Pardus 17'de neden xfce seçildi ?

Arkadaşlar bu konuyu açtım çünkü masaüstü olarak XFCE seçilmesini bir türlü anlayamıyorum ben. Geçen gün Pardus 17.1 XFCE kurdum bilgisayarıma lakin görsel ve kullanım açısından çok kısıtlı geldi. Ayrıca wifi sorununu çözene kadar başım çatladı. Kısacası XFCE kadar berbat bir masaüstü görmedim. Görsel olarak da Win 95’i andırıyor adeta. Ben de KDE Plasma 5 masaüstünü kurdum ek olarak. Ciddi manada hoşuma gitti. Gerek görselliği gerekse esnekliğine bayıldım. Masaüstü sınırsızca şekillendirilebiliyor adeta. Bir de Windows’a benzerliği ile eminim kamudaki pek çok kişiye de rahat bir ortam sunacaktır. Şimdi XFCE’yi savunan arkadaşlar diyecek “E ama hafif bu”. Artık aşağı yukarı çoğu bilgisayar KDE’yi sorunsuz çalıştıracak düzeyde. Açıkcası ben bu seçimin neden yapıldığını merak ediyorum. Pardus 19 KDE Plasma ile gelemez mi ? Gerçekten kullanım açısından çok çok fark ediyor. Pardus KDE ile güzel kesinlikle…

2 Beğeni

Diğer Linux dağıtımlarını ve tüm masaüstü ortamlarını kullanmış biriyim. Evet KDE 5 cidden görsel olarak çok daha iyi ama benim en çok hata aldığım ortamdır. Sürekli olarak dbus ın çökmesi ayrı bir sorun :slight_smile: . Neden kullandıklarını bilmem ama tahminim xfce nin sistem kaynaklarını daha az kullanması. Benim gibi virtualbox tan çalıştıranlar için xfce daha rahat oluyor. Çünkü en fazla 128 mb ekran kartı :slight_smile:

1 Beğeni

Hocam ben Windows 10 ile dual boot yaptım ve KDE’den cidden memnun kaldım. KDE’den neden vazgeçildi inanın anlamıyorum. KDE masaüstü ve kendine has bir market olsa tadından yenmez bir işletim sistemi olacağına eminim. Biz de keyifle kullanırız. Ama böyle çağ gerisinde bir sistemle olmaz…

sudo apt-get install pardus-kde-desktop komutu ile kde arayüzünü yükleyerek kullanıcı griişindeki menüden arayüz seçimi yapabilirsiniz.

1 Beğeni

Kaan bey ben de sonradan ekliyorum zaten. Sorun o değil. Sorun temelde neden KDE gibi güzide bir ortamdan vazgeçildiğidir.

Ali bey, attığınız linkteki herşey KDE’de de mevcut artı olarak “2018” yılına has bir görsellik sunuyor. O zaman hep beraber XP kullanalım nasıl olsa her işi görüyor. Yapmayın gözünüzü seveyim… Windows 10 ve MacOS arayüzü ile yarışabilecek kalitede bir kullanım KDE’de mevcut…

@maestro52 bey, KDE ve GNOME stabilite testlerinden geçemediği için XFCE seçilmiştir (uptime & crash report counts, old PC cradiblity vb testlerden geçirilmiştir.) Pardus 17 çıkmadan önce yaklaşık 1 yıl boyunca test yapıldı.

Selamlar.

4 Beğeni

Appearance
​Xfce may be old. But it is modern in its look and feel. It is used in many linux distributions for the same reason. It gives enough customization to make it look like a completely different DE. For example, look at these three desktops of xubuntu, xfce4 default and linux lite. All of these are xfce, but don’t look like the same one. This is not even remotely possible in windows.

Bir şeyin köklü olması modern olmasına mani değildir.
Hem köklü, hem modern, hem kullanışlı, hem de görsel.

