Pardus 23 , Sağlık Bakanlığı e-reçete e-imza sorunu

Bilgisayarıma Pardus 23 sürümü xfce sürümünü yükledim. İşyeri hekimliği yapmam nedeniyle Sağlık Bakanlığının Reçetem 1.0.0.0 sürümünü kullanarak reçete yazıyorum. maalesef çok uğraşmama rağmen safenet e-tokenimden devamlı sertifikalariniz okunamadı hata-33 veriyor. bu e-imzayı kullanmam için 3 şeye ihtiyaç var 1. Java ,2. safenet driver. 3. Arksigner linux .
Java 17,11,8 ve oracle java 8 sürümlerini ( pardus java yükleyici ile) kullandım sonuç alamadım. Sağlık Bakanlığının pardus ve ubuntu için verdiği arksigner ve sac linux driverlerı kullandım E-İmza Uygulaması İndir değişik varyasyonların hepsini yaptım yine sonuç alamadım. Pardusu kullanabilmem için bu e-imza sorununun çözülmesi gerekiyor.
Teknik ekip yada tecrübeli arkadaşların ya da benim gibi reçetem uygulamasını kullanabilen arkadaşlar varsa yardımlarını bekliyorum. Saygılar.

Sistemi kullanmadığım için sorunun sebebini tam olarak bilemiyorum ama e-imza ile ilgili bu konuyu inceleyebilirsiniz.

Pardus Destek Merkezi ile iletişime geçiniz:

Eğer iletişime geçemeyecek durumdaysanız, forumumuzda önceden paylaşılmış olan ama Pardus 23’te çalışıp çalışmadığını bilmediğim aşağıdaki gönderiden de yararlanabilirsiniz.

1 Beğeni



E-devlet jnlp de durum.




Reçetem uygulamasındaki son durum.

Yardımcı olan ve olmaya çalışan tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum. maalesef tüm çözümleri denediğim halde E-reçete sistemini linux ortamında çalıştıramadım. her versiyonda ve her linux sürümlerinde ayrı ayrı ayarlar ,ayrı ayrı yüklemeler ve ayrı ayrı çözümler üretmekten sonuçta işe başarısız olmaktan ve harcadığım zamanın boşa gitmesinden büyük üzüntü duyuyorum. Bugün İlimizde e-imza temsilcisi arkadaşla görüştüm . kullandığım safenet tokenin windows ta sorunsuz çalıştıgını ancak linux sisteminde ve pardus ta bir türlü e-imzayı görmediğini bu konuda bir çözümlerinin olup olmadığını sordum.Aldığım cevap ne işletim sistemi windows ve mac biliyorum ama onu yeni duydum deyince pes ettim. linux u kodlamamı istedi. çok üzgünüm temelden tepeye bu konuda bilgisi olmayan insanlara bu satış temsilcilikleri veriliyor ve çözüm yok. Üç Beş iyi niyetli ve Milli sistem için caba gösteren insan dışında resmi kurum görevlileri dahi konulardan bi haber. son durum budur arkadaşlar. ben pes ediyorum.

Buradaki sürücüleri indirerek de kurmayı deneyebilirsiniz. Kart okuyucunuzun modeline göre seçiminizi yapınız. Linux sürümünü indirme yaparken diğer olarak seçiniz. Deb uzantılı olarak görecektir. İndirmiş olduğunuz kart okuyucusu sürücüsü zip olarak inecektir. Zip dosyası içerisinden pardus için debian dosyasını açıp debian buster sürümü seçip içerisinden amd64 olanın üzerine tıklayarak paket kurucu ile kuruyorsunuz.

