DDE masaüstünün kullanışlığını kolaylığını Deepin OS ile anlayabilirsiniz ,Uygulama mağazası bana göre linux türevlerinin en iyisi ,başlatıcıda kolayca sağa tıklayıp uygulamayı kaldırabiliyorsunuz ,nedenini bilmiyorum ama bazı özellikler pardus deepin yada manjaro deepinde yok.
Şöyle göze hoş gelen bir masaüstü ortamı Pardus’a özel olsa… Çin sistemi kullanmasak. Linux iyi hoş da görsellikte sıfıra yakın geziyor.
Eskiden, bazen arayüzde çok basit ve kalitesiz görüntüler olabiliyordu ama şimdi pek öyle değil. Linux dağıtımlarında özelleştirme ve kişiye göre, ihtiyaca göre hareket etmek mühimdir. Bazı problemlerle karşılaşılsa da aşılabiliyor. Mesela yazı tipleri düzgün gözükmüyor olabilir ama ayarlanabilir…
Linux camiası maalesef bohem . bu böyle olduğu sürece işletim sistemi kullanmanın amacının başka işleri yapmak olduğu günün sonunda sistemi kullanmak yerine işimizi yapmak amacıında olduğumuzu bilmedikçe, sistemin uzmanlar tarafından sadece kullanılmayacağını bilmedikçe bu sorunlar daha çok devam eder. onyıllarca devam eder.
Kullanılabilirliği görsellik sandıkça DDE gibi birçok felaketle karşılaşabiliriz.
geçmişteki aylarda bazı eleştirilerime ve mağaza isteklerime Pardus kamu için filim izleme vs olmaz radyo olmaz diyen arkadaşları kamudaki insanları linux admini olarak görmekten vazgeçmeye davet ediyorum. Kamu demek halk demek.
Bu komut ile kurulumdan sonra geri dönüş mümkün mü, mümkünse nasıl. Teşekkürler.
Şu konuyu inceleyebilirsiniz;
Son kullanıcı için görsellik, kullanıcı deneyimi önemli. Şu masaüstünü al ince ayar aracını yükle şurasını kapat şu eklentiyi yükle şöyle tema var iyidir vs. açıkçası beni bile sıkıyor. En çok tercih edilen masaüstü GNOME mesela, 1366x768 çözünürlük için bir felaket, pencere başlıkları gereksiz paneller…
Kullanıcı deneyimiyle görsellik paralel gider. Sadece performans almak amacıyla zaten bir yığın masaüstü ortamı yapılmış durumda. DDE’nin felaket olduğunu düşünmüyorum, Aksine örnek alınmalı.
yukarıdaki ders videolarımı izleyebilirsiniz.
Videodaki anlattıklarınızla görüşlerim neredeyse aynı o zaman bir anlaşılamama problemi var.
Mehmet bey daha çok kullanışlılıktan bahsediyor. Animasyon efekt vs den ziyade her seviyede kişinin komut kullanmaya gerek kalmadan kullanabileceği basitlikte, kullanıcı dostu bir O.S. olmasından yana. Bunu kim istemez ki zaten. İnşallah olur. Öz eleştiri yapmam gerekirse Mehmet beyin bu söylediği şeylerin daha çabuk gerçekleşmesi için sadece burada TÜBİTAK bünyesinde Pardusu geliştiren yazılımcı arkadaşlar dan ziyade benim gibi kişilerin de yazılım konusundaki yeterliliklerini arttırıp uygulama yazılımı yaparak Pardus’a destek olması gerektiği düşüncesindeyim. Çünkü Pardus Mehmet beyin ifade ettiği gibi bir şekilde olsa dahi kurumlardaki personellerin ihtiyaçlarını giderecek uygulama yazılımları gerekecek (yeniyim belki vardır bilmiyorum). Mesela yaklaşık 1 ay önce il Milli eğitim müdürlüğü resmi yazı göndererek ildeki okullardaki tüm öğrencilerin E okul fotoğrafları nı guncellememizi istedi. Ben de yaklaşık 300 öğrencinin fotosunu çektim, e okul standartlarına göre kırpıp küçültüp uzantısını ayarlayip yükledim. Windows için toplu şekilde resim işlemlerini yapacak bir sürü uygulama mevcut, Pardus için var mı bilmiyorum fakat okuldaki memurların bunu bulup apt-get ya da synaptic ile kurabileceklerini sanmıyorum. Belirli gün ve haftalarda öğretmenler sürekli