Pardus TÜBİTAK destekli kullandığım elektronik imza kamu sm TÜBİTAK destekli ama ne yaptıysam ne ettiysem neyi denediysem elektronik imzam çalışmıyor. Mozilla, Brave, Chromium, Opera ve değişik isimli diğer iki tarayıcıyı mı denemediğim kalmadı, forumda ne kadar elektronik imzanın çalıştığını iddia eden başlıkların yazdığını mı denemediğim kalmadı. Ne yaptıysam ebys sisteminde evrakı imzalayamıyorum. Mozillada javanın sitesine yönlendiriyor. Diğer siteler tepkisiz kalıyor. Kendi yazılımımızı kullanalım diyoruz, hadi milli yazılımımızda pek çok yabancı uygulama çalışmıyor (ms office, pek çok ekonometrik analiz programı vs) onu anlıyorum da kendi milli yazılımımızda kendi milli elektronik imzamız nasıl ve neden çalışmıyor anlayamıyorum. Nerede hata yaptığımı da bulamadım artık yıllık izin alacağımda milletin bilgisayarını kullanıp rezil olmak da istemiyorum. Ne yapmalı bilen eden var mı acaba? mozillada ebys yi nasıl imzalayabilirim? Tüm sürücüleri vs yükledim ama yine de çalışmıyor.
Forumda da arama yaptıysanız artık bu sorunu sadece bu işin yetkilileri çözebilir diye düşünüyorum. Umarım gönderiniz ilgililer tarafından okunur.
Hayırlı sabahlar @mugurm Bey,
Son mesajınıza nedense yorum yazma butonunu bulamadım. O yüzden buraya gönderiyorum.
Mozilla sürümlerinizin çakıştığını zannediyorum. Şuraya bir bakınız:
Oradaki sudo rm komutu ile önceki Firefox sürümünüz kaldırılacaktır. Daha sonrakiler ile güncel Firefox kurulacaktır diye düşünüyorum. Günceli kurulunca kullanıcı hesabınızla girip kaybolmayan verileriniz varsa geri toplayabilirsiniz.
Sonra, yine fazladan kurulduğunu düşündüğünüz yazılımlar, paketler ya da daha önceki sayfalardan çalıştırdığınız komutlar varsa onları da yazın.
Bilgisayarınızı, format atmanız yerine yaşadığınız sorunların öncesindeki haline döndürmeye gayret edelim. Sizin de bahsettiğiniz gibi bu iş bir gönül işidir. Bu işle uğraştıkça, sorunlar yaşadıkça onların üstesinden gelmek için daha neler öğrenebileceğimizi bir tek Allah bilir!
Bu sebeple belki sizin bu sıkıntılı zamanınızda size bir karşı mesaj yazmış olabilirim, umarım öyle anlaşılmamışımdır, ama öyle anlaşıldıysam sizden özür dilerim.
İsmail Emre ARIKAN
Hocam sizin adınıza üzüldüm, 17.0 versiyonundan beri yani yaklaşık 5 yıldır Pardus üzerinden MEB DYS sistemini sorunsuzca kullanıyorum. Gerek MEB evrak sistemi olan DYS üzerinde gerekse de e-devlet üzerinden 3-4 çeşit e-imza ile işlemler gerçekleştirdim ve hiçbir sorun yaşamadım. Ve zaten siz de e-imza ile e-devlet kullanabildiğinizi ve e-imza çalışıtğını belirtmişsiniz. Yaşamış olduğunuz sorunun EBYS ve/veya harici başka sorunlardan kaynaklı olduğu görünüyor. Bu sebeple Tübitak tarafından üretilen e-imza Pardus ile çalışmıyor demek yerine EBYS çalışmıyor demek daha doğru olacak.
Söylediğiniz EBYS sistemine baktığımda “CBKSoft Envision” kullandığınız görünüyor. Google ve Pardus forumlarında “CBKSoft” veya “Envision” diye aratırsanız benzer sorunlar yaşayanları görebilirsiniz.