1 Beğeni

Buraya girdim denedim benim kullandığım safenet e token( e-güven) buradaki kart okuyucular arasında olmamasına rağmen en yakın bir kaç tanesini denedim. maalesef sonuç alamadım.

e devlet .jnlp dosyasına girebiliyor musun
girebiliyorsan ona göre devam edelim

(…)

2 Beğeni

e devlet jnlp denemedim deneyip size döneyim.

denedim e devlet.jnlp hata veriyor giremiyorum. fatal error

Selamün Aleyküm
Yapıyı inceleyebildiğim kadarıyla e-imza ile ilgili işlemleri Arksigner üzerinden yapıyor.
Lakin Arksigner kullanan benzeri başka bir yapıda, AKİS temelli SAM kartlar dışında kullanım sağlayamadık.
AKİS dışındaki SAM kartlara ait PKCS11 kütüphanelerini görmemekte.
Arksigner ekibini arama zamanımız olmadığı için inceleme seviyemiz yüzeysel kaldı.
Windows sürümünde herhangi bir sorun yaşanıyor mu bilmiyorum ama bu konuda Arksigner ekibinin, Linux sürümünde farklı SAM kartları için desteklemek için geliştirme yapması gerekebilir.
Selametle…

2 Beğeni

Ekran görüntüsü paylaşabilir misiniz?
Ne tür bir hata veriyor ona bakalım.
Bizim de karşılaştığımız bir hata vardı. Eğer o ise çözümü var.

Evet Arksigner kullanıyor. Sağlık Bakanlığı reçete sistemide arksigner istiyor. windows ortamında site üzerinden yada arksigner den yüklenen dosya ile sistem sorunsuz çalşıyor. Ancak Linux sistemde arksigner kuruluyor kurulu uygulamalarda görünüyor ancak aç butonu çıkmıyor. yani kurulu görünüyor ama işlev görmüyor. Hatta Pardus 19 da kurarak denedim maalesef çalıştıramadım. sadece pardus değil ubuntuda da denedim olmadı, her türlü java versiyonu ile ve forumda yazan bir kaç çözümüde denedim yine olmadı. en fazla gelebildiğim yer recete uygulamasında kartı görüyor ama sertifikaları göremiyor arksigner hata veriyor. sanırım arksigner bu sorunu çözecek.

Screenshot_2023-11-11_07-47-44

reçete uygulamasında böyle bir şey bulun.

mesela uyap editorde ayarı seçmezsen asla çalışmaz.

Bu ekran hangi uygulamaya ait ve uygulamayı nereden edinebiliriz?
Denemeler yapmak için ilgili uygulamaya doğal olarak ihtiyacımız var.

@drdemir09 e reçete webde mi çalışıyor evet ise tarayıcılar java desteklemiyor onun için java plugin olan yan uygulama yüklemelisin.

java için java8 oracle jdk yükle diğerlerini sil en sağlamı budur. bunu java yükleyiciden yapabilirsin.

.jnlp açamıyorsan kısayol ayarlarını yapamadın demek bunun için xfce olan sistemlerde bu ayarı yapmalısın.

2 Beğeni

Evet e recete web de çalışıyor. https://recetem.enabiz.gov.tr/ adresinden girerek kullanıyoruz. Pardus 23 ün java yükleyisinden diğerlerini silip sadece oracle java yı aktif yaptım. Türkkep indirme bölümünden pardus için safenet drşveri yükledim reçete sistemi üzerinden Arksinger pardus sürümünü yükledim yeniden başlatıp denedim yine sertifikaları okuyamadı maalesef. bu arada diğer bilgisayarımda windows üzerinden tokenim çalışıyor bir sorun yok. bu işlemi hem firefox hemde chrome da denedim. Ayrıca firefox a User-Agent Switcher and Manager uzantısını ekleyerek firefoxu windows da çalışıyormuş gibi göstererek te denedim yine sertifika sorunu ortaya çıkıyor.

Aşağıdaki satırları terminalde tek tek çalıştırmanız gerekli. safenet driver haricinde akis, arksigner ve java ayarlaması yapılır.


* sudo apt update
* wget https://sbtransfer.saglik.gov.tr/index.php/s/caieNekCfWRwXwe/download/akis_2.0_amd64.deb -P /tmp/
* sudo dpkg -i /tmp/akis_2.0_amd64.deb
* sudo apt -f install -y
* sudo apt install arksigner-pub -y
* sudo apt install webkit2gtk-driver -y
* sudo apt install openjdk-8-jre icedtea-netx -y
* sudo apt install libgconf-2-4 -y
* sudo update-alternatives --set java /usr/lib/jvm/java-8-openjdk-amd64/jre/bin/java
* sudo apt --fix-broken install -y

Uyguladım safenet için bir şey değişmedi maalesef.