hazırladıkları programlar için benden mp3 indirme ya da belirli bir kısmını kirpmami, video indirmemi, oluşturmamı ya da formatını değiştirmemi istiyorlar. Pardus iş bitirici olmalı bence, Meb için konuşuyorum. E okul, MEBBİS, e-yaygin, kbs, tefbis, hys, dys gibi sistemlerin personelden istediği fotoğraf işleriymiş, txt dosyalarıymış, tif formatında resimmiş, resmi pdf ye dönüştürüp ya da tam tersini yapıp yüklemekmiş bunları yapacak uygulamaları kurmak ve kullanmak bebek oyuncağı olmalıdır. Mesela geçen hafta etap sürümü panelindeki özellikleri gösterdiğim öğretmen, ders anlatırken kalem kullanabileceği yada ekranın bir bölümünü hızlıca karartabileceğini görünce cok hoşuna gitti, çünkü eta panel işi pratikleştiriyor. Buradaki arkadaşlar forumda okuduğum anladığım kadarıyla C++ Qt dilleriyle O.S. konusuna yoğunlaşmış durumdalar. Biz dışarıdan kişiler olarak en azından yayılmasına katkıda bulunmalı, becerebiliyorsak yukarıda bahsettiğim gibi yazılım kodlama konusundaki yeterliliklerimizi arttırıp son kullanıcıya hitap edecek uygulama yazılımı yapmalıyız.
Uzun oldu özur dilerim, saygılar…
Yüzde yüz haklısınız ve katılıyorum. En iyi linux dağıtımında bile bazı ufak hatalar vs. insanı zamanla çileden çıkarıyor, en ufak işlemler için tek tek paket kur kod yaz şunu ekle bunu ekle vs. gerekiyor, sıradan kullanıcılar zamanla bunlardan sıkılır ve alışamaz. Pardus için de geçerli, xfce sürümü genel olarak kararlı olsa da birçok şey eksik veya bilerek konulmamış, ağ kurmak, flash player, bluetooth vs için sürekli yazılım kurmak,konsolda kod yazmak, değişik konfigurasyonlar yapmak gerekiyor, Bunlar baştan yüklü gelmeli, değil windows birçok dağıtım bunu yapıyor, ağ paylaşımı kolayca yapılabilmeli, paylaşım izinleri kolayca düzenlenebilmeli vs, kdeli dağıtımlarda bunlar kolay oluyor veya ubuntuda da kolaydı, ama xfceli pardusta bir sürü şey yapmak gerekiyor manuel olarak .daha sayamadığım birçok eksiklik de mevcut, mesela kurulum ekranında zorla internet istemesi, yapmayınca depoyu elle eklemek gerekiyo kurduktan sonra, hiç gerek yok ki böyle bir şeye, birçok defa önceki pardus sürümleri veya ubuntu vs. kurdum böyle bir şeyle karşılaşmadım, sonra ufak görsel kararsızlıklar, örneğin en ufak işlem olan pencereyi büyütmek için pencerenin kenarına geldiğinizde bir türlü o sınırı algılayıp ok işaretinden pencerenin kenarından tutup çekmek için gerekli moda geçmiyor, zor geçiyor, zaman kaybettiriyor, windowsta örneğin hemen algılıyor pencere sınırına gelindiğinde büyütmek istediğinizi ve kolayca o kenar yakalanabiliyor, daha sonra capslock tuşuna hızlı basıp çekersen büyük harften küçüğe geçmiyor hemen o yüzden BU kelimede olduğu gibi ikinci harf de büyük çıkıyor vs, daha birçok çok ufak ama sinir bozan ayrıntı var, bu sorunların birçoğu sadece pardusta değil diğer dağıtımlarda da var. Bu şekilde sıradan kullanıcılar uzun süre kullanamaz pardusu, başta sağlam ve yeterli bi sistem gibi gözüküyor ama kullandıkça eksiklikler fark ediliyor hemen. Kurumlarda vs, sınırlı kullanım senaryolarında yeterli olabilir ama günlük kullanıcılar için yeterince rahat değil hele windowsla karşılaştırınca. Dediğiniz gibi tüm linux camiası bohem, bu nokta atışı bir tespit gerçekten.
Merhabalar;
Kurumsal bir sürüm için yapılanlar gayet isabetli. Kasten yüklemiyor. Zaten bu sürüm kurumlarda uzman kişilerce kuruluyor. Vatandaşın hiç bir şikayeti olmuyor.
