14 yaşındayım LGS 2027’den sonra ve istediğim lisemi kazandıktan sonra kendi işletim sistemimi yazmak istiyorum. bu işletim sistemini linux tabanlı yapıcağım. Bu süreçte benim ne öğrenmem lazım e hangi dilleri öğrenmem lazım. Yani kısacası ne yapmam gerekir
Bu konu aslında burada konuşulmuştu.
Derslere yüklenip Elektronik Mühendisliği ya da Bilgisayar Bilimi kazanmaya çalışın.
Android gibi bir işletim sistemi yazmak bir ekip işi.
Bunun yerine kendiniz 8 bit bilgisayar tasarımını öğrenirsiniz.
Sonra bu bilgisayar için bir işletim sistemi geliştirmeyi düşünebilirsiniz.
Ekranda ne yazdığını okuyabiliyorsanız kendinizi bu konuda bir adım atmış gibi görebilirsiniz.
@zayifakimkolu , orada “ileri” yazıyor. Ama arkadaşa gösterdiğin yöntem bence yanlış noktaya odaklanıyor.
Ben böyle bir soru soran bir arkadaşa şöyle derdim:
Bu iş çok çok zordur, tek başına yapamazsın. Ama nasıl yapıldığını inceleyerek ve yıllarını vererek birşeyler öğrenebilirsin.
İlerde bu hevesin geçebilir, ona göre zaman ayır. Yani tüm enerjini bu işe ayırma.
Önce linux sistemleri öğrenmeni öneririm. Çok fazla makale ve pdf okuman, arada bir yapay zekayla soru sorarak sohbet etmen gerekiyor. Yapay zeka işleri hızlandırır ve aylarca yapacağın ar-ge’yi birkaç saate indirebilir.
Şuradan Pardus Sunucu sürümünü indir:
Daha sonra masaüstü ortamı nedir? Öğren.
Ardından bu indirdiğin isoyu müsait bir bilgisayara kur. Siyah ekranla açılacaktır. O an çekirdeğe bakıyorsun. Linux komutlarını buradan biraz dene. Ardından, bu sisteme bir masaüstü ortamı kur. Uygulamalar kur. Birşeyler yap. Sistemi anla.
Bir de Ubuntu’nun core versiyonunu dene. Aynı şeyleri onun üzerinde de yap.
Ardından @oktay454 'ün verdiği “kendi linuxunu yap” konulu makaleyi okuyup anlamaya çalış. Denemeler yap, başarısız ol.
Dene–>yapama–>dene–>yapama… Bu seni başarıya götürür. Ama neden başaramadığını araştırıp öğrenmen şartıyla.
Ardından @zayifakimkolu 'nun bahsettiği “Bunun yerine kendiniz 8 bit bilgisayar tasarımını öğrenirsiniz.” meselesini düşün. 8 bitlik bir bilgisayar çok ilkeldir ama işin temelini öğretir.
En son C ve Assembly gibi dilleri derin seviyede öğrenmen lazım. Donanım bilmen lazım. Tüm bunlara hakim olmak kolay değildir ve baştan da dediğim gibi tek başına yapılacak iş değildir.
Yolun ortalarında bir yerde vazgeçmek ayıp değildir. Sana işin ne kadar ciddi olduğunu öğretir.
Orada “ileri” yazdığını nasıl anladım?
Resim, elektronikçilerin kullandığı “osiloskop” adlı bir cihazın ekranıdır. Ben de elektronikle uğraştığım için bunu biliyordum. Ortadaki sarı çizgi ise “010110100…” gibi birşeyler gösteriyor. Yani low signal / high singal şeklinde bilgisayarın temelleri olan 1 ve 0’lardır onlar.
Merak edip bir kağıda not almaya başladım ama işin içinden çıkamadım. Gözüm kayıyor, takip edemiyorum. Ben de resmi YZ’ye verdim ve bana “Zaten aşağıdaki UART satırında yazıyor” dedi. Sonra da devam etti:
Bu Hex değerlerini 1 ve 0'lara (Binary) dökersek şu dizilimi elde ederiz:
69: 01101001
6c: 01101100
65: 01100101
72: 01110010
69: 01101001
Yani orada “İleri” yazıyor.
İlgilenen meraklı arkadaşlara:
Lojik kapıları öğrenin. Videoda bir kısmı anlatılıyor:
8 bit toplama devresi:
Transistörlerle yapılmış çok basit, temel bir işlemci devresi:
İyi çalışmalar dilerim.