Bu yazılımı ülkemiz genelinde kullanan üniversitelerimiz mevcut ve kendi web sitesinde Linux desteklediklerini yazıyorlar.
https://public.cbksoft.com/envision-help/index.html?envision_dokuman_yonetimi.htm
Hatta şu haberin son cümlesinde "Sadece Windows değil, Mac OS X, Pardus ve Ubuntu işletim sistemlerinde de sorunsuzca e-İmza atabileceksiniz.” diye açıklama yapmışlar ve bunu ARK Signer ile yapmışlar sanırım.
Bu sebeple bir de Pardus Yazılım Merkezinden ARK Signer kurup dener misiniz???
Sizin sistemi kullanıp sisteme giriş yapabilen olmuş sanırım, en azından ekran görüntüsü o şekilde >> Ebys de .doc/.docx dosyasını içeri aktaramama sorunu - Riza_kamu tarafından #3
Umarım sorunu çözer Pardus kullanmaktan vazgeçmezsiniz… İyi çalışmalar…
Sizin için şu sayfayı buldum: TÜBİTAK Kamu Sertifikasyon Merkezi. Sorununuza çözüm bulana kadar oradaki iletişim sayfasında belirtilen iletişim yollarını deneyerek sorunuzu bir de oraya sorunuz.
Epey aradım ama bir sonuca ulaşamadım. Acı bir durum. Kendi yaptığın yazılımda kendi ürettiğin elektronik imzanın çalışmaması. Sonra gel de insanlara pardusu tavsiye et.
e-posta da göndermiş miydiniz?
Siz izne çıkmadan bazı Pardus yöneticileri de konuyu görebilsinler ve önceliklerine alsınlar diye onları bu yoruma etiketleyelim. Bakalım işe yarayacak mı?
@cuneyt.ulusoy @kaan @ebru.arslan @enesk @fatihaltun @yavuz
Sayın yetkililer, kullanıcı isimlerinize Pardus ekibi - Pardus Forumları - TÜBİTAK ULAKBİM bağlantısından ulaştım, duyurulur. Projenizi sadece evdeki ihtiyaçlarımı karşılamak için bilgisayarımda kullandığımı bildiririm.
e-postayı şimdi gönderdim ne cevap gelecek çok merak ediyorum.
Ne yazık ki çok acı bir durum TÜBİTAK’ın e-imzası TÜBİTAK’ın pardusunda çalışmıyor. Dışarıda insanlara pardus kullanıyorum dediğimizde zaten deli gözüyle bakıyorlar bize. Libre office gibi saçma uygulamalara ve en ufak bir meselede (yazıcı bağlamak dahil) saatlerce internette bilgi aramalara her sıkıntısına tahammül etmeye çalışıyoruz. Çalışmayan uygulamalar yerine alternatif arıyor bulamazsak vatan sağolsun diyoruz. Hadi elin yaptığı uygulama program yazıcı vs bizim yazılımımızda düzgün çalışmıyor onu anladık da el insaf ey yetkililer. Kendi yaptığımız e-imza kendi yazılımımızda nasıl çalışmaz, ele söylesek gülerler adama. Etmeyin eylemeyin. Her sene aynı terane. İzne çıkacak oluyorum kırk kahırla e-imzamı çalıştırıyorum sonra bir güncelleme geliyor yine çalışmaz oluyor. Yine kırk kahırla açıyorum sonra yine aynı. Bu sefer daha acı bir durum. Kırk kahır da boşa gitti şimdi hiç açılmıyor. Ya bize deyin ki kardeşim biz bu işi beceremedik siz gidin ubuntu mubuntu takılın. Ya da bu rezilliği yaşatmayın gözünüzü seveyim. Kamu kurumları pardusa geçsin diyorsunuz tüm kamu kurumları elektronik imza kullanıyor ilk önce dikkat etmeniz gereken husus her güncellemede patlıyor. Yapmayın gözünüzü seveyim.
