Ssd arızası görünüyor

Merhaba faz 3 akıllı tahtaların birine imaj atamadım ilerlemiyor Pardus canlıda actigimdada fotodaki sorunlar ortaya çıkıyor ne yapmalıyım yardımcı olabilirs biz sevinirim birçok imaj denedim ama hiç biri olmadi

Şu anda SSD’niz kesin olarak bozuktur diyemeyiz. Ama bu kadar çok tekrarlayan I/O hatası, diskin donanım seviyesinde arızalı olduğuna da işaret ediyor olabilir. Aklımda kaldığı kadarıyla bilişim öğretmenisiniz ve anlayacağınızı umuyorum.

En anlaşılır basit dille: Bilgisayarın beyni SSD’ye okuma girişimleri yapıyor, ama SSD tutarlı davranmıyor, istenilen verileri tam verecekken vazgeçiyor, okunamıyor, ne olduğu belli değil. Donanımınız SSD’ye erişemiyor. Bazen donanım sorunundan yapar, bazen de SSD’de basit seviyede hata oluşmasından.

Aldığınız mesajları harici bir HDD’de ben de zaman zaman alıyorum ve windows tarafında checkdisk yapınca düzeliyor. Bu, diskte geçici mantıksal bozulmalar (CRC hataları, shasum hataları, MFT index hataları gibi tutarsızlıklar) oluştuğunu gösterir. Bütün bunlar düzeltilebilir hatalardır; ama kalıcı bir hata da olası. Lütfen okumaya devam edin.

Ama sizin SSD’niz NTFS değil, linux kurmak için EXT4 olarak biçimlendirildiği için bu iş linux tarafında yapılır.

SSD’nizin bozuk olup olmadığını anlamak için onarım komutu deneyecek, eğer düzeltemezsek partisyonları silip (Pardus da silinir) diski RAW (unallocated, partisyonsuz, fabrika çıkışı) hale getirecek; daha sonra tekrar biçimlendireceğiz. Daha sonra kurulum yapıp deneyeceksiniz. Şayet bütün bu işlemler hiçbir sonuç vermezse, yetkili servis gelecek demektir.

Sizi biraz uğraştıracak ve zaman alacak işlemler sırası başlıyor:

1-Onarım Denemesi

Tahtanızı canlı ISO ile başlatmalısınız. Sorunsuzca başladığında terminali açın ve şu komutu verin (canlı sistemde olduğunuzdan şifre sormaz):

sudo fdisk -l

Bu komut, tedavi işlemi uygulayacağımız diski tespit etmemizi sağlıyor. Sizin Pardus’lu partisyonunuz, bu listede en büyük boyutta ve ext4 olarak görünmelidir. Bu diskin adını “sda şu…” şeklinde görünür. Bu ismi aklınızda tutun. Kendi bilgisayarımdan örnek resim:

Bakınız resimde /dev/sda yazan disk, bir SSD’dir ve benim Pardus’um sda2’de kurulu.

Devam ediyoruz:

sudo fsck -f -y /dev/sdaX
Komutun sonundaki X işareti sizin diskinize göre ayarlanır. Örneğin tahtanızın Pardus kurulu diski sda1 ya da 2 olabilir, “büyük cigabaytlı olan” hangisiyse orayı onaracağız.

Bu komut, tahminen çok uzun süremeyecek bir tarama-onarma işlemi başlatır. İşlem bitiminde size hatalar ve düzeltmeler (başarılı olduysa) gösterilir.

Bu işlem bitiminde tahtanızı yeniden başlatın ve bir sorun var mı diye bakın. Yine olmazsa, SSD’nin bozuk olma ihtimali bir tık daha büyüdü. Ama yine de hemen servisi çağırmayalım.

2-Diski Tamamen Sıfırlama:

Bu işlem biraz sorunludur ve diskin içindeki herşeyi kaybedersiniz. Herşey uçar. Bu nedenle ne yaptığınızdan emin değilseniz yapmanızı önermem, UYARILDINIZ! Önceden canlı isoyla başlatarak içeriktekileri bir flaşa vb kopyalayın ve herşeyi aldığınızdan emin olun.

Bilgi: Disk sıfırlama işlemi, diskin önemli verilerini “Bir Kitabın Etiketi ve İçindekiler Sayfası” gibi tutan bir bölüm bulunur; bu bölümleri yoketme işlemidir. Kafanızı karıştırmadan, kitabın bu sayfalarını yırtıp atacağız ve SSD’yi tertemiz boş bir defter haline getireceğiz. Daha sonra da yeni etiket ve içindekiler sayfası oluşturarak Pardus kurulumuna hazır hale getireceğiz. Hazırsanız başlayalım.

sudo dd if=/dev/zero of=/dev/sda bs=1M count=1

Bu komut, “enter” der demez, diskin dizin yapısını tutan başlangıç sektörlerini yok eder (MBR ya da GPT hangisi varsa). İşlem bitince bir hata mesajı almamanız gereklidir.

Şimdi bir MBR tablosu oluşturup diski ext4 olarak biçimlendirelim:

sudo parted -s /dev/sda mklabel msdos mkpart primary ext4 0% 100% set 1 boot on

Bu komuttaki sda adının örnek olduğunu tekrar hatırlatıyorum. Muhtemelen sizde de öyle görünebilir, ama yine de emin olmanız gerekiyor. Bu tür işlemlerde işlemi nereye uyguladığınız çok önemlidir.

Bu komut, tek seferde MBR (defterin etiketi) oluşturur.

Son işlem, diske MBR yazmıştı, şimid ext4 olarak biçimlendirelim:

sudo mkfs.ext4 /dev/sdaX

Esasen, bu son işleme gerek yoktu. Çünkü Pardus, kurulum aşamalarında bunları yapıyor. Fakat, bu aşamaları yapmak eğer SSD’nizde elektronik arıza varsa arada hata kodlarıyla görmenizi sağlayacağı için mahsus uyguluyoruz.

Bitince Pardus’u kurun ve test edin. Kurulum aşamalarında, ya da kurduktan sonra yine sorunlar ortaya çıkarsa, bu kez servis çağıracaksınız demektir. Tahmin ettiğiniz gibi SSD’niz ölüyor olabilir.

Dürüstlük gereği not:
Bu anlatımda neyin nasıl yapılacağını çok iyi biliyordum, ama komutları tam hatırlamadığımdan yapay zekaya sordum. Ola ki YZ hata yapmış da olabilir, şimdiden özür dilerim. Ama yine bir sorunla karşılaşır da buradan yazarsanız, elimizden geldiği kadar yardımcı oluruz.

İyi çalışmalar dilerim.

Çok teşekkür ederim hocam bayağı uğraşmışsizniz p.tesi deneyeceğim inşallah :pray:

Hocam disk biçimlendirme kısmı şöyle de yapılabiliyor:

Komutla uğraşmamanız için. Dönüş yaptığınızda duruma bakarız. Hata mesajlarını eklemeyi unutmayın.

Tamamdır hocam çok sagolun