GRUB'da Windows 10 yok

Dün bir Asus ROG Strix Scar 3 aldım. Bilgisayarın 1TB SSD’si var. Windows ve Pardus için yüzer GB bölümler ayırıp, kalanını depo bölümü yaptım. Ayrıca, sorun olursa diğerlerine eklemek için 50 GB gibi bir alanı da boş bıraktım. Kurulum sorunsuz gitti. Klavye ışıklandırması ve GRUB dışında sorun yaşamadım. Klavye ışığı sorununu https://github.com/wroberts/rogauracore adresindeki MIT lisanslı yamayla çözdüm. Nvidia sorun çıkarmasın diye GRUB’da Pardus seçiliyken ‘e’ ye basıp, quiet splashın yanına nouveau.modeset=0 komutunu ekledim.
GRUB’da 3 seçenek çıkıyor: Pardus GNU/Linux, Pardus GNU/Linux için gelişmiş seçenekler, System Setup. System Setup’ı seçince bilgisayarı yeniden başlatıp BIOS menüsüne gidiyor (açılışta ROG logosu gözükünce F2 tuşuna basınca da girilebiliyor). BIOS menüsünde üç farklı Boot seçeneği var: Pardus, Windows, Debian. Pardus seçiliyken GRUB’a geliyor ve sorunsuzca Pardus başlıyor, Windows seçiliyken sorunsuzca Windows başlıyor, Debian seçeneğini denemedim.

sudo apt install grub-customizer komutunu çalıştırdım. Ayarlar menüsünden grub-customizer’ı açtığımda yine bahsettiğim 3 seçenek çıktı. Windows’u GRUB’a nasıl ekleyeceğim? Boot menüsüne girmek sıkıntı değil ama sık sık girince yorucu oluyor.

Bilgisayarın Özellikleri
  • Intel i7-9750H CPU
  • NVIDIA GeForce RTX 2070 8GB GDDR6 GPU
  • Intel UHD Graphics 630 GPU
  • 1TB PCIe SSD
  • 16 GB DDR4 2666MHz RAM
  • Intel® 802.11ac (2x2) Gigabit Wi-Fi

Bir de rEFInd’i kullanmayı deneyin. @can abi burada çok güzel anlatmış

3 Beğeni

Ve ayrıca arayüzü kolayca özelleştirilebiliyor. GitHub’da sevebileceğiniz bir tema bulabilirsiniz. Yükleme adımları çoğu README dosyasında yazıyor

2 Beğeni

Gün içinde deneyip, sonucu yazacağım. Umarım çözülür.

1 Beğeni

Fakat bu işlemleri yapmadan önce hem Windows hem de Pardus’taki verileri yedekleyin! Aksi halde verilerinizi kaybedebilirsiniz!

1 Beğeni

Şimdi Bendeniz Pardus’un videosundaki anlatımla rEFInd kurdum. Kurulumdan sonra denemek için bilgisayarı yeniden başlattım. Windows 10 geldi. Şimdi rahatça değişim yapabiliyorum. Windows seçince Windows Bootloader’ı başlatıyor, Pardus seçince de GRUB başlıyor. GRUB’da da zaten Pardus olduğu için sorunsuzca Pardus başlıyor.

Tema sonraya kalabilir ama Pardus’u ilk sıraya taşımam ve bekleme süresini uzatmam gerekiyor. Teşekkür ederim yardımınız için.

Bekleme süresiyle ilgili sorun yokmuş. Benim elim enter düğmesine çarpmış.

1 Beğeni

Asıl ben teşekkür ederim.

Bu konu son cevaptan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.