Bir windows kullanıcısı olarak linux’e geçmeye karar verdim. Hem linux kullanmayı hem de programlama yapmaya bilgimini artırmaya çalışıyorum. Bu konuda hangi dağıtımı tercih etmeliyim? Sizlerin tavsiyeleri nelerdir ? Windows tamamen hayatımdan çıkacak hangi konularda artısı olur hangi konularda eksisi olur yardımcı olan arkadaşlara şimdiden çok teşekkür ederim.
Sistem gereksinimlerini karşılayabiliyorsanız Pardus ile başlamanızı öneririm. Pardus Ondokuz, yeni başlayanlar için kolay bir sistem bence. Ayrıca, çok kararlı bir sistem (Özellikle 19.3). Kararlılığı ve güvenliği deneyimleyince çok güzel bir rahatlığa erişeceksiniz. Sisteminiz Pardus’u kaldıramıyorsa Debian kurmanız iyi bir tercih olacaktır. Hem Pardus hem Debian özgür yazılıma gerekli önemi veren sistemler. Debian’ın geniş donanım desteği sayesinde Pardus’un kurulamadığı makinelerde Pardus’a yakın bir deneyim elde edebilirsiniz.
Merhabalar, aranıza yeni katıldım.
İntel Atom N450 1.66 ghz işlemci
160 gb sata hdd
2 gb ddr2 ram
1280*800 12.1" ekran
bu özelliklerde bir netbook kullanıyorum.
Bir Linux işletim sistemi daha önce kullanmadım. Siz tecrübeli insanlardan ben de Enes bey’in dediği gibi tavsiyelerinizi bekliyorum. Böyle bir başlık görünce direkt olarak buraya yazdım, ayrı bir konu açmak istemedim. Yardımlarınızı bekliyorum. Bu netbook dan ders çalışmak için faydalanacağım yalnız bilgisayarcı/programcı olmadığımıda belirtmek isterim.Teşekkür ederim.
Hoş Geldiniz!
Bilgisayarınızda Pardus çok yavaş çalışabilir. Onun yerine Debian kullanabilirsiniz. Bilgisayarınızın özelliklerine uygun olur. Intel’in sitesinde yazana göre işlemciniz 64 bit destekliyormuş. O sebeple size uygun olacağını düşündüğüm bir canlı Debian kalıbı paylaşıyorum: debian-live-10.5.0-amd64-xfce.iso
Bu kalıbı kullanarak kurulum yapmadan deneyebilirsiniz. Kurulum yapmadan önce deneyip ağ bağlantısı, hoparlör, ekran parlaklığı ayarları, kamera(varsa), mikrofon(varsa) vb. şeylerin çalıştığından emin olun. Sonra kurulum yapın. Bilgisayarınızı kullanılamaz hâle getirmemek için bu denemeyi yapmanız gerek.
Sonrasında yaşadığınız bütün sorunları burada paylaşabilirsiniz.
Hocam verdiğiniz linkten indirdim. Bundan sonra yapmam gerekenleri siz biliyor musunuz? Yani ben acemiyim kusura bakmayın. Format atmadan nasıl kurulum yapar ve deneyebilirim? Bunun içinde yardımcı olursanız çok memnun olurum.
https://rufus.ie/
Bu adresten Rufus programını indirin.
Sonra bir USB belleği (8 GB veya üstü olması iyi olur.) bilgisayarınıza takın.
Rufus programında USB belleğinizi ve o kalıbı seçtikten sonra başlama düğmesine basın. İşlem tamamlandığında kurulum belleğiniz hazır olmuş olur.
Sonra bilgisayarınızı kapatın ve kurulum belleği takılı biçimde açın. Marka logosu çıkınca esc, f2, delete veya f12 tuşlarından birine basmanız gerek. Her markada farklı tuş oluyor. Muhtemelen logo çıktığında küçük bir yazı ile hangisi olduğunu gösterir.
Bu kısımdan sonra karşınıza bir menü gelecek. Klavyedeki tuşları kullanarak boot options sekmesine gidin ve oradaki boot order listesinde USB belleği en üst sıraya çıkarın.
Sonra kaydedip yeniden başlatın. Birçok bilgisayarda f10 tuşu ile yapılabilir ama ezbere gitmeden, menüde yazan düğmeyi kullanarak yapın.
Sonra bilgisayarınız o bellekten başlayacaktır. Ekrana bir menü gelecek. Ok tuşlarıyla Debian Live with Localization Support seçeneğinin üstüne gidip, enter’a basın. Gelen yeni menüde ok tuşlarıyla Turkish (tr) seçeneğine ulaşana kadar aşağı inin ve o seçeneğe gelince enter’a basın.
Canlı sistem olduğu için açılışı biraz yavaş olacaktır.
Yardımlarınız için çok teşekkür ederim. İnşaallah bu dediklerinizi yaptıktan sonra sonuçlarınıda buradan yine sizinle paylaşırım. İyi günler dilerim efendim.
Merhaba sistem özelliklerim bunlar. Ayrıca ekran kartı Nvidia Mx130 4 GB
Pardüs indirmek için sitesine girdiğim de ana sürümler seçeneğinde Pardüs 19.3 XFCE diye bir sürüm çıkıyor aşağıya doğru indikçe farklı sürümler çıkıyor bu konuda da yardımcı olabilir misiniz? Hangi sürümü indirmeliyim ? İndirdikten sonra neler yapmalıyım?