Nvidia Kurulumu Sonrası

Pardus 17.1 DDE sürümünü kullanıyorum. Masa üstünü portladığınız DEEPİN’den Pardus’a geçtim. O daha stabil çalışıyordu. Yazıcımı vs otomatik tanıyordu. Bunda tanıtana kadar akla karayı seçtim.
Nvidia driveri kurmasam bilgisayar sürekli kendini kilitliyor. Kurdum bu seferde boot ekranında kvm:disabled by bios hatası alıyorum. Boot ekranındaki koşan pardus önce daha büyükken neydeyse yok olacak kadar küçülüyor ve kilit ekranı devreye giriyor. Bunun çözümü nedir?
Ayrıca Firefox’un son sürümünü indirdim. Kuramıyorum. Kırıklıklar var. İstenen kırıklıkları yüklüyorum ama olmuyor.
Deepin’nin mağazasını bir şekilde buna ekleme imkanımız yok mu?

Firefox için;

Mozilla firefox 57.0 (quantum) sürümü ve Pardus 17 Firefox Güncelleme/Sürüm düşürme konularını inceleyebilirsiniz.

1 Beğeni

Cüneyt verdiğiniz cevaplar için teşekkür ediyorum. Wps office ve firefox2u cevaplarınızla hallettim. Ancak Nvidia dirver sorunu konusunda da yardımcı olursanız sevinirim. Ekran kartım nvidia gforce 550ti. Synapticten nvidia driveri seçip kurdum. Kurmadan önce pc kilitleniyordu. Kurduktan sonra da boot ekranında açılırken pardus ‘‘kvm:disabled by bios’’ hatası alıyorum. Bunun bir çözümü yok mu acaba?

kvm = Kernel-based Virtual Machine
Aldığınız bir hata değil, sadece uyarıdır.
BIOS ayarlarınızdan Virtualization Technology - VT-x - VT-d ya da buna benzer Sanal makina ilgili ayarlar var ise ve kullanmayı düşünüyorsanız açmalı (enable yapmalı) ayrıca Trusted Execution ayarı var ise kapatmalısınız. Uyarıyı bu şekilde kapatabilir, sisteminize sanal makina kurulumları gerçekleştirebilirsiniz.

Ekran kartınıza ait sürücü bu linkte.
Forumdaki Nvidia kurulumları ile ilgili konular bu linkte.

1 Beğeni

Sürücüyü indirdim. Nvidia kurulumları ile ilgili verdiğiniz linke de baktım ancak bir türlü kurulumu başlatamadım. Sizden ricam ‘‘NVIDIA-Linux-x86_64-384.98.run’’ adıyla inen bu sürücünün kurulumuyla ilgili komutları yazmanız.

Dosyayı Belgeler dizinine taşıyınız, bu dizinde; (tty ekranında İ harfi ile ilgili bir problem ile karşılaştığım için)

sudo chmod 777 NVIDIA-Linux-x86_64-384.98.run

CTRL+ALT+F1 ile tty ekranına geçerek geçerek;

sudo /etc/init.d/lightdm stop

Dosyanın bulunduğu dizine girerek (Örnek; cd Belgeler/)

sudo ./NVIDIA-Linux-x86_64-384.98.run

Kurulum adımlarını dikkatlice okuyarak ve onaylayarak kurulumu tamamlayınız. Umarım çalışır.

1 Beğeni

tty ekranından nasıl çıkılır? Bir türlü beceremedim. Ctrl+alt+ del ile çıkış yeniden başlatmak zorunda kaldığım için kurulum gerçekleşmiyor.

CTRL-ALT-F7 ile,
sudo reboot ile yeniden başlatabilirsiniz. İşlemi tamamladıktan sonra yeniden başlatmanız gerek zaten.

Bir önceki mesajımı dikkate almayın lütfen . Hata yapıyormuşum. Bu sefer hatasız bir şekilde komutları tty ekranından çıkmadan verdim. cd belgeler yazıp tty ekranında kuruluma geçtim. Ancak sanırım kernel hatası alıyorum.: ERROR: The nouveau kernel driveris currently in use by your system. This driver is incompatible with the NVIDIA driver, and must be disabled before proceeding. Please consult the NVIDIA driver readme and your linux distribution’s documentation for details on how to correctly disable the nouveau kernel driver.

Burada bir anlatım var, işinizi görebilir.

4.adımda pluma yerine nano yazınız.
10.adımda yeniden başlattıktan sonra tty geçiniz.
son adımda run uzantılı dosyanızı yüklemeyi deneyiniz. olmaz ise sudo apt-get install nvidia-* deneyebilirsiniz.

1 Beğeni

Cüneyt bey sayenizde bunu da halletim. Ancak yine ‘’ kvm:disabled by bios’’ uyarısı alıyorum. Sistemimde mac os da yüklü olduğu için VTD disabled yapmak zorundaydım. Enable yapmama rağmen yine düzelmedi. Bios da Trusted Execution diye bir ayar yok. Bu durumu başka türlü nasıl aşabilirim. İlk açılış inanın çok kötü görünüyor. Çözünürlük pardus boot ekranında çok düşüyor ayrıca koşan pardus 5 cm ye kadar küçülüyor.

Daha önce de dediğim gibi bu uyarı sisteminizin çalışmasına etki edecek bir sorun değil. BIOS versiyonuna göre isim farklı olabilir.

Pardus boot ekranı için grub dosyasında değişiklikler / denemeler yapabilirsiniz.

sudo cp /etc/default/grub /etc/default/grub_1 (grub dosyasının yedeğini aldık, herhangi bir sorunda ters işlem yapınız)

sudo nano /etc/default/grub

Açılan editörde;

#GRUB_GFXMODE=640x480 satırını bularak çözünürlük farklı olabilir, satır başında varsa # işareti kaldırarak dilediğiniz çözünürlüğü yazınız. (xrandr komutu ile desteklenen çözünürlükleri görebilirsiniz)

(CTRL-O ardından Enter ve CTRL-X ile kayıt ediniz)

sudo update-grub yaptığınız değişiklikleri uyguladıktan sonra yeniden başlatarak deneyiniz.

1 Beğeni

Dediğiniz Kodu girdim ve nvidia x server settings kuruldu ama hiç bir değişiklik olmadı biraz kurcaladım yine souç alamadım yardımcı olurmusunuz. pardus 17.1 dde 64 bit sürümünü kullanıyorum

Hangi konuda yardım istiyorsunuz, tam olarak ne yapmak istiyorsunuz, çalışmayan nedir?

ben windows 10 kullanıyordum kaldırdım pardus 17.1 dde yi kurdum fakat bilgisayarın fanı hiç durmuyor bilgisayarı kapatmıyor xfce de de aynı sorunla karşılaştım ekran kartının yazılımını yüklenmesi gerekiyormuş bende sizinin dediğiniz kodu girdim fakat nvidia yüklenmedi

İndirdiğiniz sürücüyü, daha önceki mesajlarda belirtilen adımları izleyerek yüklediniz mi?

Hocam denedim ama olmadı.