardus’u yaygınlaştırmak adına çok iyi bir seçenek.
Sayfanın altında teknik özelliklerde 240 MHz Çift Çekirdek Tensilica LX6 Mikroişlemci yazıyor

https://docs.deneyapkart.org/tr/content/contentDetail/deneyap-kart

@ogretMAN Hocam ben de var Pardusta çalışıyor ama arduino ide üzerinden kodları atmamız gerekiyor. esp32 olduğu için microPython da destekliyor ama onunla ilgili bir şey denemedim.
web kısmına gelicek olursak kendileriyle konuştum arkadaşım bir kaç kişiye daha danışacağını söyledi.

1 Beğeni

Mesaj gönderildi. İnşaAllah desteği en yakın sürede görebiliriz :slightly_smiling_face:

Bu arada kandiliniz mübarek olsun.
Selametle…

2 Beğeni

Standart Arduino IDE ile kullanabiliyorsunuz. Denediniz mi? Arduino IDE, Pardus depolarında olması gerekiyor.

Evet bunu ilk mesajimda belirtmiştim. Metin tabanlı kodlama ortaokul 5-6 seviyesi için fazla. Lise için uygun. Çok teşekkür ederim kardeş, gayretinden ötürü.

Bende de Deneyap Kart var. İki yıl önce almıştım ama hiçbir vakit Pardus’ta kullanamamıştım. İnşallah bu hareket sonucuna erer, Deneyap kartı Pardus’ta da kullanabilir duruma geliriz.

Merhaba,
Kişi ve kurum talepleri doğrultusunda çalışma yapılmamaktadır. Pardus işletim sistemi için bir çalışma henüz yapılmamıştır.
İyi günler dileriz.

Deneyap kart iletişimden gelen yanıt E-postası. Umarız ilerleyen süreçte talepler dikkate alınır. Bu konuya dikkat çektiği için Sinan hocama teşekkür ederiz.

Selametle.

2 Beğeni

En azından sana dönmüşler, bana kimse dönmedi mailden :laughing:

İlk etapta Deneyap Blok şu adresten tüm deneyap kart modellerini programlayabileceğimiz .deb uzantılı bir paket indirebilmemiz gerekiyor. Bu konuda bir örneğe ihtiyaç var ise http://www.arduinoblocks.com/ taklit edilebilir. Kodlama ortamları nedeyse aynı. Coding with blocks ;) bağlantısından görüldüğü gibi diğer işletim sistemleri desteği de var, ben Pardus’ta denedim sorunsuz çalışıyor. ArduinoBlocks ile Arduino Programlama şu bağlantıda bunu daha önce göstermiştim.

TeknoFest harika bir organizasyon, ve bence Pardus’un yaygınlaştırılması ve reklamının yapılması için çok iyi bir fırsat. Madem milli teknoloji hamlesi diyoruz, o zaman tüm geliştirmeler Pardus üzerinde yapılmalı diye bir şart koşulabilir aslında. Proje raporlarında geliştirmelerin Pardus’ta yapıldığına dair ekran görüntüleri istenebilir. Zor değil.

Teknofest yarışmalarındaki Pardus hata bulma ve öneri yarışması, Pardus’un yaygınlaşması adına güzel ama yetersiz. Kullanmayan adam sırf hata bulmak için kurmaz bilgisayarına (çok nadir bence). Biz kullananlar da zaten bu forumda sıkıntıları ve önerileri yazıyoruz.

Perdus için bence bu deneyap kartlar çok iyi olur. Özellikle Raspberry Pi gibi içinde Ubuntu işletim sistemi olan kartlara benzer şekilde (büyük çaplı projeler için) içinde Pardus olan bir deneyap kart modeli olsa çok şahane olur. T3’de tanıdığın birileri varsa iletirsen çok sevinirim. Mailleri ne derece dikkate alıyorlar bilmiyorum.

Bu arada az önce Elazığ’da öğretmenlerle teknofest ile ilgili zoom toplantısı yapıldı. T3 vakfı Elazığ sorumlusuna durumu ilettim, not aldığını ve ilgililere ileteceğini ifade etti. En azında ileriki süreçlerde halledilirse milli teknoloji hamlelerine yeni bir hamle daha eklemiş oluruz. :grinning:

Milli teknoloji hareketi içinde,Pardus’a destek olmaması çok düşündürücü…

Unutkanlık kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Belki de Teknofest’e katılımın çok olması adına Windows’a göre uygulama hazırlanmıştır, normal birsey.
Yarışmayı organize edenler de muhtemelen Windows kullanıyordur. Çünkü yarışma için gönderilecek olan proje raporu taslaklarına baktım MS Office word uygulamasında hazırlanmış. 2 sene önce öğrencilerimle 2 takım oluşturup başvuru yaptık. Libre Office Writer’da o proje taslaklarına çocuklara filigran ekletip bir şeyler yazdırmak eziyete dönüştü. Kaymalar falan oldu birçok sorunla uğraştı çocuklar. Yine de MS Office Word kullandırmadım.
Umarım Pardus Teknofest’te sadece bir yarışma kategorisi olmaktan çıkar, tüm projelerde ve raporlama süreçlerinde kullanılan bir işletim sistemi olur.

@ogretMAN ,

Kaymayı engellemek için bir ayar var. Bu ayarı yapmayı bilmeyen kullanıcılar çok sorun yaşıyor. Yakında rehber kategorisi altında bir anlatım yaparım. Herşey cuk oturacak, resimler yazılar kaymayacak.

2 Beğeni

İstenmeyen kutusunu kontrol etmeyi unutmayın hocam :slightly_smiling_face:
Bende görmemiştim istenmeyen kutusuna atmış.

Deneyap kartı pardusta arduino ide üzerinden kodluyorum ancak küçük bir püf noktası var python3-serial paketini yüklemek gerekiyor. arduinoblocks sitesi üzerinden kodlama yapabiliyorum pardusda sorunsuz çalışıyor. Arduinoblocks ile deneyap block birbirine çok benziyor kart geliştiricileri bu konuda çok fazla uğraşmadan birşeyler yapabilir.

1 Beğeni

Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıt girilmesine izin verilmiyor.