Etap 5.2 z-kitap problemi

Geri dönütünüz için çok teşekkür ederim, demek Wine ile ilgili birşeyler yapılması gerekiyor. Çözüm için ne yapıldıysa tüm Türkiye’ye yayılması gerekiyor. Araştırıp bakalım biraz.

2 Beğeni

Çözümü paylaşın dedik ama Antalya ekibinden ses yok

2 Beğeni

Merhaba arkadaşlar. Pardus 17 için bir çalışmamız var. Vestel in amd tahtalarda ki donma sorununa yol açan donanım problemini gidermesini bekliyoruz. Bu sebepten süreç uzadı… Yarın vestel arge birimi Manavgat a gelerek yerinde inceleme yapacak çözüm hakkında rapor tutacaklar. Kısa sürede süreç tamamlanması halinde pardus 17 bir etap imajı yayınlayacağız. Sürecin tekrar uzaması halinde yeni yayınlanan pardus 5.2 üzerinde yapacağımız çalışmayı sizlerle paylaşacağız. (Pardus Geliştirme/Yaygınlaştırma Ekibi - Ramazan ANDIRICI, Hayrettin BOZDAĞ ve Bayram KARAHAN )

PDT Etap 3.5 indirme linki
https://drive.google.com/folderview?id=1xLVSukYwaCh84a5PAh6v1MS_qIls8DFR

3 Beğeni

Teşekkürler Ramazan Hocam. Ancak Şu Z kitaplar ile ilgili çözümünüzü paylaşmazmısınız bizimle :slight_smile:

3 Beğeni

Selamün Aleyküm Üstad
Sizden ricamız, wine üzerinde yaptığınız değişiklikleri paylaşmanız.
Böylece bu değişiklikler wine’nın kendi resmi sürümüne dahil edilir ve bu sorun kökten çözülür.

3 Beğeni

Bir yayıncı firmanın bilişim sistemleri sorumlusu ile görüşüp z-kitaplarini yaptırdıkları yazılım şirketi ile iletişime geçtim. Z-kitaplarinin Pardus etap 5.2 ile birlikte gelen Wine 3.0.3’te çalışmadığını söyledim. O da bazı grupların imajında (sanırım Antalya imajıni kastetti) çalıştığını söyledi. Olayı Pardus geliştiricilerinin çözmesi gerektiğini söyledi.

Bence ortada ciddi bir yanlışlık var. Windows bağımlılığından kurtulalım derken Pardus’umuz Wine bağımlısı olacak. Pardus .exe uzantılı dosyaları Wine ile açmak zorunda olmamalı.

Görüştüğüm bir yayın evine durumu arz edip M.E.B.'nın komple eni sonu Pardus’a geçeceğini, bu sebeple sektörde linux sistemlere uygun z-kitap üreten yayıncıların ve çalıştıkları yazılım şirketlerinin, sektorde bu konuda ilk olup çok iyi kazanabileceklerinden bahsettim fakat sanırım durumun ciddiyetini tam olarak kavrayamadılar.

İş yükünden dolayı çözüm Pardus ekibinden bekleniyor. Durum böyle görünüyor.

Bence birşeyler yapmalıyız, sosyal medyayı kullanarak ulaşabildiğimiz kadar öğretmene durumu anlatıp yayıncı kuruluşlara mail atarak farkındalık oluşturabiliriz. Wine kalıcı ve sağlıklı bir çözüm değil. exe den kurtulmamız lazım. Flash olarak ya da HTML5 veya crossplatform desteği olan bir çözüm bulunmalı.

Görüştüğüm yazılımcı firma yetkilisi bana şu bağlantıyı gönderdi

Burada çeşitli yayıncıların z-kitaplarinin çalıştırılma yöntemi ile ilgili bir tablo var, bazıları etap da direkt çalışıyormuş. Tabloyu incelerseniz anlarsınız zaten.

Tekrar söylüyorum bence çözüm Wine ile olmamalı arkadaşlar. Bu yeni bir bağımlılık demektir. Windows’ta exe uzantılı z-kitap üretecekler, biz de Wine ayarlarını kurcalayip dosyayı açmaya çalışacaz, bu resmen hamallık. (Şu anda bu yönde yapılan çalışmaları kastetmiyorum yanlış anlaşılmasın lütfen, Antalya MEM’i duyarlılığı ve gayretinden ötürü tebrik ediyorum)

Bence Wine, sadece kısa vadede çözüm olarak düşünülmeli.

5 Beğeni

+∞
Sonuna kadar katılıyorum

WineHQ Forums’a orta seviyeden düşük ingilizcemle durumu arz ettim. :grinning: Bir tanesi çalıştırmayı başardı. Bu konuda yardımcı olabilirseniz deneyelim. fake-dll dosyasını silip denemişler sanırım.

https://forum.winehq.org/viewtopic.php?f=8&t=31592

rm -rf $put your wineprefix here!/.wine/drive_c/windows/system32/kernel32.dll

Sistemimdeki wineprefix’i nasıl öğrenebilirim?