1 Beğeni

User friendly
Linux needs DEs like this because unlike unity( which scares off new users from ever touching Linux) this is pretty similar to windows. This never gets in your way. It has a panel useful for windows users and has a dock for mac users. Now, do you see what we have here. A single DE for both worlds.

Hem win hem mac kullanıcılarına hitab ediyor. Onların yabancılık çekmeden benimsemelerini kolaylaştırıyor.

Hocam bana forumlardan bulduğun bilgilerle gelme. Sana zilyon tane forum linki gönderirim KDE’ye dair. Gönderdiğin linkteki şeylerin tamamını zaten biliyorum. Allah aşkına attığın masaüstünün nesi modern aklım hayalim duruyor. Modern masaüstü çizgileriyle, işlevleriyle, moderndir.

Tıpkı KDE Plazma gibi. O kadar Linux kullanıcısıyım XFCE kadar afedersiniz dandik arayüz görmedim. En kötü dediğim Cinnamon’u mumla arattı bana. Olay sadece masaüstü de değil. Pardus 5’ten beridir bas bas bağrıyoruz adam akıllı bir market hala yok. Pardus 17’de adam akıllı bir şeyler beklerken hala yok XFCE yok Deepin yok bilmemne ile işletim sistemi katlediliyor. DistroWatch’da ilk 100’lerde bile yokuz, kimse kullanmıyor aga bu nedir diye. İlk 10a bakın bir tane XFCE defaultuyla gelen OS bulamazsınız. Hedef kitle eski çöp pclerse amenna ama son kullanıcıyı düşünmeyen bir geliştiricilik olamaz.

2 Beğeni

Yazdıklarım Pardus’un iyiliği içindir. Güzel olan şeyleri bozmayalım. Bu bir Pardus sevdalısı yorumudur. Yoksa gider başka dağıtım kullanırdım zaten. DistroWatch’da tekrar ilk 5’lerde görmek dileğiyle…

1 Beğeni

Xfce arayüzü genellikle 3-4-5 sıralarda gösterilmiş. Bu iyi bir rakam. Bu DE’nin hiç de az kullanıcı olmadığını gösteriyor.

KDE ise GNOME ile genellikle 1 veya 2. sırayı hep paylaşmışlar. Bu da güzel bir rakam. Demek ki bunları da seven çok.

Pardus kullanım sırasında listelerde ilk 10 a girmiyor olabilir. Lakin kurumsal olarak ciddi bir kullanımı mevcut diye biliyorum basından gördüğüm kadarıyla. MSB, Askeri Kuvvetler, Bursa KHGB vs… kullananlar resmi kurumlar olduğu için internetteki kullanım oranlarına yansımıyor olabilir.

Keşke kardeşim keşke tüm evlerde, kurumlarda kullanılsa. Ben diyorum ki gelin kurumsaldan çıkalım ev kullanıcılarına da hitap edelim, bunun için daha görsel ve kaliteli masaüstü olarak Kde veya ne bileyim Unity kullanabiliriz diyorum. Kullanımı artıralım. Daha iyi birsey yapıldıkça ilk Windows’tan cikicak adamlardan biriyim. Nedendir bu hafiflik ısrarı ? Kurumlardaki pcler zaten artık yeni. Stabilite konusunda ise çok çok ciddi bir sorun ben diğer masaüstlerinde de görmedim. Bir tek Ubuntu 17.10 Gnome bir nebze cihazımı zorlamıştı…

Merhabalar;
Resmi bir kurumun kullandığı Linux İşletim Sistemini yerinde görmek için ilgili kurumu ziyaret ettim.
20 yıllık bir bilgisayar getirdiler. Cihazın üzerinde 2 seri port, 1 paralel port vardı. Ehli ne demek istediğimi anlıyordur.
Tek yaptıkları cihaza network kablosu takmak oldu. Cihaz 15 dakikada networkden iso dosyasını çekip kurulumu yaptı. Ve açıldı.Yıllardır win kullanan birileri olarak hayretlerde kaldık.
Resmi kurumlar niçin yeni bilgisayar alsın ki. Yaptıkları ne? Bir tarayıcı. Başka… Başka yok. Lazımsa da libre ofis mevcut. (-ki resmi kurumların şu anki derdi yazışmaları ofis uygulamalarında değil merkezi ebys üzerinde tutmak, bu da ofis yazılım kullanımı en aza indiriyor).
Niçin Xfce kullanıldığının cevabı zaten verildi.

