PARDUS 17.3 Ekran kartı Güncellemesi Sonrasında Grafik Login Ekranının Gelmemesi

Pardus 17.3 XFCE kurdum. Gerekli güncelleme ve kurulumları yaptıktan sonra NVDİA’nın kendi sitesinden .run uzantılı

Geforce 650M 64 bit Linux dosyasını indirip kurmaya çalıştım fakat olmadı. Daha sonra bilgisayarı tekrar başlatınca (ekte de görüldüğü gibi) grafik olmayan login ekranı gelmeye başladı. root şifresini biliyorum, bu durumda tekrar grafik arayüze dönmem için ne yapabilirim. Yardımcı olursanız sevinirim.

Kurulum dosyasını indirdiğiniz linkteki Readme dosyasında belirtilen yönergeye göre kaldırma işlemini şu şekilde yapmanızı önermişler;

run uzantılı kurulum dosyasının bulundu dizine girerek komutu uygulayınız

sudo sh dosyadı.run --uninstall

ya da

sudo ./dosya_adı.run --uninstall

Cüneyt Bey merhaba. Öncelikle cevabınızdan ötürü teşekkür ederim. kurulum dosyasını yanılmıyorsam ev dizinine indirmiştim, Linux işletim sisteminde yeni sayılırım, dosya dizinlerini nasıl göreceğimi ve o dizine nasıl gideceğim konusunda da yardımcı olurmusunuz.

kullanıcı adınız - parolanızı girdikten sonra ls komutu ile bulunduğunuz dizindeki dosyaları görebilirsiniz. Dizin değiştirmek için cd dizinismi şeklinde dilediğiniz dizine girebilirsiniz.

Optimus teknolojisi olan bilgisayarlarda pardus pek kararlı değil… tavsiyem ubuntuya geçmeniz yönünde olacaktır.

Şevket Bey merhaba. Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim. Aslına bakarsanız sorun ekran kartı sürücüsünden kaynaklanmıyormuş. Ben bir harita mühendisiyim ve artık açık kaynak ortamda (özellikle Pardus kullanarak) nasıl CBS (coğrafi bilgi sistemi) projeleri geliştiririm onu araştırmaya başladım. Bu kapsamda da How to Install and Get Started with QGIS 3 on Ubuntu 18.04 adresinde yer alan adımları izleyerek QGIS 3.2 yi Pardus üzerine kurudum. Yükleme işleminin ardından QGIS 3.2 uygulaması Pardus üzerinde başarılı bir şekilde çalıştı. Fakat QGIS uygulaması için ekrankartı önemli olduğundan akabinde yukarıda belirttiğim Nvidia driver ını yüklemeye çalıştım. Bu işlemlerin ardından işletim sistemi tekrar başlattığımda ise grafiksel login ekranı gelmemeye başladı. Dün ise Pardusu tekrar kurdum ve QGIS 3.2 yi yükledikten sonra işletim sistemini terar başlattığımda yine grafiksel login ekranı gelmemeye başladı. Anladım ki sorun QGIS 3.2 kurulumundan kaynaklanıyor. Kurulumu kaldırmayı denedim ama bu seferde kaldırma işlemi başarılı bir şekilde tamamlanamadı.

Açıkcası bu durum neden kaynaklanıyor bilmiyorum. Ama açık kaynak uygulamalar üzerinde özellikle Pardus ile bir CBS projesi geliştirerek bu deneyimleri paylaşmak istiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.

İyi çalışmalar.

kendi otomatik kurduğu sistem sürücüsü sorunsuz stabil çalışıyorsa ki genelde çalışır bence ekstra sürücü yüklemeye çalışmayın.

Pardus’un kendi deposu içerisinde yer alan QGIS sürümü oldıkça eski bir sürüm (2.14) ve şuanki mevcut sürümün (3.2) oldukça fazla artıları var. Bu sebeple eski bir sürüm kullanmak pek doğru değil. O yüzden böyle bir arayış içerisindeyim.

benimde buna benzer bir sorunum var fakat benimkisi biraz değişik @hakankocaman paylaştığı görüntü geliyor daha sonra 1sn geçtikten sonra login yazısı siliniyor ve orada sadece imleç yanıp sönüyor bu haldeyken şifre girmeyide denedim olmadı. Benim sorunum pc açılışında boot sırasını değiştirdikten sonra oldu. Tekrar eski sırasına koydum yine aynı düzelmedi. Bazende imleç menüsü gelmeden rescue grub bilmemde device not found yazıyor.

edit: ctrl alt f1 ile login oldum fakat hiçbir şekilde masaüstü ortamını geri getiremedim önerilerinizi bekliyorum
kısaca lightdm çalışmıyor gibi gözüküyor yada bir sebepten başlatılamıyor. Nvidia sürücüsüyle bir alakası var mı ondanda tam emin değilim

Bu konu son cevaptan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.