Pardus belgelerinde ebys çalıştırma ile ilgili bir bağlantı buldum. Lütfen deneyiniz.
https://belge.pardus.org.tr/pages/viewpage.action?pageId=35094695
Yolladığınız sayfada da ne yazık ki işe yarar birşey yok. Daha da kötüsü forumda ne kadar çalıştığı??? iddia edilen uygulama varsa hepsini uyguladık bilgisayar da çöplük gibi oldu. Birisi mozilla üzerinden çalıştığını iddia ettiği birşeyler yapmış önce bilgisayara eski sürüm mozilla yüklendi sh uzantılı bir dosya ile sonra nasıl olduysa o eski sürüm mozilla var olan mozillanın yerini aldı ve var olan mozilladaki onca kayıtlı sekmem daha sonra incelerim diyerek beklettiğim sayfalar kayıtlı parolalar vs herşey çöp oldu. İşimiz yoksa tekrar format at tekrar kur. Tekrar kursak ne olacak forumdaki çalıştığı iddia edilen saçma sapan başka birşeyi yaparken yine bozulacak. Yazık işte TÜBİTAK gibi bir kurumun bu kadar vasıfsız kalması çok acı. Rabbim ıslah eyleye cümlemizi.
Sayın @mugurm ,
Mozilla Firefox uygulamasında kullanıcı hesabına ait önemli bligilerinizin ve kayıtlı sayfaların bir güncelleme sonucu silineceğini zannetmiyorum. Çünkü Firefox İnternet Tarayıcısı 'na bir kullanıcı hesabınızı kaydediyorsunuz. Kullanıcı hesabınızla oturum açtığınızda kayıtlı olan bilgilerinizin yeniden geleceğini düşünüyorum. Ama siz, eğer kullanıcı hesabınızla giriş yapmadığınız ve tarayıcıya kaydettiğiniz verilerin silinmesinden endişeliyseniz, üzgünüm ki haklısınız. Çünkü böyle bir durumda bilgilerinizi, bir hesap ile kaydetmediniz. Bu özellik çoğu internet tarayıcıda zaten vardır. Ve bu özelliği kabul etmeniz gerekir.
Önceki paylaşmış olduğum bağlantıda ise hiçbir foruma ait olmayıp bizzat Pardus 'un kendi belgeler koleksiyonunda olan bir bağlantıdır. Lütfen bahsedilenleri bir sonraki mesainizde deneyiniz.
Ayrıca sizin gibi Pardus 'u kullanmakta zorluk çeken ve sorunlar yaşayan vatandaşlarımızın, Pardus 'la yaşadığınız sorunların sebebinin sizlere devlet kurumlarında Pardus kullanma eğitimini yeterince vermediklerinden kaynaklanan bilgi eksikliğinden kaynaklandığını düşünmekteyim.
Diğer bir konu olarak E-imza çalıştıramama sorunu - mugurm tarafından #7 bahsettiğiniz LibreOffice 'in saçma bir uygulama olması yorumu benim için uygunluğu kabul edilemez bir yorumdur. Çünkü LibreOffice uluslararası geçerliliğe sahip bir yazılımdır. LibreOffice, Belge Vakfı / Belge Birliği tarafından (The Document Foundation) ve Apache Open Office programı ise Apache Yazılım Vakfı (Apache Software Foundation) tarafından desteklenmektedir.
Bu bilgilere ilaveten LibreOffice 'i hem geliştiren hem de onu temel alan ürünler hazırlayıp onlardan para kazanan CollaboraOffice şirketi de vardır. Dolayısıyla libreOffice saçma değildir.
Son sözlerim şudur: Aşağıda ekleyeceğim belgeleri hem okuyup hem de Pardus 'ta uygulayıp sorun yaşayan kaç tane Pardus kullanıcısı vardır. Kitaplar ve Belgeler – Pardus – TÜBİTAK ULAKBİM
Evet, MS Office yazılım paketi büyük bir uluslararası şirket(Microsoft) tarafından üretilmekte ve yaygınaştırılması için desteklenmektedir. Evet, Microsoft şirketi çoğu yazılımını ve kendi işletim sistemini pazarlama politikalarıyla ve teknik servisiyle destekleyerek dünya genelinde bilinen bir yazılım olmasını sağlamıştır. Elde ettikleri bu başarılardan dolayı sadece takdir ederiz. Ancak LibreOffice gibi yazılımlar da The Document Foundation gibi uluslararası bir vakıf da dünya genelindeki vakıflardan, derneklerden, birliklerden, şirketlerden ve gönüllü insanlardan destek almaktadır. LibreOffice yazılımı bu ölçülerden bakılınca saçma değil; gayet onurlu, gayet iyi belgelendirilmiş bir yazılımdır.
