Yapılabilir.
Sağ-tık menüsüne “Temizlik Yap” eklenebilir.
Bir py dosyası hazırlanıp terminalden komutla çalıştırılabilir.
Py dosyası paketlenerek kurulum.deb haline getirilebilir.
Appimage haline getirilip portable olarak çalıştırılabilir. Yapımı zordur (Ben yapamam).
Yalnız, thumbnails klasörlerini temizlemenizi önermem.
Klasörü komple uçurduğunuz zaman ciddi sorunlar yaşayabiliyorsunuz, bizzat yaşadım. Masaüstündeki resimlerin fotoların görünümleri kayboldu. Klasörleri tekrar oluşturup ikon cashe’ini yenilemek zorunda kaldım. Ama hiçbirşey eskisi gibi olmadı. Saçma sapan bir sisteme dönüştü.
Öte taraftan, bu klasörlerin içeriğini temizlemen demek, içi resim veya video dolu bir klasörü açtığında hepsinin görsellerinin yeniden oluşturulması için beklemen demek. Bu esnada bilgisayarın biraz yavaşlayabilir. Yeniden oluşturulduğu için de işlemin bir anlamı kalmaz.
Yani yapılabilir ama niye yapacağız, ne kazandıracak onu da düşünmek lazım.
…/vm/drop_cashes’i silmek güvenli mi peki, ondan emin oldunuz mu? Ben araştırmaya üşeniyorum.
Linux sistemler gereksiz çöp biriktiren sistemler değiller. Bu nedenle eski deb dosyalarını temizlemekten başka elden birşey gelmiyor genellikle.
sudo apt autoremove #Eski deb kalıntılarını temizler.
Biliyorsunuzdur bunu zaten.
sudo apt autoclean
Linux’a başladığımdan beri bir işe yaradığını görmedim, ne işe yarıyor onu da bilmiyorum.
Edit: Şimdi yapay zekaya sordum, pek de birbirinden farklı sayılmazlar. Ama autoclean bende hep boş dönüyor. Autoremove ise şunu yaptım abi, bunu sildim abi diye söylüyor.
Bu konuda Bleachbit uygulaması oldukça iyi. Fakat onun da atladıkları olduğundan, tamamlayıcı özel bir betik yazıp haftada bir çalıştırılabilir. Bunun içindeki komutlar ise sanırım özel şartlara göre değişir. Örneğin, kurulu uygulamaların bazıları birçok gereksiz dil/yerelleştirme dosyalarını çeşitli standart dışı yerlere koyabiliyor.
Bir defasında Stacer temizlik yapayım derken sistemi kullanılmaz hale getirmişti de Timeshift ve Clonezilla ile yedekleme yapmam sayesinde kurtulmuştum.
Bu yüzden görece küçük projelerin sistem temizlik işlemlerinden korkar oldum.
Fakat cesaretimi topladığım bir vakit yedekleme de yaparak ALSC’yi de deneyeceğim.
O programı ben de denedim, hatta Fatih bey geliştirirken benim bilgisayarı kobay olarak kullandık. Program Thumbnails klasörünü uçunca işler karıştı, o da o ayarı kaldırdı
Emin olmak için: elinizdeki sürümde öyle bir ayar varsa, yani “home/kullanıcı_adı/cashe/thumbnails” gibi bir yeri temizleme aktifse kesinlikle pasifleştirin.