Milli işletim sistemini daha yaygın hale nasıl getirebiliriz? Ben çevremdeki kişilere tavsiye ediyorum ama pek sıcak bakmıyorlar.
Hiç duymamış birinin de dikkatini çekebileceği, merak ederek araştırabileceği düşüncesiyle tüm gönderdiğim e postaların sonuna
“Pardus milli işletim sisteminde Evolution ile gönderilmiştir” ibaresini ekliyorum
Maalesef bizler de benzer tepkiler ile karşılaşıyoruz. Bir hazıra alışmışlık var ondan tehlikeli de olsa vazgeçilmek istenmiyor. Görsellik, driver sorunları gibi çeşitli bahaneler uyduruluyor. Buna rağmen çalışmaya devam ediyoruz. Ama pardusun genel kullanıcı kitlesinin ilgisini çekmesi için ikonlar başta olmak üzere biraz daha görsel hale getirilmesi gerekir.
XFCE için yaru ikon temanın son sürümünü kullanarak bir çalışma yaptık, kullananlar çok iyi tepkiler verdi.
Merhabalar öncelikle genc ve çocuklarla başlamak gerek bunun içinde gta gibi oyunlar linux için yazılmalı ve bolcana reklam verilmeli o zaman milletin dikkatini ceker diye düşünüyorum.
Eski sürümleri Gentoo tabanlı idi.
Gelecek sürümler Arch Linux tabanlı olabilir.
Kamuda Açık Kaynak Kodlu Yazılım Kullanılmasına ilişkin C.Başkanlığı genelgesi 1 yıl önce yayınlandı.
Bunun yaygınlaşma için değerli olacağını düşünmüş, forumda da görüşler belirtilmişti.
Hani ya ?
Linux’un kendi camiasında yaygınlaşmasını beklemeden Windows camiasının üyeleri için yaygınlaşmasını beklemek çok saçma olurdu. Linux topluluğunun beklentileri öncelikle karşılanmalı. Bir keresinde şu kurumsal ve son kullanıcı meselesine bir çekidüzen verilmeli. Yani zor bir şey de değil bunu yapmak. Kurulum ekranında “Kurumsal” ve “Ev Kullanıcısı” şeklinde bir opsiyon sunulabilir. Herkes istediği taraftan kuruluma devam eder ve kullanır. İkinci bir husus ise depolarına kapalı kaynak yazılımları da alıyor olması. Google gibi bir haşere bile depolarda ya. Google’u deposuna alan başka bir distro ben hatırlamıyorum. Şahsım da dahil birçok Linux kullanıcısının bundan rahatsız olduğu düşüncesindeyim. Sırf bunun için bile kullanmayacak bir sürü kişi vardır. Nitekim Linux en nihayetinde bir felsefedir. Ama bunun da yolu çok basit. Tüm kapalı kaynak yazılımları ayrı bir depo adı altında toplarlar. Kurulum sırasında bu depoyu aktif edip etmeme yine kullanıcının opsiyonuna bırakılır. İstemeyen kurmaz. Kuracaksa bile en azından tercih kullanıcı da olmalı. Linux özgürlüktür. Özgür bıraksınlar insanları. Aynı şekilde gereksiz yazılımlar ile içi dolu gelmesin. Evet, bunlar sonradan kaldırılabiliyor ama burada önemli olan Pardus’un topluluğa nasıl yaklaştığı meselesi. Bir diğer tavsiyem ise eğer ki kurumlarda donanım kaynaklı bir sorun yaşanmayacaksa tamamen Pardus kurulmalı. Lami cimi yapmanın bir anlamı yok. Süründürmenin de bir anlamı yok. Yükle geç. Son olarak ise topluluk daha fazla sürecin içine müdahil olmalı. Hemen hemen her aşamasında hem de. Linux demek bir bakıma topluluk demektir. Bu ve buna benzer ufak ve önem arz eden hususlar dikkate alınırsa neden gelişmesin ve yaygınlaşmasın? Umarım bizlere kulak veriyorlardır.
Pardus’un daha çok devlet daireleri için olan sürümünden ziyade, normal kullanıcının
da kullanabileceği bir sürüm geliştirilse iyi olurdu. Aynı zamanda böyle bir sürüm yapıldıktan sonra bilgisayar satıcılarının FreeDOS yüklemek yerine Pardus yükleseler ve İlk Açılışta Microsoft Office’in yerine LibreOffice var Photoshop yerine GIMP var
diyerek insanları Pardusa sıcak bakmaları sağlanabilir. Böylece Yeni aldığı bilgisayarda Pardus yüklü gelen kişi etkilenip sistemi silmeyebilir.
To make Pardus popular, it should also support Windows Apps without the need of any emulator.
I do not agree. We need to do better than Win applications.
Such a thing is not possible today.
Do you have a reason to write in a language that you are not familiar with and whose grammar you can’t even use correctly?
Did you mean?
“In order for Pardus to become popular, it must also support Windows apps without the need for an emulator.”
This is impossible from a technical standpoint. Imagine one as an apple and the other as a pear.
Uygulamaların bu işletim sistemine uygun olarak yapılması lazım diye düşünüyorum ilk başta .
It is a also good idea.
Yes it is not possible today. But tommorow?
It will probably be possible tomorrow.
Diğer işletim sistemlerinde sıklıkla kullanılan uygulamaların Pardusta alternatiflerinin olduğunun duyurulması gerekir. Youtuberlere çok büyük iş düşüyor yeni nesili ve teknoloji meraklılarını Pardus’a çekecek kanallar belli.
Hayatın bazı basit gerçekleri var.
GIMP photoshop gibi AI desteğine sahip mi?
Oyun oynamak için wine kurup ince ayar yapmak zorunda kalacak mı?
Pulseaudio ile işkence çekecek mi?
Bir Linux dağıtımının değeri son kullanıcı konforu kadardır, Türkiyeden bahsediyoruz. Bunu sağladığınız zaman kullanıcı otomatik olarak gelir.
Üstadım konforda önemli ama esas olan güvenliğimiz. Pardus işletim sistemimiz Ubuntuyu yakalamış durumda. Ubuntu 24 ile karşılaştırdığımda ben Pardus 23.2’yi bir tık daha iyi gördüm. Biraz tanıtım yapabilirsek kullanıcıları çekmeyi başarabiliriz.
Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıtlara artık izin verilmiyor.