Pardus için oyun yazabilir miyim?

Pardus için oyun yazmak istiyorum. Nereden başlayacağımı veya nasıl yapacağımı bilmiyorum.

1 Beğeni

Haydaaa… Len bi dur? :grin:

Şaka şaka.

Yazılım konusunda gelişmen gerek. Hangi programlama dili? Önce bu sorunu çözmelisin. Yazılımı çözeceksin, sonra oyun konusunda kendini geliştireceksin. Yıllar sürebilir. Benden bu kadar. Konuyu bilenlere devrediyorum.

2 Beğeni

Okullarda herhalde oyun geliştirmek için bu yazılımı kullanıyorlar.

İlginç bir sistem. Python ile uygulama yazılabiliyor. Arduino’yu programlayabiliyor.

Eskiden oyun yapımı isminde bir site vardı.

Biz de o yıllarda yabancı bir oyun geliştirme sayfasının makalelerini Türkçe’ye çeviriyorduk.

Eski bir tarihte D ile bir oyun kütüphanesi yazmışız.

Kaynak kodunu burada bulabilirsiniz.

Kütüphanenin nasıl kullanılacağını burada bulabilirsiniz.

Geçenlerde benzer bir soruya yanıt yazmıştık.

Orada arkadaşa gerçek bir oyun kodundan ufak bir örnek göstermiştik.

Oyun geliştirme çetrefilli ve zahmetli bir yoldur.

Bunun yerine Linux altında pencereli ve görsel uygulama geliştirmeyi öğrenebilirsiniz.

Bir zamanlar C++ Yazılım Uzmanı olarak iş mülakatına girmiştik.

Sizden bir hafta sürede bir uygulama geliştirmenizi istiyorlar. Bu uygulama Linux altında çalışacak. O zaman Ubuntu kullanıyorduk.

Uygulama kullanıcının seçtiği herhangi bir resmi yap boz haline getirecek. Bir kare boş kalacak.

Yani taşları karıştıracak.


   1  3
4  2  5
7  8  6

Oynanabilir de olacak. Kullanıcı taşları sağa sola hareket ettirebilecek.

Diğeri ise bir takım sayısal verileri, örneğin fabrikanın gelirleri giderleri vs. pasta ya dilim şeklinde gösteren bir Qt uygulaması geliştirmemizi istemişlerdi.

3 Beğeni
2 Beğeni

Godot Engine de gayet iyidir, Python tarzı bir GDScript dili var çok kolay, ayrıca açık kaynak ve motoru çok kullanışlı. godotengine.org

5 Beğeni

Oyun motoru için pek bir bilgim yok ama Godot’u çok duydum. Bir dönem araştırmıştım bana da en gelişmişi Godot gelmişti.

2 Beğeni

hocam önerebileceğiniz sırayla gidip temelden ileriye öğrenebileceğimiz kaynak var mı?

3 Beğeni

Oyun motoru için farkedeceğini sanmıyorum. Her oyun motoru birbirinden farklı özellik sunar. Hangisine alışırsan ona uyum sağlarsın. Bu tıpkı freework yerine İnkscape, AutoCad yerine FreeCad, Solid yerine Blender vb. kullanmak gibi.

2 Beğeni

Merhabalar,

Diğer arkadaşların da dediği gibi oyun geliştirme uzun ve meşakkatli bir yoldur. Günümüzde ücretsiz diyebileceğimiz bir kaç tane oyun motoru var. Eğer herhangi bir programlama dili bilmiyorsanız öncelikle yapacağınız oyuna uygun oyun motorunu seçmekle işe başlayın. Daha sonra bu oyun motorunda kullanılan programla dilini öğrenmekle devam edebilirsiniz yolculuğunuza. Programlama dilini iyi öğrendikten sonra oyun motorunu kullanmayı öğrenmeye başlayabilirsiniz. Zaten bu şekilde ilerledikten sonra sürekli öğrenmeniz gereken yeni şeyler keşfedeceksiniz. Kısacası ilk adımı attıktan sonra su akıp yolunu buluyor bir şekilde.

Bildiğim ücretsiz diyebileceğimiz 3 tane oyun motoru var. Bunlar Unreal Engine, Unity ve Godot Engine. Daha önce Unreal Engine ve Unity oyun motorlarını kullanmıştım. Her iki oyun motorunun da kendine göre güzel tarafları var. Ne yazık ki Godot Engine’yi daha önce hiç kullanmadım. Unreal Engine oyun motoru için C++ programlama dilini öğrenmeniz gerekiyor. Ayrıca görsel programlama yapabileceğiniz kendine ait Blueprint dili var. C++'ya göre görece daha kolay olmasına rağmen C++ kadar kullanışlı değil. Eğer Unity oyun motorunu kullanmak isterseniz de C# programlama dilini öğrenmeniz gerekiyor. Kendi web sitelerine girip daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Ayrıca şundan da bahsetmem gerekiyor. Eğer büyük bir proje hayaliniz varsa oyun geliştirmek bir ekip işidir biraz da. Çünkü oyun motorunu ve programlama dilini ne kadar iyi bilseniz de ayrıca ilgilenmeniz gereken görsel tasarım, 3B modelleme ve müzik konuları var. Maalesef bir insanın her alanda uzmanlaşması imkansız olmasa da çok zorlu ve zaman gerektiren bir süreç. Başlangıçta tek başınıza küçük projeler yaparak devam edebilirsiniz. Zaten daha sonra bu alanla ilgilenen bir çevre edinip ekip kurarak daha büyük ve profesyonel projeler geliştirebilirsiniz.

Pardus için oyun geliştirmek istediğinizi belirtmişsiniz. Son olarak ona cevap vermek gerekirse projenizi tamamladıktan sonra oyunun çıktısını alırken platform seçip çıktı almanız yeterli. Çıktı alma ekranında mobil için Android ve IOS seçenekleri, bilgisayar içinse Linux, Windows ve MacOs seçenekleri çıkıyordu hatırladığım kadarıyla.

Umarım biraz da olsa yardımcı olabilmişimdir. Bu uzun meşakkatli ve güzel yolculukta başarılar dilerim…

4 Beğeni

Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıtlara artık izin verilmiyor.