2 Beğeni

Hocam stabilite testinden geçemeyen, neden yapılsın ki?
Millet kullansın diye yapılırsa ama hataları olursa sistemin yine kullanımı düşer, haksız mıyım?

1 Beğeni

Bir bölgede veya bir sökterde geride iseniz oraya Kamu girer ve öncülük eder. Tıpkı telekom sektörü, ulaşım sektörü vb…gibi… Pardus için de öncelikle Kamu kurumları düşünülüyor. Kamu kurumlarının tamamını buna geçirebilirsek devlet ile bir işiniz olduğunda devlet kurumlarına yönelik programları kullanmak durumunda kalırsınız. (Mesela bir word dosyasını tutar libreoffice de hazırlarsınız.) O yüzden bence izlenen yol doğrudur. Sonuçta sınırlı bir iş gücünüz var ve bu gücü dağıtmadan hedefe yöneltmeniz gerekir. Öncelikle devlet kurumları bu işe dahil edilirse daha sonra da kişisel kullanım hedef alınabilir.

Ayrıca arayüzün yanında debian alt yapısının kullanılması da çok doğru bir karar olmuştur. Bu yüzden pardus’un kesinlikle ve kesinlikle doğru yolda olduğunu düşünüyor ve destekliyorum.

6 Beğeni

Hocam stabiliteden kasıt nedir ? Bu kadar dağıtım kötü olduğu için mi KDE, Unity gibi masaüstleri kullanıyor yani, bir biz mi akıllıyız ? Ufak tefek sorunlar tüm linuxlarda zaten eskiden beri var, Windows’ta da var. Yani sırf bu sebepler KDE’yi bırakmaya sebep midir ? KDE’li Pardus de kullandım, ciddi bir sorun görmedim ben açıkcası…

Xfce kullanıyorum. Gayet güzel ve görsel. Ben kde kadar hantal ve aptalca tasarlanmış ortam görmedim. Hiç bir zaman verimli olamadı kde. Dde bile daha stabil. Eğer görsellik aranıyorsa dde kullanın.

3 Beğeni

Selamün Aleyküm
O arayüzleri kullananmar onların sorunlarını çözebilecek kabiliyetti insanlar. Genel linux kullanıcı kitlesinin bilgi seviyesi genel windows kullanıcısının bilgi seviyesinden her zaman üstün olmuştur.
Bu sebeple geneli yayılmak isteyen bir sistemin en az sorun çıkartan bir yapıya sahip olması gerekli.
Sahadaki durumla kişilerin şahsi durumları karşılaştırılamaz.
Selametle…

2 Beğeni

Yaklaşık 20 yıldır Linux hep bir partisyonda kuruludur. Bence KDE ye haksızlık ediliyor. Şuan Kubuntu 18 üzerinden kullanıyorum bu masa üstünü. Oldukça stabil çökme/crash reportlar tarihe karışmış. Çok görsel ve akıcı kullanıma sahip. Zaten artık günümüzde insanlar, özellikle gençler grafik zenginliği görsellik efektlere daha önem veriyor. Diğer işletim sistemlerinin güçlü grafik kartlarıyla
ancak ulaşabileceği masaüstü efektleri basit sistemler için bile KDE de standart olmuş durumda. Bu özendirici olarak kullanılabilir.
Her şey den önemlisi KDE çok uzun bir geçmişe ve tecrübeye sahip. Bence tekrar düşünülmeli.

1 Beğeni