[NASIL] EFI Sistemler İçin Grub Onarma ve Windows Bulma

Merhaba arkadaşlar,
Boot Repair programı ile EFI sistemlerde nasıl, ‘Windows’, grub menüsüne eklenir ve düzenlenir ondan bahsedeceğim bugün. İlk olarak, Cüneyt Bey’in vermiş olduğu linkten dosyalarımızı indiriyoruz. Buyrun link;

BootRepair

Şimdi indirdiğinizi varsayarak devam ediyorum. Linkten indirdiğiniz dosyayı ayıklayıp içeriğini açtığınız zaman içinden 5 adet dosya çıkacak. Bu dosyalardan 4 tanesi .deb uzantılı kütüphane yada uygulama dosyası diğeri de metin dosyası. Metin dosyasından yükleme sırasını öğrenebilirsiniz. Burada başka bir durum daha var. Boot repair uygulaması açıldığı zaman sizden uçbirim açıp yapıştırmanızı istediği 3 satır kod olacak. O kodların ilk ikisi sıkıntısız çalışacak lakin üçüncü kod hata verecektir. Bu hatayı önlemek amaçlı bir uçbirim açarak şu kodları yapıştırıyoruz;

sudo dpkg --add-architecture i386
sudo apt-get update

İşlem bittikten sonra uçbirimle işimiz kalmadı. Eğer sisteminizde gdebi paket yükleyici yoksa Synaptic’i açarak arama kutucuğuna gdebi yazarak kurunuz. Var olduğunu varsayarak devam ediyorum. Metin belgesinde yazan sıradan sırayla 3 paketi de yüklüyoruz. Yükleme bittikten sonra Whisker Menu>Ayarlar >Önyükleme Onarımı yolunda ulaşarak çalıştırıyoruz. Açılan ekranda şifre isteyecektir. Şifre girdikten sonra biraz bekleyip (işlemleri yapıp bitirmesini) yine başka bir açılan ekranda;
Ekran görüntüsü_2017-10-04_09-35-52
sağ tarafta bulunan üstteki butona (Önerilen onarım yazan buton) tıklıyoruz. Bekletmeye devam edecektir. Sizden daha önce bahsettiğim şekilde 3 kod satırını uçbirim açarak yazmanızı isteyecek;
Ekran görüntüsü_2017-10-04_09-36-18
Bunları yazıp çalıştıralım. Sonra ileri butonunu tıklıyoruz. Yine 1 satır bir kodu çalıştırmanızı isteyecek;
Ekran görüntüsü_2017-10-04_09-38-01
Bunu da çalıştırıp bekliyoruz. Bitince yine ileri butonuyla devam ediyoruz. Tüm işlemler bitince soru soracak;
Ekran görüntüsü_2017-10-04_09-42-07
Yes seçeneği ile devam ediyoruz. İşlemler bitince iki pencere açılacak ve pencereleri kapatarak sistemi yeniden başlatıyoruz. Pencerelerden ilki şu şekilde;

Ok tuşuyla kapatıyoruz diğeri de şu şekilde;


Görmüşseniz bu görüntüde Önyükleme başarıyla onarıldı şeklinde bir ifade yer alıyor ve hemen bu satırın üzerinde bulunan satırlarda hangi efi dosyalarının bulunduğu yazıyor. Buradan hata olup olmadığını ve eksiklik var mı yok mu tespit ediniz.

Sistem grub ile sorunsuz yeniden başladıktan sonra görmüşseniz eğer bir çok efi dosyası eklenmiş olacak grub menüsüne. Bunları kullanmayacağınız için kaldırmanız ve temiz bir menü yapmamız gerek. Bu yüzden grub customizer yükleyeceğiz. Onu da yine Cüneyt Bey’in verdiği linkten indirelim. Buyrun linkler;

Grub Customizer

libssl

İki linkten de dosyaları indirip ilk olarak libssl dosyasını ve sonra da grub customizer olan dosyaları yüklüyoruz. Yükleme işleminden sonra yine Whisker Menuden arama kısmına grub customizer yazarsanız bulabileceğiniz uygulamayı açıyoruz. Şifre isteyecektir yine. Açıldıktan sonra biraz bekletecektir. Açılan menüde Windows Boot UEFI loader, Pardus ismiyle başlayan seçenekler ve System Setup hariç tüm seçenekleri tek tek işaretleyip yukarıda bulunan Kaldır butonu ile kaldırıyoruz. Korkmayın tamamen silinmezler. Sıralama ise yine yukarıda bulunan ok butonları ile yapılabilir. Şimdi Genel Ayarlar sekmesine geçiyoruz ve çekirdek parametrelerine yani quiet yazan yere bir de boşluk bırakarak splash ekliyoruz (yani parametrenin tamamı ‘quiet splash’ olacak şekilde) ve yine yukarıdan Kaydet butonuyla kaydediyoruz. Yine biraz bekletecektir. Kaydettikten sonra sistemi yeniden başlatarak yeni sıralamalı ve temiz grub menüsünü görebilirsiniz.

Sorular için yazabilirsiniz. Herkese kolay gelsin

10 Beğeni

merhaba herşeyi dediğiniz gibi yaptım ama bende açılan menüde Windows Boot UEFI loader gelmiyor. O yüzden mi grup açılıyor Windows 10 da yazıyor ama onu seçtiğimde açılmıyor.

