Pardus 21 yükledim, windows 11'ime geçemiyorum

Windows 11 kullanıcısydım, diskimde ayrı yer açmadan Pardus 21.0 kurdum çünkü zaten pardusu grafik arayüzü ile kurarken diskte yer ayır gibisnden bir seçenek vardı. Sonuç olarak şu an pardus kurulu fakat BIOS ekranına girip windows boot menager’i veya NVMe’yi seçtiğim halde her türlü Pardus’u açıyor. Windows’u açmam lazım içinde çok önemli belgelerim var lütfen yardımcı olur musunuz?..

WhatsApp Image 2021-10-30 at 13.34.19

Öncelikle Pardus üzerinden “Diskler” uygulamasını açarak Windows bölümünüz sağlıklı bir şekilde duruyor mu diye kontrol edebilir misiniz? Uygulamanın aşağıdaki gibi bir görüntüsü var, disk bölümlerini gösteriyor. Bakınca windows’un durup durmadığını anlarsınız zaten.

Eğer Windows bölümü duruyorsa, dosya yöneticisinden Windows bölümünüzdeki dosyalarınıza erişebiliyor olmanız lazım zaten, eğer sadece dosyalara ulaşmanız gerekirse bunun için her seferinde windows’a geçmenize de gerek kalmaz. Eğer Pardus 11 XFCE masaüstünü yüklediyseniz Dosya Yöneticisinde (Thunar) sol üstteki Bilgisayar seçeneğine tıklayarak diğer bölümleri görebilirsiniz. GNOME kulllanıyorsanız da Dosya Yöneticinizde (Nautilus) Dieğr bölümler gibi bir seçenek vardı diye hatırlıyorum.

Windows’a geçmek için de Grub’u onarmanız gerekiyor olabilir. Eğer problem buysa aşağıdaki konuları inceleyebilisiniz.

Windows - Pardus 17 Dual Boot - Pardus Yardım Masası Bilgi Bankası - Pardus Belgeler ( Eğer Grub ekranında Windows gelmiyor ise,)

2 Beğeni

İyi günler. Windows ile linux işletim sistemlerini aynı diskin içine kurmamalısın. Tavsiye edilmez.
Küçük boyutlu bir diskin varsa Pardus İşletim Sistemini ona kurmanı öneririm.
Diyelimki 2 adet Harddiskin var. Birine Windows kurdun ve diğerine de Pardus kurdun.
Bu iki harddiski aynı anda çalıştırma. Windows’a girmek istediğinde bilgisayarına onun kurulu olduğu harddisiki bağla. Pardus’a girmek istediğin zamanda sadece onun kurulu olduğu diski bağla. Böylelikle bilgisayarındaki verileri riske atmamış olursun.
(Masaüstü için sadece hard diskinin kablosunu çekmen yeterli. Laptop için harddisk yuvası kullanılmalı. Harddiks yuvası alırken onun boyutlarına dikkat edin.)

Ekran görüntüsünde görünen o ki anakartın BIOS ile çalışıyor. Bu yüzden diskleri tak-çıkar yöntemi ile kullandığında hiç bir problem olmayacaktır. Çünkü BOIS ile çalışan anakarlarda, Windows bilgisayar sistemine tak-çıkar yöntemi ile bağlanan linux işletim sistemlerini göremez. Bu yüzden bilgisar başladığında Windows başlangıç onarma sistemini devreye sokmaz.

Diğer bir senaryo da anakartın UEFI BIOS ile çalışmasıdır. Bu durumda hard diskleri tak-çıkar yöntemi işe yaramaz. Çünkü UEFI BIOS ile çalışan anakartlarda daha önceden sisteme takılan Pardus işletimsistemini Windows algılıyor bu yüzden Windows Başlangıç Onarıcı Sistemini devreye sokarak UEFI BIOS ta Pardus GRUB’u tamamen engelliyor.
Bu durumda Boot Repair programını (Linux Başlangıç Onarıcı Sistemini) kullanarak Pardus GRUB’un UEFI BIOS’taki engellemesini kaldırır ve Windows’u ile Pardusu GRUB’tan başlatabilmenizi sağlar.

1 Beğeni

Böyle bir şeyi ilk defa duyuyorum. Forumda da bir çok kişi bu şekilde kullanıyor. Dediğiniz gibi ayrı disklere kurup, hele de tak çıkar şeklinde çalıştırmak aşırı ve gereksiz uğraştırıcı bir yöntem. Aynı diske kurmakta bir sakınca olduğunu sanmıyorum

1 Beğeni

Her iki yöntem de doğrudur. Benim söylediğim harddisk tak-çıkar yöntemi sadece alternatif bir yöntem. Günün birinde Windows bir güncelleme çıkarıp yine GRUB’un bozulmayacağı ne malum bunun garantisini kimse veremez. Sadece iki yöntemi de kullanırlarsa farklı bir seçeneğiniz daha olur.

Bu konu son cevaptan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.