Video izlerken aşırı cpu harcaması

Merhabalar…
Ben yaklaşık 1 yıldır dual boot şeklinde linux kullanmaktayım. Çeşitli sürümleri kullandım ancak linuxda video izlerken bilgisayarın fan açmasını, yüksek cpu tüketmesini (yaklaşık %50 civarlarına çıkıyor) bir türlü çözemedim. Windowsda böyle bir şey olmuyor kesinlikle. Sorun bende mi acaba bilmiyorum. Çeşitli debian tabanlı dağıtımlarda da aynı sorun var . Şuanda pardus kullanıyorum oda aynı şekilde. Sistemde normalde hiç sıkıntı yok video açınca coşmaya başlıyor. Acaba bir uyumluluk vs. mi yapmamız gerekiyor ? Yardımlarınızı bekliyorum aşşağıya sistem özelliklerimi yazıyorum şimdiden teşekkürler.

Lenovo Thinkpad T450 i5 5200U cpu , Intel hd graphics 5500 ekran kartı , 256 gb SSD ve 8 gb ram.
Baktığınız zaman ssd vs. olması ile gayet iyi bir sistem ancak dediğim gibi tarayıcıdan video açıp izlediğim zaman ciddi sıkıntı oluyor. Ben kesinlikle bir uyum ayarının olduğunu düşünüyorum. Teşekkürler İyi günler.

Grafik kartı driver donanım hızlandırmayı desteklemiyor veya donanım hızlandırma ön tanımlı ayarlarda kapalı. Böylece grafik kartının donanımsal olarak yapacağı işi cpu yazılımsal olarak yapıyor. Grafik kartinin driver desteğini araştırın derim. Bu karta hangi driver donanim hizlandirma destekliyor, ayarları nelerdir?

“Intel 5500 linux hardware acceleration” diye bir arayin, bir şeyler çıkacaktır. Bu arada grafik chipi hakkinda ne kadar detay verirseniz o kadar net çözümler bulursunuz.

https://duckduckgo.com/lite/?t=lightning&q=intel+hd+graphics+5500+hardware+acceleration+linux

Arch’ın dokümantasyonu hep iyidir:
https://wiki.archlinux.org/index.php/Intel_graphics

2017 tarihli bir yazı, biraz eski sayılır:
https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=260484

2015 tarihli bir yazı, bugün geçersiz olabilir:

https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=195080

Tüm bunlar oldukça detaylı müdahaleye ihtiyaç gösteriyor. Bence en kestirme ve kolay yollardan biri, intelin tum (free ve nonfree) firmware paketlerini yükleyip, kernel’i de backports’tan son v5 sürümüne yükseltip bir denemek lazım. Bakarsınız sihirli bir şekilde çözülür problem. :slight_smile:

V5 kernel ile de çözülmez ise, yukarıdaki linklerden yola çıkarak bir şeyler yapabilirsiniz. Detaylı bakmadım ama bilhassa ilk link (arch) işe yarar gibi görünüyor.

Bir de dikkatimi çekti, normalde intel-va-driver paketinin free versiyonu kuruluyor. Oysa bunun bir de non-free versiyonu var (intel’in yazdığı). Bazen non-free driver böyle problemleri çözebiliyor. Sizde hangisi kurulu şöyle anlayabilirsiniz:

~$ dpkg -l intel-media-va*

Bence şu 2 paketi yükleyin (ikincisi zaten yüklüdür muhtemelen):

~$ apt install intel-media-va-driver-non-free firmware-linux

Sonra aşağıdaki linkte anlatıldığı gibi kernel versiyonunuzu 5.4’e çıkarıp reboot edin.

Bu şekilde bir deneyin derim.

Merhabalar ;
Intel gpu için vaapi destegi sisteminizde tanımlıdır diye düşünmekteyim. Aşağıdaki şekilde parametre ile player çalıştırırsanız sorun çözülecektir.
mplayer -vo vaapi -va vaapi dosyam.mp4
Birde tarayıcıda video izlerken şeklinde belirtmişssiniz. Tarayıcıda gömülü çalışan player içinde vaapi destegini aktif etmeniz gerekebilir. Burada chromium için vaapi destegi anlatılmış. Değerlendirmeniz dileğiyle.

Teşekkür ederim deneyeceğim önerilerinizi.

Bu konu son cevaptan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.