Dosyaları Düzenli Olarak Yedekleme

Bilgisayarımda bir tane HDD, bir tane SSD var. Sistem SSD olana yüklü. Dosyalar da genellikle SSD’de. HDD’yi arşiv gibi kullanıyorum.

1- SSD’deki dosyalar belli aralıklarla güncellendiğinden bazı dosyaları HDD’ye yedeklemek istiyorum. cp -r ~/Masaüstü/dene/1 ~/Masaüstü/dene/2 komutuyla klasörü içindeki dosyalarla kopyalayabiliyorum. Ama bunu sürekli tek tek elle yapmak değil de, komutla otomatik olarak haftalık veya aylık periyotta yapabileceğim bir yöntem var mı?

(alias komutuyla bashrc dosyasına kopyalayıp tek kelime ile bu kopyalamayı yapabilirim basitçe ama bunu otomatik yapmasını istiyorum.)

2- Tek tek dosya olarak değil de, klasörü doğrudan güncelleyeceğim. (Çünkü onlarca klasörden hangisinde değişiklik olduğunu bilmiyorum.) Değişmemiş klasörleri de tekrar kopyalamak uzun süreceği için, sadece güncellenen dosyaları ayıklayıp onları yedekleyebileceğim bir yol var mı?

Selamunaleyküm
timeshifti kullanabilirsiniz yedek alma için kullanlıyor filitrelerden istenilen yedek klasörleri de seçilebiliyor
resim
resim

1 Beğeni

Sadece sistem dosyalarını ve ayarlarını korumak için tasarlanmıştır. Belgeler, resimler ve müzik gibi kullanıcı dosyaları hariç tutulur.

Program açıklamasında sistem yedekleme ve geri yükleme için diyor. Ben ise üzerinde çalıştığım belge ve dökümanların yedeklenmesi için kullanacağım. Mesela kurs listeleri var. Kursa girenler çıkanlar vs liste sürekli değişiyor. Ben onun gibi dosyaların yedeğini alacağım. Benim amacıma uygun mudur?

ben sistem çökmesinden dolayı genllikle onu kullanyıordum ama her halde dosya bazlı yedek yapmıyor
birde buna bakabilirsiniz bu direk dosya bazlı yedek yapıyor
sudo apt install kbackup
resim

1 Beğeni

Program kullanmak yerine, kendimi de geliştirmiş olayım diye biraz komutlarla çalışmayı tercih ettim. Düzenli yedeklemede tam saat verdiğim zaman, o saatte bilgisayar kapalı olursa veya ben o an çalışıyor olursam yedekleme sıkıntılı olur diye zamanlı yedeklemeden vazgeçtim.

Onun yerine bir sh dosyası oluşturdum. Önce rm komutu ile karşı dosyaların içini siliyorum. Sonra cp -r komutu ile dosyayı boşalttığım klasöre kopyalıyorum. Böylece sildiğim dosya varsa o da kalmamış oluyor. Dosyaya son komut olarak da bilgisayarı kapatma komutunu koydum :slight_smile:

Sonrasında alias ile bashrc dosyasına yedekle kelimesi için bu sh dosyasını tanımladım.

Okuldan çıkmadan önce arada bir terminale yedekle yazacağım, o kendisi dosyaları yedekleyip bilgisayarı kapatacak. :slight_smile:

Öte yandan ben yine de düzenli olarak bu işleri yapmak istiyorum diyene de crontab komutunu araştırmayı öneririm. İster saat ve dakika bazında, ister gün ve hafta bazında, ister ay bazında, hatta isterse 10 dakikada bir gibi dakika aralığı bazında bir komut çalıştırılmak üzere ayarlanabiliyor. Veya tek seferlik olarak ilerideki bir saatte çalışmak üzere kurulabilir bu komutla.

2 Beğeni

Bu konu son cevaptan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.