Bir gün olur da çok büyük boyutlu veri setinizi libre office üzerinde düzenlemeyi denerseniz o zaman siz de dediğiniz gibi ne kadar güzel ve başarılı bir uygulama olduğunu anlarsınız. Sırf libre office yüzünden çalışamadığım veri seti oldu ama excelde sorunsuz tık demeden tüm boyutlarıyla açıp çalışılabiliyor.
Diyeceğim o ki ben de zaten sizin gibi onurlu vb çeşitli isimlerle adlandırılabilinecek düşüncelerle pardus kullanıyorum. Hem evimde hem iş yerinde. Ve bu kurum baskısı nedeniyle değil gönüllü bir şekilde oldu. Yaşadığım pardus veya TÜBİTAK kaynaklı olmayan sorunları bir şekilde aşmaya çalışıyorum. libreoffice üzerinde çok büyük veri setleriyle çalışılamaması, pardusta eviews stata gibi uygulamaların açılamaması vs vs vs gibi. Tüm bunları da gönüllü olarak yapıyorum zaten. Ama TÜBİTAK tarafından sağlanan elektronik imzam ile TÜBİTAK tarafından geliştirilen pardus üzerinde gerekli işlemi yapamamam işte burası aşamadığım bir hayal kırıklığı.
TÜBİTAK’tan da aradılar sağolsunlar. e-imzam ile e-devlete girebiliyorum ama ebys üzerinde belge imzalayamıyorum. Sorunun ebys servis sağlayıcısıyla alakalı olduğunu söylediler. Muhtemelen görev yaptığım üniversitede pardus kullanan tek insan evladı ben olabilirim. Sorun ebys servis sağlayıcısı kaynaklı olabilir onu da anlıyorum ama bu servis sağlayıcıyı kullanan tek kamu kurumu ben değilimdir sanırım. Ya da geçmişte güç bela çalışan e-imza şimdi niye çalışmaz.
Kısacası sorular ve hayal kırıklıkları çok. Ama görünen o ki çare de yok gibi. Tekrar format tekrar kurulum onca uğraş vs vs zaman israfı. Sırf kendi yazılımımız diye pardus kullanıp sürekli bu sorunlarla uğraşmak da bizim enayiliğimiz işte. Yazılımı geliştiren arkadaşlara keyifli günler.
Hocam bizde Türksat Belgenet altyapısını kullanıyoruz ve hiç bir sıkıntı yaşamıyoruz. Siz ebys linkini verebilir misiniz, benim e-imzami görecek mi acaba?
Belgeneti de denedim hocam ama bizim üniversitenin anlaşması yok sanırım. Namık Kemal Üniversitesi hocam ama kullanıcı adı ve parola olmadan zaten deneyemezsiniz sanırım. Yanılıyor muyum?
Hocam bizim kurumun belgenet adresi, https://belgenet.diyanet.gov.tr dir. Normal kullanıcı adı ve şifre ile giriş var, bı de direk e-imza ile girişte var. Ondan dolayı sormuştum.
Kendim için Pardus için bir script hazırlamıştım, bunu kurunca herşey hazır hale geliyor.
üstad hangi kurumdasınız. nasıl bir yöntem izlediniz bilmiyorum ama ben yaklaşık olarak 3 yıldan daha fazla bir süredir aktif olarak e imza atabiliyorum kurumsal yazışmalarımızda. aldığınız hataları bildirseniz ona göre bir yöntem belirlesek
Hata almıyorum hocam. e-devlete girmek istediğimde e-imzam sorunsuz çalışıyor ama ebysde belge imzalamak istediğimde ne yazık ki çalışmıyor. mozillada denediğimde javanın sitesine yönlendiriyordu. Java yüklü ama o konuda bir sorun yok. Bu sitede bir arkadaş bir hazır kod yazmıştı e-imza için onu çalıştırınca sisteme yeni mozillanın yanına eski mozilla da yüklendi. Eski mozilla ile giriş yapmaya çalıştığımda ebys sistemine hiç girmiyordu. İşin daha da acısı nasıl oldu bilmiyorum ama eski mozilla yeni mozillanın yerini aldı şimdi yeni mozillayı açmayı deneyince eski mozilla açılıyor. Tüm kayıtlı sayfalarım da gitti. Neyse chrome chromium opera brave ve pardus yazılım merkezindeki diğer tüm tarayıcı programlarıyla da denediğimde ise imzala dediğimde hiçbirşey yapmıyor öyle sayfa olduğu gibi kalıyor. Aldığım bir hata yok ama imza da atamıyorum.