Bir de cevap veren kişi uygulanacak bu işlemin sanırım yeni bir wineprefix dosyası içerisinde yapılmasını tavsiye etmiş. Bu konuda da yardımcı olursanız sevinirim. WineHQ forumda attığım mesajın onaylanması uzun sürüyor malesef.

2 Beğeni

Merhabalar öncelikle
Bir yayın evine ait kitapların zkitap versiyonlarını üreten uygulamalar hazırlıyorum 4 senedir bu işle uğraşıyorum aynı zamanda üniversite öğrencisiyim. İlk yazdığım uygulama standart ve windows platformu için hazırlanmıştı ama pardus olayıyla beraber javafx de bir uygulama geliştirdim ve java 8 ile çalışacak her işletim sisteminde çalışan bir akıllı tahta programı geliştirdim.
Benim asıl hedefim öğretmenlerin içeriklerini bir platform halinde böyle bir akılı tahta uygulamasında ücretsiz gösterecek bir platform oluşturmak sizlerin bu konudaki düşüncesi nedir acaba ?
Aşağı web site linkini bırakıyorum denemek için de gidip indirebilirsiniz içersinde 20 sayfalık bir deneme kitabı da buluyor.Uygulama hakkındaki yorumları ve eksikleri de belirtebilirsiniz.Hala geliştirmekte olduğumu unutmadan sadece eksikleri belirtirseniz sevinirim.
İyi günler

http://aldehit.com/portfolio/rekitapv5/

6 Beğeni

Olayı Pardus geliştiriciler neden çözsün? Bu yazılım geliştirici ile alakalı bir durum. Windows tabanlı hazırlanan bir yazılım neticede. C# dilinden başka dil bilmediklerini söylemeye utanıyorlar galiba. Java ile jar dosyası halinde hazırlanan kitaplar tüm platformlarda sorunsuz çalışabilir örneğin. Fakat yazılım geliştirici Java bilmiyor olsa gerek.

1 Beğeni

Neden JRE değil de JDK gerekiyor? JRE yeterli olmuyor mu? Öğrenmek için soruyorum yanlış anlamayın lütfen.

java -jar ReKitap.jar komutu ile çalıştırabildim.

İçerik anlamında eleştri yapmam pek sağlıklı olmaz, branş hocasına sormak lazım.

Teknik anlamda bir fasikül test için kalem ve forforlu kalem özelliği, soruya odaklanarak yakınlaştırma, çözümlerini görebilme v.s. elbette güzel olmuş. Diğer özellikleri kullanamadım EBA Video butonu henüz aktif değil galiba. Sade, basit ve anlaşılır bir görüntüsü var fakat sağda görünen butonlar daha estetik olabilir, çözünürlükleri kötü gibi görünüyor. Yuvarlak butonların kenar hatlarında pikseller kare kare göze batıyor biraz.

Elinize sağlık.

JRE kurmanız yeterli oluyor ben oradaki yazıyı değiştireyim.Linkte zaten JRE ye yönlendiriyor

java -jar ReKitap.jar ile çalıştırmanıze greke olmaması lazım.Normalde sadece üzerine tıklayarak ben kendi pardusumde çalıştırdım ama sırf bunun için ubuntu versiyonda bir shell script dosyası oluşturdum.Pardus versiyonuna tekrar koyayım.

Butonları görselleri aslında eski programdan aldığım için şuanlık öyle ama en yakın zamanda onları da değiştireceğim.

Yorumlarınız için teşekkür ederim iyi günler

2 Beğeni

bekir bey bende bir deneme yaptım.Selçuk Sinan Beyin kullandığı komutlarla açabildim. fakat sayfalar kayıyor. ayrıca Re kitapı kapatacak ve normal ekrana dönecek bir işlem bulamadım. Bir soru daha herhangi bir z kitap sizin bu ürünününzde çalıştırılabilir mi?

JDK da daha stabil çalışıyormuş.

Öncelikle merhabalar Mehmet Bey
Pardus dosyasına bir güncelleme getireceğim en yakın zamanda sizlerde ReKitap_Pardus.sh dosyasından sadece çift tıklama ile açabileceksiniz bunu not aldım
Menünün sağ üst tarafında çarpı butonu ile kitaptan çıkabilirsiniz bu konuda sağ üst tarafa ayrıca ek bir buton da koyabilirim ama görsel olarak rahatsızlık vermemesi için eklememiştiim ama bunu da not alıyorum
Her hangi bir zkitabı ReKitap ile açmak şuan mümkün değil açıkçası ama sizlerden talebim şudur yayın evlerinden bunu talep ederseniz onlarda ReKitap kullanma yoluna gideceklerdir.Benim bu konuda reklam yada marka talebim yok çünkü bir şirket değilim sadece bir developerım

Beni heycanlandıran asıl konu öğretmenlerin kendi içeriklerini yayınlayıp paylaşabildikleri kendileri kitaplarını yada testlerini hazırlayabildikleri ve akıllı tahtada kullandıkları bir ortam hazırlamak.
Lakin burada sizden isteğim de MEB de Fatih projesinde bölgedekiler bu konuyla alakalı bir çalışma olduğunu iletirseniz bana daha çabuk ulaşabilirler.Malumunuz öğrenci olduğum için kendim bu tür şeylerin arasına direk giremiyorum ancak sizin talepleriniz üzerine farkındalık yaratabilirim.

