Pardus Eğitim Sürümü - Eleştiri ve Öneriler

Öncelikli olarak Pardus Eğitim Sürümü için teşekkür ederim. Bir ihtiyaç olduğu görülmüş ve kesin bu amaçla yapılmıştır.

Yüklü gelen paketlerle ilgili küçük eleştirilerimi iletmek istiyorum.

Atom Editör

Github Atom editörün fişini çekti ve artık geliştirilmeyecek. ISO ile VS Code ve VSCodium kurulu geldiği için gelişimi durmuş bu editörü eklemeye gerek yok diye düşünüyorum.

Glade

Bir zamanlar GNOME tarafında glade ile arayüz dosyası oluşturuyorduk fakat Ağustosta yayınlanan 3.40 sürümü ile artık geliştiricisiz kaldı. Geçen zaman içinde de geliştirme işini üstlenen olmadı. Çok muhtemel yeni bir sürümü gelmeyecek. Eğitim amaçlı kullanılıyorsa fazla güvenilmemesi doğru olacaktır. Bu sebeple de sürüm ile gelmesine şahsi kanaatim gerek yoktur.

Kate

KDE tarafında ana kod düzenleme editörü olan Kate paketler arasında görünmüyor. Krita vb pek çok bağımlılık zaten kurulu iken kurulu gelmesi faydalı olabilirdi. Özellikle belirli klasörlerdeki dosyalarda arama yapma ve aramayı filtreleme özelliği pek çok editörde bulunmuyor.

Okular

KDE tarafında geliştirilen PDF görüntüleme aracı. Kendisi notlandırma konusunda GNOME ile gelen Okular’dan çok daha başarılı. Eksikliği hissedilmez ama varlığı güzel olabilirdi.

Oyunlar

GNOME ile gelen oyunların sadece 3 tanesi yüklü geliyor ve bu çok güzel bir düşünce. GNOME tarafında oyunları ana dağıtımdan ayırmak için de uğraşılıyor.

İyi çalışmalar.

5 Beğeni

Eğitim sürümünü incelemedim ancak, pardus’un daha çok yayılması için ortaokul ve lise derslerine ders konusu olarak konulması, halk eğitim tarafından eğitim kursları açılması daha uygun olmaz mı.

3 Beğeni

Elbette güzel olur fakat Halk Eğitimle olabileceğini zannetmiyorum. Orada biraz arz-talep durumu da var. Talep yok diye çabuk kapatırlar. YouTube ve diğer sosyal medya platformları yeni nesile ulaşmak için çok daha uygun.

Orta okullarda ve liselerde uygulamalı bilişim dersi kaldı mı bilmiyorum. Yazılım ağırlıklı liselerde var ama gerisinden haberim yok.

1 Beğeni

Eğitim sürümü yapıldığını bu gönderilerle gördüm. Burada tekrar yazmış olayım ben de.

İdari işlerde de kullanılan DYS, e-imza vb programlar var. Bunlar da ayrı bir sürüm çıkartmadan paket halinde depoya yüklenebilir. Hazırlanmış sh dosyaları var zaten. Son bir düzenleme yapılıp paket olarak yüklenmesi güzel olur. En azından paket hazırlanırken bazı mevcut hataları da giderilmiş olur.

Pardus eğitim sürümü güzel bir düşünce olmuş. Pardusun kullanım oranının artması açısından önemli. Asıl üzücü olan nokta ise hala üniversitelerimizde öğrenim görmekte olan öğrencilerimizin dahi milli işletim sistemimiz pardus hakkında pek bilgi sahibi olmamaları. Özellikle Mühendislik Fakültelerin Bilgisayar Mühendisliği bölümlerinde ve Meslek Yüksekokullarının bilişim ile ilgili programlarında pardusun ders olarak anlatılması gerekir. Böylece pardusun kullanın oranının arttırılmasının yanında geliştirilmesine de katkı sağlanmış olacaktır.

2 Beğeni

Pardus son hali ile ivme kazanıyorken bir sonraki adım kesinlikle işlevsellik ve pencere davranışları olmalıdır. Windows’un pencere davranış modeli, klavye kısayolu politikası ve diğer erişim işlevselliği affınıza sığınarak söylüyorum harikulade! Linux camiasında ki “windows’a benzemek” negatif algısı, aslında, çoğunluğun sahip olduğu, alışılmışlıkları yıkmak sürecine girdiği için kullanıcı adapte olamıyor. Tabii ki her sistemin kendi prensip ve usulü vardır. Bu konu artık Linux için bir “temel taşı” olmaktan çıkmalı.

Kısacası bir linux kadar donanımlı ve kabiliyetli fakat bir windows kadar sade ve işlevsel aynı zamanda oran-orantı meseleleri de aşılmış bir dağıtım çıkartmak zorundayız. İşte o zaman kullanıcı adaptasyonu beraberinde yükseliş ve referans çekecektir.

5 Beğeni

Son kullanıcı olarak katılıyorum

Bunu ne zaman dillendirsem, linux’culardan amiyane tabirle dayak yiyor(d)um. Özgürlük özgürlük diyerek kullanıcının istemediği şeyler getirmek yerine “kolaylaştırıcı-işlevsel” şeylere odaklanmak bir sistemi mükemmel hale getirir. Bakınız Google linux çekirdeğini aldı, yaptı etti Android’i çıkardı. Elde taşınan bilgisayarlar (birçokları cep telefonu ya da akıllı telefon diyor) için son derece işlevsel.

Yani uzun lafın kısası katılıyorum. Windows’a benzemekten korkulmamalı. Keşke yeteri kadar yetişmiş adamımız olsa da özel bir masaüstü ortamı ve pencere yöneticimizi yapabilsek.

Pardus eğitim sürümüne MEB DYS Paketini kurup çalıştırdım.Sorunsuz çalışıyor.Uyap ı sonradan güncelleyin

Meb DYS paketi normal sürümde de çalışıyor. O paket de düzenlenip depoya yüklense, tek tık ile kurulur olsa daha güzel olurdu.

solvespace cad uygulamasının türkçe dersleri var mı?
Simulasyon özelliği hoşuma gitti.