@acarzfr Bey yazdıklarınızdan bişey anlamadım. Nerede görünmüyor nereyi açıyorsunuz grup nedir grub olmasın sakın. Lütfen daha açıklayıcı bilgi verir misiniz? Bu şekilde size yardımcı olamayız.

1 Beğeni

Yönergenizdeki adımların bir yerinde win loader yazdığınız yeri kastetmiştim. Sorunum çözüldü. Teşekkürler.

Merhaba ben pardusu ilk kez kullanıyorum. açılışta windows seçeneğini göremeyen tayfadanım. burada metin belgesinde yazan 3 paketi nerede ve nasıl kurulacağını anlayamadım. yardımınızı bekliyorum.

İndirdiğiniz boot kurtarma adlı arşiv dosyasına sağ tıklayarak buraya ayıkla deyiniz. Ardından çıkan dizine giriniz. İçerisinde 4 tane .deb uzantılı dosya ve Yükleme sırası adlı bir metşn dosyası olması gerekiyor. Bu dizinde boş bir yere sağ tıklayın ve Burada Terminal Aç deyin. Ardından aşağıdaki komutları sırasıyla teker teker çalıştırın.

sudo dpkg --add-architecture i386
sudo apt-get update
sudo dpkg -i glade2script_3.2.3~ppa1_all.deb
sudo dpkg -i boot-sav_4ppa37_all.deb
sudo dpkg -i boot-repair_4ppa37_all.deb

Ardından programın kurulması gerekiyor. Sıkıntısız bir şekilde kurulunca anlatımdakileri uygularsınız. Eğer bir sıkıntı olur da kurulmaz ise terminalde bu 5 komutu çalıştırdığınızda verdikleri çıktıları burada paylaşırsanız yardımcı olmaya çalışırız.

2 Beğeni

Yardımınız için teşekkürler ederim .deb uzantılı dosyalar kurulduktan sonra “önyükleme onarımı” çalıştı ve yeniden başladıktan sonra artık “windows” işletim sistemi seçeneklerinin arasında görünüyor. Eğer olumlu karşılarsanız yapıcı birkaç eleştiride bulunmak isterim (tabi yapıcı olduğunu umarak söylüyorum.)

Öncelikle bu yazıda ve devamında anlattıklarınızı derleyip, benim gibi pardus hatta bilgisayar cahillerinin bile net anlayabileceği şekilde, tekrar soruya mahal bırakmayacak bir anlatımda bulunmanızı tavsiye ederim.

Bir diğer eleştirim ise ki bana göre mutlaka bunu dikkate almalısınız; işletim sistemi olarak rakiplerinizi (özellikle windows) geride bırakmak istiyorsanız onların kullanıcıya sunduklarından çok daha konforlu ve sıkıntısız bir kurulumla sistemi sunmalısınız. Yani kullanıcılar windowsta yaşamadığı veya az yaşadığı sorunları sizde hiç yaşamamalı. mesela grubta windows seçeneğini kurulum kendisi halledebilmeli. yoksa pek fazla tercih edilmeniz zor gibi görünüyor.

Başta dediğim gibi umarım siz de yapıcı bir eleştiri olarak kabul edersiniz. Tekrar teşekkür ederim. Kolay gelsin. İyi çalışmalar.

İşinizin halledildigine sevindim fakat eleştiriniz çok yersiz. Çünkü windows sizin tercihiniz ve grub ekranına windowsun gelmesini linux neden istesin. Bizler zorluyoruz bu konuda. Ayrıca anlatımım gayet acik. Anlamakta güçlük çekiyorsanız öncelikle canlı olarak açınız ve bir hafta kadar tabirleri ve kullanımı inceleyiniz ardından kuruluma karar veriniz. Kimsenin amacı birbirine hakaret etmek yada küçük düşürmek değil fakat verilen emeğe saygı gostermemeniz açıkça beni çok üzdü. Ben bir linux kullanıcısı olarak konu açıp vakit harcayıp anlatmışım. Bahsettiğiniz işletim sistemine milyon dolarlar harcanmakta. Bizler bu işi gönüllü yapmaktayız. Karşılaştırma yaparken lütfen maddi değerini göz önünde bulundurunuz.

Emeğinize büyük saygı duyuyorum. Ancak insanların ihtiyaç duyduğu birşey için linux’un isteyip istememesinin çok daha arkaplanda kalması gerekir diye düşünüyorum. Aslında size biraz acımasızca ve yersizce gelen eleştirinin er yada geç kısa veya orta/uzun vadede mutlaka gerçekleştirilmesi gereken hususlardan sadece bir misal olduğunu belirtmeliydim belki. Bu açıdan yaptığım eleştiriyi mazur görmenizi isterim. Mevzunun uzatılmasını -öyle tahmin ediyorum ki siz de öyle düşünüyorsunuzdur- gereksiz buluyorum. Ben uzun vadede olsa da çok başarılı olabileceğinizi ümit ediyorum ve başarılar diliyorum.

@RTSoft @edge35 merhabalar ben sizin anlattığınız gibi önyükleme onarıcısını kurdum lakin açmaya çalıştığımda hiçbir şekilde açılmıyor bir çözüm varmıdır
Terminalde aldığım çıktılar aşağıdadır

Bir de terminalden açmayı deneyip çıktıyı paylaşır mısınız? sudo boot-repair komutu ile.

1 Beğeni

Teşekkür ederim cevap için dediginiz komut ile hallettim

1 Beğeni