Yorumlarınız için teşekkürler
İyi günler, iyi çalışmalar

2 Beğeni

Mehmet bey sayfalar kayıyor derken ekran görüntüsü paylaşabilir misiniz?
Problemi görebilirsem hatanın kaynağını anlayabilirim

1 Beğeni

Değerli Pardus gönüllüleri ve öğretmenlerimiz,

Fernus olarak 160’ın üzerinde yayınevine dijital içerik temini yapmaktayız. İçinde bulunduğumuz sezon itibari ile özellikle Samsun ve Antalya bölgelerinden Pardus için kullanımı desteklememiz için talepler aldık.

Firma olarak 20 yılın üzerinde açık kaynak kodlu işletim sistemlerine yönelik tecrübemizi 9 yıl öncesinde Fernus z-Kitap’ı üretirken kullanarak, Pardus’u da dikkate alarak Debian tabanlı paketlerimizi de dahil ettik. Bu süreçte Windows kullanımının yaygın olması, mevcut Pardus distrolarının dahi Windows’a dönüştürülmesi gibi bir durumla karşılaştık. Bu süreç yayınevlerinin zaten ürettiğimiz Pardus ile birebir uyumlu Debian paketlerine ilgi göstermemesine yol açtı. Bir çok yayınevi sadece Windows paketleri doğrultusunda firmamızla çalışma gösterdiler.

Sezonun başında yayınevlerimize Debian paketlerini sunacakken güncelleştirilen Wine konfigürasyonları nedeni ile Windows paketlerinin çalışır hale gelmesi yayınevlerimizin Pardus için zaten 9 yıl öncesinde dahi ürettiğimiz Debian paketlerini almaktan alıkoydu. Çünkü Cambridge University Press için ürettiğimiz çok daha kompleks ürünler dahi Pardus’ta çalışmakta idi.

Bize ulaşan hocalarımız yeni Etap paketinde sıkıntı yaşadıklarını geçen hafta bildirdiler. Bu düzlemde yeni Etap paketi üzerinden bir Wine konfigürasyonu sunmak için arkadaşlarımız çalışmalara başladılar.

Bu süreçte biz de yayınevlerimizi uyararak bir sonraki sezonda daha da yaygınlaşacak olan Pardus için özel Debian paketi oluşturtmaları doğrultusunda uyarılarımızı yaparak çalışmalara başladık.

Özetle durum kontrol altında. Ürünlerimiz 9 yıldır Windows, Linux, Mac OS, Android OS ve IOS paketlerine sahiptir. Sadece bu paketlerin kullanım tercihini doğal olarak yayınevleri belirlemektedir.

Fernus olarak bundan 4 yıl önce Pardus ekibine Debian paketlerimizi dahi ilettik. Şu an Milli Eğitim Bakanlığı ile yaptığımız görüşmeler olumlu sonuç verirse yayınevlerimize ait Pardus paketlerini Pardus paket yöneticisi ile yüklenecek hale dahi getirmek için çabalıyoruz.

Herhangi bir kooperasyon sağlayamamız durumunda ise Fernus’a ait bir repository ( paket kaynağı ) ile ürünlerimizin Pardus sürümlerini Wine emülasyonu gerektirmeden doğrudan kullanmanızı sağlayacağız.

Fernus’un 30 kişinin üzerinde geliştirici ekibi ile bu sürece profesyonel çözüm sağlayacağına emin olabilirsiniz.

Gelişmeleri buradan da sizlere iletiyor olacağız.

İyi çalışmalar dileriz.

7 Beğeni

İlginiz için teşekkürler, z-kitapların Pardus’ta direkt çalıştırılabilir olması süper olur. (Wine ile değil, debian peketi şeklinde olmasını temenni ediyorum)

İyi çalışmalar

1 Beğeni

Debian paketi şeklinde sunulacaktır. Bahsettiğimiz gibi Fernus z-Kitap daha ilk gününden Linux versiyonları ile hizmete girdi. Sanılanın aksine, Windows paketlerimizde bile C# ve türev .NET yazılım altyapılarını kullanmamaktayız. 1995 yılından itibaren sunucu yazılımlarımız ve yazılım geliştirme faaliyetlerimizde Microsoft temelli ortamlar kullanmamaktayız.

MEB, Tubitak ve EBA düzleminde Fernus yayınevlerine ait kitapları içeren kütüphane yazılımlarımızın Debian paketlerinin Etap repository’sine dahil olması için talepte bulunmanızı rica ederiz.

6 Beğeni

Bu konu son cevaptan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.