Pardus KDE logolu matrix GIF

Pardus’u KDE Plasma masaüstü ortamında kullanmayı tercih edenler için kilitli ekran ve (SDDM) giriş ekranı arka planı olarak kullanılabilecek bir GIF dosyası.
Dosya boyutu 1 MB sınırını aştığı için aşağıdaki bağlantıdan indirilebilir.
Giriş ekranında bu GIF dosyasını kullanabilmek için Breeze temasında küçük bir iki değişiklik yapmak gerekiyor:

1. GIF dosyasının, örneğin, şuraya kopyalanması: sı /usr/share/sddm/themes/breeze/matrix1_Pardus-KDE.gif
  2. Tema arka planı yapılandırma dosyası /usr/share/sddm/themes/breeze/Background.qml içinde bulunan
    Image {
    satırının
    AnimatedImage {
    olarak değiştirilmesi.
  3. Aynı yerde aşağıdaki satırları içeren /usr/share/sddm/themes/breeze/theme.conf.user dosyası bulunması:
    [General]
    background=/usr/share/sddm/themes/breeze/matrix1_Pardus-KDE.gif
    showClock=true
    type=image

3 Beğeni

Abi sen yaptıysan eline sağlık. Yapmadıysan da teşekkürler.

Yalnız biraz olmamışımsı.

Atlama oluyor. İlk frame ile son frame arasında bağlam yok. Bu nedenle atlıyor.

Gif daha az yer kaplasın diye kendi yapdığım gif manipulator ile sıkıştırmayı denedim ama küçüleceği yerde büyüdü :grin:

Şunu yapmayı deneyebilirsin: Gif’in çözünürlüğünü küçültüp ekrana yaymak da çözüm olabilir. Python ile uygulama yaparken küçük boyutlu görseli tüm pencereye yaydığım olmuştur.

1 Beğeni

Teşekkürler. Bir yerlerden bulduğum mp4 videosunu kırparak önce 3 saniyelik bir klip yaptım, sonra onu 1’er saniyelik 3 dilime böldüm, 1. saniye nispeten daha iyi gibi fakat atlama oluyor maalesef. Benim amatör çabamla bu kadar. Bir ara atlama olayını halletmeyi denerim fakat şahsen şimdilik bununla idare ediyorum.

1 Beğeni

Yapay Zeka yardımıyla 3 saniyelik videodan “atlamasız” bir GIF çıkarmayı denedim fakat videonun yapısı buna pek uygun değil sanırım. Onun yerine yeni bir video oluşturup ondan GIF üretmek daha kolay.
Böylece aşağıdaki gibi 2. bir GIF ortaya çıktı.

matrix2_Pardus-KDE

Çok daha iyi.

Ama gif boyutu 6,7MB oldu. O giriş ekranı webm dosyası destekliyorsa video olarak daha az yer kaplar. Fakat onun da ayarını yapmak zor. Video bitince otomatik başa dön gibi bir ayar çekmek gerekir.

Neyse böyle iyi.

İnternette daha ilginç daha farklı animasyonlar var hocam onları da değerlendirebilirsiniz.

Birincisinin artısı 3 boyutlu havası, eksisi ise tekrar ederken atlama hali.
İkincisinin artısı kesintisiz geçiş, eksisi ise ötekindeki 3 boyutlu havanın olmaması.
İkisi arasında tercih yapmakta zorlanıyorum şahsen. :wink:
Video olunca dosya boyutu çok küçük oluyor fakat kilitli ekranda ve hele giriş ekranında arka planda video oynatmak zor iş.
Bu boyutta GIF kullanmak sistemi zorlamadığı takdirde kullanılabilecek bir seçenek bu dolayısıyla.

Bu arada Debian logolu olarak paylaşım yaptığım FB Debian grubunda gifsicle ile dosya boyutunun küçültülebileceğini öğrendim. Birincisi pek fazla küçülmedi fakat 7 MB olan ikincisi 4.8 MB oldu:

Hocam tüm dosyalarınızda dikkatimi çeken birşey var: dithered mod. Bu dithered mod gifi noktacıklı hale getirir ve ekranın tamamına dağıtık şekilde yayar.

Dur anlatamadım.

Şimdi orjinal videoda bazı jpeg bozulmalarına benzer bozulmalar oluşuyor. Bu bozulmalar da gife dönüştürürken aktarılıyor renk bilgisi olarak. Dithered mod, gifi daha fazla sıkıştırmayı mümkün kılmıyor ve bozulmaları da aktarıyor.

Dithered mod yerine renk uzayını daraltmayı denerseniz belki birşeyler çıkar.

1 Beğeni

Ah, bir anlasam bu işleri: dithered vs. :wink:
Benim tek yaptığım ffmpeg ile mp4’ü gif’e dönüştürmekti.
Örneğin;
ffmpeg -loglevel quiet -y -i "input.mp4" -vf "setpts=2.0*PTS,fps=10" "output_tmp.gif"
Buna da gifsicle ile optimizasyon yapmayı öğrendim yeni.
Örneğin;
gifsicle --optimize=2 --lossy=500 "$output_tmp.gif" --output "output.gif"
Özellikle GIF ayarlarının pek karmaşık olduğunu hatırlıyorum fakat eskiden bildiklerimi bile unutmuşum ve yeni şeyler öğrenmeye açık olsam da işin bu yönünü tamamen atlamışım anlaşılan.
Fakat burada söz konusu görsel basit olduğundan kaliteden pek fazla kayıp olmadı gibi görünüyor.

1 Beğeni

Ah keşke ben de yardım edebilsem. Ben de çok iyi biliyor değilim. Daha elimdekinin dither yoğunluğunu ayarlayamıyorum:

dithered_output
Tek istediğim basit bir buz kristali yapmak. Ama animated gif dosyaları derecelendirilmiş şeffaflık alamadıkları için mecburen dither ayarı ile çözmeye çalışıyorum. Oluyor mu? Yeeeaaaani. Bana sorarsan olmuyor.

Yapay Zeka bana ffmpeg kullanırken dither=none, dither=bayer:bayer_scale=N, dither=sierra2_4a ve dither=fs seçenekleri de olduğunu söyledi, bunlar üzerinde biraz çalışayım, bakalım ne olacak…

1 Beğeni

Evet, sanırım şahsen makul sınırlar içerisinde yapabileceğimin en iyisi ortaya çıktı: hem hiç noktacıklar (dither) olmayan, daha kaliteli görsel, hem de epey daha küçük dosya boyutu ile matrix_Pardus-KDE.gif adlı dosyayı koyup (artık “pabucu dama atılan”) diğerlerini sildim.
Bu konuyu böylece kapatıyor, başka uğraşlara geçiyorum. :wink:

1 Beğeni