@Ismail-Emre-Arikan ilginize çok teşekkür ederim. Acil izin almam gerekiyordu o yüzden sitede e-imza ile alakalı ne varsa yaptım sanırım. Tek tek geri çevirmeye uğraşmaktansa temiz bir kurulum daha kolay geliyor bana şu anda. Yönlendirdiğiniz sayfayı da denedim ama mevcut mozillayı silme konusunda da sıkıntı var. Pardus yazılım merkezinde de aynı sorun oluyor. Mozillayı kaldır dedim ama hala duruyor ve aç deyince eski mozilla açıyor. Ne kadar kaldır desem de silmiyor. Bir de nereden geldiyse safenet diye birşey yüklenmiş nedir bilmiyorum yukarıda simgesi duruyor ne kapanıyor ne birşey. İyice çorba oldu yedek alıp temiz bir kurulumla kafam daha rahat eder sanırım. Bir daha da bilgisayardan e-imza ile uğraşmamak lazım sanırım. Ya sanal sürücüye windows yüklemek gerek ya da evde eski bir netbook var çalışan bir windows yükleyebilirsem e-imza işini orada halletmem gerek sanırım. Çünkü yanlış hatırlamıyorsam bu ikinci ya da belki üçüncü kez bile olabilir sırf e-imza çalıştırabilmek için bilgisayarı çorba edip formatlayışım. Çok teşekkür ederim yine de ilginize.
Evet @mugurm Bey, bana göre de iş yerinizde eğer windows kullanıyorsanız ve teknik araçlar da windows işletim sitemine göre yapıldıysa ve sizden başkası da Pardus kullanmıyorsa size teknik destek konusunda çalıştığınız kurumun personelleri yardım etmeyeceklerdir. Tabii ki size ben yardımcı olmaktan başka bir şey yapamam. Buradaki kullanıcılar da öyle, hatta Pardus yetkilileri de öyle. Donanımlar ve kullanıcıların alışık oldukları bir sistemi bir sorun olmadığı sürece kurumun ömrü süresince kullanmak isteyeceklerdir.
/////////
O sebeple, iş bilgisayarınıza windows 'u tam kurulum yapma fikrinizi ben de destekliyorum. Bir gün olur da iş yeriniz, Pardus gibi Debian tabanlı GNU/Linux işetim sistemlerine yönelik olarak donanımları ve yazılımları destekleme kararı alırsa o zaman diğer çalışanlardan daha bilgili ve kendisine çok danışılan bir insan haline geleceğinizi tahmin ediyorum.
/////////
Mozilla SafeNet 'i internette araştırmadan önce İngilizce kelimelerinden dolayı safe(güvenli) + net(internet, ağ) = güvenli internet, aile interneti gibi tahminler yürütmüştüm. SafeNet 'i biraz araştırınca token gibi kripto para kavramından aşina olduğumuz kriptolu veri alışverişi için bir sertifika sağlayıcı uzantısı olduğunu yazıyor.
////////
Şurada yazdığı gibi çevirini yapıştıralım: “Mozilla Firefox’ta şifreleme modülünü kurmak, bir web sitesinin güvenli sayfalarına erişmek için bu tarayıcıyı kullanmanıza izin verecektir. Modülü kurmak için şu adımları izleyin:”
/////////
Ama ne hikmetse bu SafeNet denen şifreleme modülü yaygın olarak kripto para kullananların hesap güveniği için kullanılıyor. Diğer Firefox kullanıcıları, işleri düşmediği sürece bunun daha önce adını duyamış olmalılar.
/////////
Galiba e-imza için de kriptolu bir haberleşme tekniği gerekiyor. Onun için farkında olmadan bir paket yükleyince onu da otomatik olarak kurmuş olabilirsiniz.