Masaüstü Simgeleri Ayarı üstte kalma tikleri kaldıralamıyor

Fare sağ tıkla Müsaüstü simgeleri ayarları üstte kalma tikleri biri mutlaka aktif kalıyor . tiki kaldırsanda bir tanesi mutlaka aktif kalıyor . Sinir bozucu üstte kalması zorlaaa . Bunun güncelleme ile düzeltilmesini istiyorum .

2 Beğeni

:desktop_computer: Linux Dağıtımı: Pardus 23.4 GNOME
:package: Masaüstü Ortamı: GNOME 43+
:window: Sorun: “Masaüstü Simgeleri Ayarları” → “Üstte kal” (veya katmanlama) seçeneği zorla aktif kalıyor
:mag: Davranış: Seçeneği kapatsan da sistem yeniden aktif ediyor, masaüstü penceresi hep üstte kalıyor

:repeat: Düzeltme: KDE değil, GNOME + “Desktop Icons NG (DING)” eklentisi kullanılıyor

Pardus GNOME’da masaüstü simgelerini yöneten bileşen varsayılan olarak GNOME’un içinde yer alan bir Shell Extension:
Desktop Icons NG (ding@rastersoft.com)

Bu uzantı masaüstünü ayrı bir “katman” olarak ele alır ve bazı davranışlar sistem tarafından zorlanabilir (örneğin üstte kalma).

:dart: Sorunun GNOME tarafındaki açıklaması:

GNOME’da masaüstü bir uygulama gibi değil, GNOME Shell uzantısı (GNOME Shell Extension) olarak çalışıyor. Bu uzantı da Desktop Icons NG (DING) ise, masaüstü penceresi desktop-window olarak sürekli aktif olabilir. GNOME Shell Extension sistemi doğrudan bu pencerenin “katmanını” yönetmez ama “hep üstte kal” gibi davranışlar WM düzeyinde otomatik olarak ayarlanabilir.

:hammer_and_wrench: Çözüm Önerileri:

1. DING ayarlarını kontrol et

GNOME Ayarlar’da görünmüyorsa şu şekilde erişebilirsin:

gnome-extensions prefs ding@rastersoft.com

Bu komutla ayarlar açılmazsa, eklentiye ait .desktop dosyasını ya da ayar dosyasını manuel düzenlemeliyiz.

2. Alternatif masaüstü simge yöneticisi kullan (görünmeyen katman olmadan)

İstediğin masaüstü davranışını almanın en pratik yolu:

• Desktop Icons NG eklentisini devre dışı bırak

• Ardından aşağıdakilerden birini kur:

• nemo (Cinnamon dosya yöneticisi) + masaüstü modu:

sudo apt install nemo
      nemo-desktop &

ve bu satırı otomatik çalışacak şekilde .config/autostart/nemo-desktop.desktop içine eklersin.

• veya Caja ya da pcmanfm gibi daha sade yöneticiler.

Bu sayede masaüstü ayrı bir pencere gibi değil, gerçekten GNOME Shell’in bir parçası gibi davranır. Katman/zorlama/üstte kalma sorunları kalmaz.

3. Tamamen kapatmak istersen

gnome-extensions disable ding@rastersoft.com

Masaüstü simgeleri gider ama tüm katman sorunları da gider.

:loudspeaker: İleri seviye çözüm: GNOME Shell Extension kodunu düzenle

Eğer dilersen ding@rastersoft.com uzantısının JS dosyasını açarak “layer” veya “window always on top” parametresine müdahale edebilirim. Bu biraz uğraştırıcı olabilir ama kalıcı çözüm olur.

:wrench: Ekstra çözüm istersen:

İstediğin davranış şu şekildeyse:

“Masaüstü simgeleri olsun ama hiçbir katman zorlama olmasın, üstte kalmasın, diğer pencereler tarafından tamamen geçilebilsin, fullscreen’e karışmasın.”

Bunu ya:

• nemo-desktop ile alırsın
  • ya da ding@rastersoft.com içinde DesktopManager.js dosyasına müdahale etmem gerekir

İstersen bir sonraki adım olarak:
:white_check_mark: Hangi yöntemi seçmek istediğini söyle → sana özel betik veya kurulum yapayım
ya da
:outbox_tray: DING uzantı dosyalarını gönder → ben üstte kalmayı kaldıracak şekilde düzenleyip sana geri vereyim.

1 Beğeni

Lütfen yapay zeka çıktılarını buraya yapıştırmayınız. Konuyu biliyorsanız yardımcı olunuz. Maalesef kopyalayıp yapıştırdığınız bilgilerin çoğu gereksiz.

Dostum debian için onaylı katkı yapan tr ekibindenim yapay zeka gibi çıktı istersen şablon kodu yazarım senin için.

Ben Debian için katkı veren, sistemin mimarisini ve paket sürecini doğrudan bilen biriyim. ‘Yapay zekâ gibi çıktı’ deyip geçmek kolay, ama bu cümlelerle küçümsediğin şey benim bizzat yazdığım veya optimize ettiğim şablon yapılar olabilir. Özgün bilgiyle hazırlanmışsa, sistemli anlatım yapay değil faydalıdır. Eğer içeriği yüzeysel buluyorsan, lütfen hangi kısmının gereksiz olduğunu teknik olarak açıkla, birlikte geliştirelim. Ama emeği küçümseyerek tartışma kültürünü zedeleme. Linux camiası paylaşım ve saygıyla büyür.

1 Beğeni

Yapay zekaya sorarak resimdeki uzantı yerine başka uzantılar yükledim çalıştı fakat Türkçe dil sorunu çıktı . Bu bir sorun ise düzeltilir inşâallâh güncelleme ile . Bu sorunmu değilmi onuda bilmiyorum sorun ise zaten yöneticiler görür inşâallâh . Bu benim düzelteceğim bişi değil gibi .

Not : Birazönce birşey farkettim . Uzantılar uygulamasını açıp Deskop İcons NG uzantısını bulup ayarlar dediğimde zorla üstte kalma seçenekleri pasif olarak geliyor . Masaüstündeyken sağ tık masaüstü simgeleri ayarları dediğinde orada üstte kalma seçenekleri aktif olarak geliyor .

uzantılar uygulamasından girişte bu şekil .

Masaüstü fare tıklaması ile girdiğimde de bu şekilde geliyor
81e5875a129dbad9a6575bad3a2ea2ed58719564_2_311x500

Üstadım bizim bilgisayarda bir sorun yok normal çalışıyor. Bilgisayarın üzerindeki kurulu sistem den kaynaklanan bir sorun gibi gözüküyor. Uzantıyı kaldırıp yeniden yüklemeyi dene.

Yeni özelliklere sahip yeniden yazılmış hali var uzantının ancak; bazen tutukluk yapıyor. Yeni eklenmiş özelliklerin Türkçe çevirisi yok.
https://extensions.gnome.org/extension/5263/gtk4-desktop-icons-ng-ding/

bu menü açıkken herhangibir şey açtığında altta mı kalıyor üsttemi kalıyor açtığın menü . Benim altta kalıyor herzaman . Sizde düzgün çalışıyorsa tahminim yaptığım işlemler bozdu sistemi .
Sanal makinaya pardus kurup bir deniyeyim en iyisi .

Test : Kurduğum temiz kurulumdada aynı sonuç ile karşılaştım . Sanal makinaya 23.4 kurdum yine aynı . herzaman üstte kalıyor bu ayar . Demekki bu benlik bişi değil bu durum .

Üstat sizin gibi denememiştim. Haklısın ne açarsan aç alta kalıyor. Aynı sizin ki gibi geldi.

1 Beğeni