Neden Pradus? Geçmeli miyim?

Pardus’un 2016 (ilk öğrendiğim tarih) yılından beri gelişmelerini takip ediyorum fakat hiç deneyilmlememiştim. USB’ye kurup kurcalamaya başladım arayüzü sıcak geldi fakat bildiğiniz üzere alışkanlıkları bırakmak biraz zorlayıcı olabiliyor (Windows kısaca) konu başlığında belirttiğim gibi Pardus’a milli işletim sistemi ve açık kaynaklı olması dışında neden geçmeliyim uzun süreli kullanan arkadaşlar tecrübelerini paylaşırsa sevinirim. Pardus’a geçince haliyle farklı işletim sistemi olduğu için baştan kavramak gerekecek bunlar da göz önünde bulundurulmalıdır tabi. Yardımcı olacak arkadaşlar artı eksi yönlerini ve neden geçmem gerektiğini belirtirler ise çok makbule geçer. Şimdiden teşekkürler.

2 Beğeni

Başlangıç için;

linklerine göz atabilirsiniz.

3 Beğeni

İlk kullandığımız Linux dağıtımlarından bir tanesi Mandrake Linux 9.1 sürümü idi.

Eskiden çevirmeli ağla, telefon hatları üzerinden yavaş bir şekilde örüt ağa bağlanılıyordu.

Bir hafta kadar modemi tanıtmaya uğraştığımızı hatırlıyorum.

Linux öğrenmeye, kurcalamaya meraklı kişilere hitap ediyor.

Yeğenim Manjaro Linux kullanmaya alıştı.

Bilgisayarında OpenBSD’den tutun farklı Linux dağıtımları kurulu olmasına rağmen genellikle Manjaro kullanıyor.

Öğrenmeye, sınamaya meraklı iseniz Pardus, Manjaro hatta ilerleyen zamanlarda ArcoLinux deneyebilirsiniz.

1 Beğeni

Temel tüm işleri yapmak için Pardus elverişli bir sistemdir

Pardus’ta webte gezebilir, ofis programlarını kullanabilir, müzik dinleyebilir, video izleyebilir, dosyalama işlemlerini gerçekleştirebilirsin. Standart bir masaüstü kullanıcısının yapabildiği her şeyi yapabilir. Dolayısıyla bu standart işlemleri yapmak için kapalı kaynak ve arkada ne işlemler yaptığı belli olmayan yahut hissetmesekte ücretli bir işletim sistemi kullanmaya gerek var mı?

Program kurmak tamamen güvenli ve virüs ihtimali çok düşük

Pardus’ta depodan uygulama kurmak bir komut ile mümkün. Pratik. Depodaki uygulamaların büyük çoğunluğu Debian deposundan çekildiğinden ve Debian milyonlarca insan tarafından kullanılıp incelendiğinden, paketler gelişim süreçlerinde açık kaynak oluşundan ve onların gelişim süreçlerinde incelendiğinden virüs ihtimali çok düşüktür.

Erişim hakları tamamen size ait
Pardus’ta program kurabilmek, kaldırmak veya herhangi bir dosya üzerinde değişiklik yapmak gerektiğinde kullanıcı parolası istenir. Bir Pardus kullanıcısı bilgisayarını açık unutup gider ve kötü niyetli birisi Pardus’u açık olarak bulsa bile herhangi bir kötü yazılım kuramaz, varolan herhangi bir programı düzenleyemez. Çünka Pardus bunları kök sistemde gerçekleştirir ve kök sisteme erişim için yönetici yetkisi kullanılmalıdır. Yani kullanıcının şifresi bilinmelidir.
Ancak Windows’ta durumlar bu şekilde ilerlemiyor. Yönetici olarak bir program kurmak, kaldırmak veya varolan bir dosyayı düzenlemek için evet tuşuna basmanız yeterli. Böylece tüm sistem üzerinde oynamaya hak kazanmış oluyorsunuz.

Linux’ta oyun oynanabiliyor
ProtonDB sitesinde hangi oyunun Pardus’ta oynanılabilir olduğunu görebilirsiniz. Ben son üç gündür bu durumu test ediyorum. Eskiden kalma (2017 öncesi) korsan oyun CD’lerini kurup denedim. Call Of Duty 4, NFS Shift ve Pes 2013 sorunsuz çalıştı. Hiçbir ayar yapmama bile gerek kalmadı. Steam’dan ETS 2 ve Bussines Tour oyunları üzerinde denedim, ETS 2 zaten Linux destekli bir oyun Bussines Tour’da sorunsuz çalıştı. Hiçbir sorun yaşatmadı. Epic Games üzerinden GTA 5 kurdum, kurulumda küçük bir ayar yapmam gerekti. Oyun esnasında ise 1920x1080 tam ekran modunda donmalar oluyordu. 1920x1080 pencere modunda sorunsuz oynadım.
ProtonDB sitesine bakarak hangi oyunun Pardus’ta oynanılabilir olduğunu görebilirsiniz. ProtonDB sadece Steam’da olan oyunları gösteriyor. Orada olmayan oyunlarda Pardus’ta oynanılabiliyor.

Yazılım için daha elverişli
Pardus’ta bir modülü/paketi kurmak için komut satırına bir komut yazmak yeterliyken. Windows’ta tarayıcı üzerinden girmeli, modüla aratmalı, indirmeli ve kurmalısınız. Bu da uğraş gerektiren bir işlem.
Bir yazılım aracını kurmak için de Pardus daha elverişlidir. Windows’ta internette o yazılımı bulmak, indirmek, kurmak ve ayarlarını yapmak çok uğraş gerektiren bir işlemken. Pardus’ta tek bir komut ile bu yorucu işlemlerden kurtuluyoruz. Pardus’ta sadece 2-3 komut ile yerel bir websitesi açabiliyoruz. Windows’ta bunu yapabilmek için bu komutlar ile yüklediğimiz yazılımların tamamını tarayıcı üzerinde aratıp farklı farklı kurmamız gerekiyor.

3 Beğeni

Cevaplarınız için teşekkürler. Şimdilik dual-boot şeklinde kurdum boş oldukça pardus kısmına girip kurcalarım iyice alışınca da temiz kurulum yapıp kullanmaya devam ederim. İyi forumlar…

1 Beğeni

Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıtlara artık izin verilmiyor.