[UEFI] Realtek RTL8723BS Driver

Hometech HT Book 14B Cihazıma Pardus Kurarken Ethernet Kartı Algılanamadı uyarısı aldım. Cihaz içerisinde mevcut bulunan Windows İşletim Sisteminin tamamını kaldırmış olmam dolayısı ile de driver ile ilgili bir yedek ya da dosya alamamaktayım. Hometech firmasının kendi sitesi üzerinden driver dosyalarını indirdim fakat USB ile yüklemek istediğimde USB’de ki veriler okunamıyor gibi uyarılar almaktayım. USB içerisinde sadece Hometech Driverları mevcut ve ayrıca WiFi driver dosyası da ikinci bir klasör olarak atılmış durumda ve .rar uzantılı değil okunabilir şekilde klasöre çıkartılmış haldedir. Bu driver’ı sisteme tanıtamadığım takdirde Pardus işlevselliğini büyük ölçüde yitirecek ve ethernet olmayan bir sistem işime yaramayacaktır.

Sorunun çözümü ile alakalı bir yol gösterebilen olur ise memnun olurum.

Saygı ve Sevgilerimle

Yanlış olmadıysa stretch (backports) depolarında var bu driver.

https://packages.debian.org/stretch-backports/firmware-realtek

buradan inceleyebilirsiniz. Buradan yüklenir mi ya da yüklense de sistem için ne kadar kararlı olur bilemem. Linkteki paketin açıklamasında sizin başlıkta belirttiğiniz RTL8723BS aygıt adı geçiyor. Kısa bir google aramasında bunu bulabildim.

Selamün Aleyküm
@efeyaryukey beyin söylediği yöntemini deneyiniz.
http://ftp.us.debian.org/debian/pool/non-free/f/firmware-nonfree/firmware-realtek_20180825+dfsg-1~bpo9+1_all.deb

Hometech’in sitesinden indirdiğiniz dosyalar, büyük bir ihtimal windows içindir.
Linux için pek işe yaramayacaktır.

Aleyküm Selam Sn. Kemal Oktay Aktoğan. Söylediğiniz gibi oldu ve Hometech sitesinde bulunan driver işe yaramadı. Bir adet .deb uzantılı buldum ve sizin paylaşmış olduğunuz linkte bulunan .deb dosyasını da indirdim fakat USB Bellek içerisinden otomatik olarak bulmasını istediğimde verilmiş bulunan liste dışından yani yukarıdakilerden hiçbiri seçeneğini seçmekteyim. Devam seçeneğine tıkladığımda ortamı bilgisayarınıza takın ve devam edin seçeneği geliyor. Devam dediğimde “Herhangi bir çekirdek modülü bulunamadı. Bu muhtemelen kurulum programının bu sürümü tarafından kullanılan çekirdekle, arşivde mevcut çekirdek sürümü arasındaki bir uyuşmazlıktan kaynaklanıyor. Bir yansıdan kurulum yapıyorsanız farklı bir Debian sürümü kurmayı seçerek bu sorunu geçici olarak çözebilirsiniz. Çekirdek modülleri olmadan sürdürülen bir kurulum büyük bir olasılıkla başarısız olacaktır.” El ile uçbirimden yüklemeyi denesem fayda eder mi diye düşünüyorum fakat USB İçerisinden Sudo Komutu ile nasıl yükleneceği konusuna vakıf değilim. Bir de sistem yükleyicisi ile ilgili bir sorun yaşamaktayım. Bu sorun Ethernet driverı ile alakalı mıdır bilemiyorum fakat GRUB Önyükleyiciyi de kuramıyorum. Dolayısı ile açılış ekranına geldiğinde yine windows olarak görünüyor fakat Windows İşletim Sistemini silmiş bulunduğumdan bu da açılışta hata ile başlıyor. Bir şekilde Pardus’u bu cihaza sorunsuz şekilde yükleyip kullanmak istemekteyim. Dilerim bir çözüme ulaşabiliriz.

Saygı ve Sevgilerimle

1 Beğeni

@efeyaryukey ona da bakacağım fakat sudo ile yüklenebilir ise sanırım sadece o şekilde işleme alacaktır. Çünkü sistem hiç bir şekilde ne USB üzerinden dosyayı görmekte ne de buna bir tepki vermektedir. Ethernet wi-fi ve bluetooth driverları bu sürücü üzerinden işleme alınmakta imiş. Hali ile eğer bu sürücüleri sisteme tanıtamaz isem HT Book 14B tamamı ile gereksiz bir hal alacaktır. Çünkü üretici firmanın kendi içerisine yüklemiş olarak yolladığı UEFI Windows 10 irc scriptlerini açarken dahi aşırı derecede kasmaktadır. Adım adım kurulum yapabileceğim birisi şu an gerçek anlamda fazlası ile işime yarayacaktır.

Saygı ve Sevgilerimle

1 Beğeni

Bu konu son cevaptan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.