Mesela; Gparted 5 sürümünde yüklü geliyordu. Sürüm 17 ve üstünde yüklü gelmiyor. Bana lazım, lakin hangi kamu kullanıcısına lazım… Hatta yüklü olmasa iyi olur. Gparted ile başına bela açabilir.
Yukarı 'tık’ları arzu eden arkadaşlar zaten kendi kurabiliyor demektir.
Sorun nerede tam da anlayabilmiş değilim. Niçin başkalarının (bilmediğimiz, ama öyle olduğunu tahmin ettiğimiz) dertleri için dertleniyoruz. Gidip Bursa KHGB bir pardus kullanıcısına sorarsanız Pardus Xfce7den gayet memnundur.
Haa… Bu arada “Pardus Kurumsal” yaklaşımı değiştiyse onu bilmiyorum.
Selamlar…
Ali Bey
25 senemi insan makine etkileşimine verdim. Sahaya inip biraz gerçek kullanıcılar ile dertlenin benim tavsiyem o yönde. Üniversitede idari personele Pardus yüklemeye gayret ediyoruz. İşim gereği bankalar ile de çalıştım diğer kullanıcılar ile de. Bizimkiler tahmin değil.
Yaklaşımlar evrim geçirir, gözden geçirilir. bu normal proje yürütmenin gereğidir.
Merhabalar, öncelikle yeni ortam sürümü için teşekkür ediyorum. Gayet başarılı buldum. Tabi önceki alışkanlığımızı yıkmak zor oluyor. Yalnızca kullanıcı olarak elimizin altında görmeyi arzu ettiğimiz şeyleri hemen bulmak isityoruz. Kullandığımız bazı programları bulamayınca üzülüyoruz. Benim ilk başta karşılaştığım sorun ise şu oldu: Sistemde Synaptic tarzı bir yükleme programı göremedim. Umarım böyle bir programı sisteme entegre edersiniz. İkinci problemim ise genel bir linux programı sorunu galiba. Sisteme chrome yüklediğimde chrome’un her açılışında bir parola ekranı geliyor. Ve bu gerçekten can sıkıcı bir durum. Bunu kaldırmanız faydalı olur kanatindeyim. Başarılar, saygılar.
sudo apt-get install synaptic
komutu ile yükleyebilirsiniz.
Parolayı bir kere girdiğinizde birdaha sormamalı lazım. Girmenize rağmen tekrarmı soruyor?
Teşekkür ederim. Aslında Chrome şifre ekranı geldiğinde “iptal” dediğim için soruyormuş. Şifre ekranını boş bırakıp tamam dediğimde artık sormuyor. Umarım Ubuntu gibi kendi paket yükleme programınızı (tamamı Türkçe Diline çevrilmiş) sisteme entegre edersiniz.
Tasarımı çok güzel ben çok beğendim kullanımı kolay ve hızlı açılış kapanış hızları ve kullanımdaki performansı gayet iyi eksik olarak gördüğüm synaptic paket yükleyici gibi kullanım kolaylığı sağlayan programların yüklü olarak gelmemesi ve duvar kağıdı eksiği güzel bir Pardus duvar kağıdı göremediğim için üzüldüm. Ve forumda duyuru yapılmış yüklü bir güncelleme yapıldı diye ama ben o güncellemeyi alamadım sanırım hala beklemedeyim. Ayrıca güncelleştirme ayarlarında yansı değiştir de hız testi yapamıyorum zaman aşımı diyor. Son olarak internet hızı windowsa göre daha yavaş geldi Çalışmalarınız için teşekkür ediyorum kolay gelsin
cat /etc/*release
Sanırsam 17.1 güncellemesini kasdediyorsunuz. Terminalde komutun çıktısına bakarsanız, eğer “17.1” olduysa güncelleme yüklenmiştir.
Arkadaşlar ben dde sürümünde bilgisayarıma flaş ile yüklemeye çalıştım fakat cd istiyor bana yardımcı olursanız sevinirim
https://rufus.akeo.ie/downloads/rufus-2.16.exe İndirdiğiniz exe’yi kurduktan sonra programı çalıştırınız Pardus iso kalıp dosyasını seçerek, Açılış diski oluşturma yöntemi DD seçerek Başlat’a basınız. Diğer bölümlerde herhangi bir değişiklik yapmanıza gerek yoktur.