Samba Dosya Paylaşımı

Mücahit bey pardus 5 kurumsalda bir türlü dosya paylaşımını sağlayamadım.Yardımcı olur musunuz?

İlk olarak bu linkteki işlemleri gerçekleştirerek sisteminizi güncelleyiniz.

Sonra buradaki konuyu inceleyiniz.

Paylaşım için gerçekleştirdiğiniz işlemlerin detaylarını, karşılaştığınız sorunları da yazarsanız, çözüm için ilerleme kaydedebiliriz.

1 Beğeni

Bunları yaptım, ama windows pc ye geçip //ip dediğimde paylaşılan klasörü göremiyorum.Sadece pardusta paylaştığım yazıcıyı görüyorum.

(daha önceki mesajımda belirttiğim depo ekleme ve güncelleme işlemlerinden sonra)

Xfce arayüzünde terminal/uçbirim açarak aşağıdaki komutları uygulayınız;

sudo apt-get install konqueror dolphin kdesudo samba
sudo apt-get install kdenetwork-filesharing

yükleme işlemlerinden sonra; paylaşacağınız dizini EV Dizini içerisine oluşturunuz (masaüstü olmasın) ve bu dizine , bu dizini gördüğünüz yerde uçbirim açarak;

sudo chmod 777 -R dizinismi/ komutu ile kullanımına tam yetki veriniz. (yetkiler ile ilgili daha fazla bilgi için Pardus İşletim Sistemi Kitabı sf 294-299 inceleyebilirsiniz)

kdesudo dolphin ile dolphin dosya yöneticisini yetkili hakları alarak çalıştırınız. Paylaşacağınız dizin üzerinde farenizin sağ tuşuna basarak özelliklere giriniz. Paylaş/Share menüsünü seçerek paylaşım ayarlarınızı gerçekleştiriniz.

2 Beğeni

Cüneyt Bey bunun başka bir yöntemi yok mu neden KDE masaüstüne mecburuz Xfce bunu başaramıyor mu?

Düzenleme-1
Bu arada başka bir Windows cihazından içerisine dosya attım. Thunar içerisinde görünmüyor. Dolphin açtım orada da yok. Thunar’ı root yetkileriyle açtım yine yok. Dolphin’i root yetkileriyle açtım dosya göründü. Bu sorunu nasıl aşarız?

Samba paylaşımlarını ağ üzerinden görebilmek için KDE yi yüklemenize gerek yok sadece

thunar gvfs gvfs-backends gvfs-bin

paketlerinin yüklü olduğundan emin olun.

Kolay gelsin.

1 Beğeni

Thunar dan samba paylaşımını sağ click ile kolayca yapmak istiyorsanız şu linki incelemenizi öneririm, test edildi çalışıyor.

Kolay gelsin.

1 Beğeni

@Yunusemre Bey verdiğiniz linki inceledim. Gerekli ayarları thunar içine yaptım lakin yetki sorunu var. Aşmak için de kodların başına gksudo ekledim. Şifre ile işleme alınıyor fakat bu seferde başka bir problemle karşılaştım. gksudo ile paylaşıma açılan klasör diğer bilgisayar tarafından kullanıcı adı ve şifre ile erişilebilirmiş gibi oluyor fakat kullanıcı adı ve şifre girdiğimiz zaman da erişim engellendi diye hata veriyor. kodları %f ve %n thunar işaretçilerinin anlamlarını çevirerek uçbirime aktardım. gksudo ile denedim kod çalışıyor hata dönüşü yapmıyor fakat aynı problem devam ediyor. sudo ile yapıyorum problem yok. Paylaşım başarılı oluyor. gksudo ile paylaşımı kaldırma çalışıyor. Fakat paylaşma çalışmıyor. Acaba önerebileceğiniz bir şey var mı? Eğer yoksa bir sh kabuk betiği oluşturup şifreyi de içine sudo ile doğrudan çalıştırmaya çalışacağım. Şimdiden vereceğiniz kıymetli cevaplar için teşekkürler.

Kolay gelsin iyi çalışmalar.

1 Beğeni

Root Thunar uygulamacığını kendiniz oluşturabilirsiniz, yani yetki isteyen durumlarınız için yetki verilmiş thunar desktop dosyasını oluşturabilirsiniz; whisker menü de bulunan Thunar dosya yöneticisini Masaüstüne ekleyin ve Masaüstünde oluşturulan Thunar Dosya Yöneticisi simgesine sağ tıklayarak başlatıcıyı düzenle diyin ardından Komut satırında bulunan

thunar %F 

kısmını

pkexec thunar %F

olarak değiştirin.
İsim kısmını da isterseniz ayırt etmek için Yetkili Thunar Dosya Yöneticisi olarak değiştirin.

Kolay gelsin.

1 Beğeni

Yetkili dosya yöneticisi açmayı biliyordum fakat Linux sistemlerde öğrenme bitmiyor sayenizde birde pkexec kodunu öğrenmiş oldum. Tek grafik şifre alıcı gksudo zannediyordum. Thunar açmaya uğraşmadım sadece kodların başına gksudo’yu kaldırıp pkexec ekledim. Teşekkürler harika çalışıyor. Bunun hakkında vermiş olduğunuz linkten yola çıkarak bir NASIL belgesi hazırlayacağım. Başkaları da yararlansın. Kolay gelsin @Yunusemre Bey.

2 Beğeni