Yerli ve Başarılı Bir İşletim Sistemi Yapmak Çok mu Zor? (Video)

Aslında eski bir video imiş fakat ben yeni izledim. Sizinle de paylaşmak istedim. Herkese sağlıklı günler dilerim.

Bu arada video altındaki yorumlardan birisinde şunlar yazıyor:

… Çok kişi bilmez, 1977’de Woz’un Apple II’yi bitirdiği yıllarda İTÜ’de iki asistan (Eşref Adalı ve Sait Bolat) ilk Türk bilgisayarını üretmiş, ancak hangi makama çıktılarsa üretim ve patent için mali destek bulamamışlar… 1978-1984 arasında Boncuk09, Biltek CPT, Uslu gibi markalar aynı mali sorunlar ve vizyonsuzluk nedeniyle iflas etmişler… Pardus’a gelince, soruyu yanlış kişiye sormuşsunuz, o sorunun muhattabı dönemin başbakanıdır… 2005 yılında Bİll Gates Türkiye’ye “önceden planlanmamış” jet bir ziyaret yaptı… Başbakan ve bazı kişilerle görüştü, sonra nedense(!) yerden mantar biter gibi MS yetkili eğitim merkezleri türedi, partnership programları ile MS ülkedeki tüm IT piyasasını ele geçirdi… Pardus projesi ise “bir daha inmemek üzere” rafa kaldırıldı… Bilmem anlatabildim mi?? Kullanmak sorun değil, sorun teslim olmak, köle olmaktır… Fakülteler, meslek odaları ne işe yarıyor oturup düşünsünler… Kasaptan bozma adamlar mahalle arasında bilgisayar tamircisi açabiliyorsa, devlete iş yapan yazılım şirketlerinin yarısı İsrail ve ABD pasaportlu kişilere aitse, o ülkede bilişim mesleği ile ilgili akla sığar bir mesleki eğitim sistemi yok demektir… Bugün dünyada ABD çıkışlı IT teknolojilerini en çok kullanan ülkeler İskandinav ülkeleridir ancak Amerikan pazarlama kafasının ne eğitim sistemlerine, ne de gençliğin zihnine bulaşmasına müsaade etmezler…
P.S: Bill Hewlett “BERMUDA ŞORTLA” işe gelen personeline kar payı öderken, sen telsiz kanunu denen kepaze uygulama ile gönüllü radyo ve elektronik geliştiricilerini karakola çekiyor, mahkemeye çıkarıyorsun… Sonuç??.. Bu klişe kafa, 70’lerde Xerox’u yöneten dangalak yönetim kurulunda da vardı, o yüzden bugün Xerox dünyanın hakimi bir dev olabileceği yerde hala toner servisi yapmakla meşgul…

1 Beğeni

Akıllı tahtalar sade etap ile gelicekti windows 7’yi bill gate türkiye’yi ziyaret etti size 1 dolar dedi ve akıllı tahtalara windows + etap oldu bir çok akıllı tahtada 7 ana işltim sistemidir.

1 Beğeni

Tartışmakla, eleştirmekle zaman kaybetmeye bence gerek yok. Çözüm üretelim.
Bence bu işin üç ayağı var. Birincisi ve en önemlisi insanımıza açık kaynak kodun önemini gerekirse tek tek konuşup anlatacağız. İşe, androidde kullandığımız sınırsız izin isteyen yazılımlarla başlayacağız. Çünkü en çok dikkat çeken onlar.
İkincisi Pardusumuza sahip çıkıp başta okullar olmak üzere tüm kamu kurumlarında kullanmaya zorlayacağız.
Üçüncüsü linuxle uyumlu donanımları araştırmayı satın almayı, kullanmayı öğreneceğiz-öğreteceğiz.
Şimdi bu konuyla uzaktan alakası olan, şahsi olarak konuyu açan arkadaşa değil de başka bir kesime söylemek istediğim birkaç cümle var. Meselenin yerli çekirdek olup olmamasından ziyade açık kaynak kod olduğunu anlayamayan maalesef sözüm ona çok bilgisayar bilimci ortalıkta dolanıyor. Birilerinin bigdata malzemesi olmak çok hoşunuza gidiyorsa olabilirsiniz bu özgürlüğünüze itirazım yok. Ama kimse sizin bu düşüncelerinizi desteklemek zorunda değil. Şurda gönüllü insanların moralini bozmak için sürekli yerli muhabbeti yapmayın. gidin mindomsunuzla mutlu olun.

2 Beğeni

Abi az önce yazılarınızı okudum. Ben de sizinle aynı fikirdeyim. Bence de insanımıza pardus gibi projelerin önemini ve desteklenmesi gerektiğini en iyi şekilde anlatmalıyız. Pardusu birkaç ay önce bilgisayarıma kurdum. Ve şu anda bunu yaptığım için hiç pişman değilim. Sadece pardus gibi güzel projelere destek verebilmek istiyorum ileride.

Ben lise öğrencisiyim ve pardus bir Türkiye Devlet Kurumu tarafından geliştirilmesine rağmen diğer kurumların bu projeden neredeyse tamamen habersiz gibi görünmesi benim canımı sıkmıyor değil. Mesela EBA diye bir eğitim platformumuz var ve o platforma ait en az 3 android uygulaması geliştirildi. Android sürümleri neredeyse kusursuz çalışıyor. Ben gerek arayüz olarak gerek performans olarak çok sevdim. Fakat canlı derslere katılmak için bilgisayarımı kullanmak istedim. Acaba EBA 'nın masaüstü versiyonu olsa nasıl olur diye düşündüm. Merak edip araştırdım. EBA nın hiçbir şekilde Windows ve ya Linux için geliştirilmiş uygulaması olmadığını öğrendim.

En azından internet sitesine bakayım dedim. Arayüzü yine çok güzel ve kullanışlı. Fakat internet sitesinden canlı derslere katılmak istediğimizde bizden EBA Canlı Ders uygulamasını bilgisayarımıza kurmamızı istiyor. Tamam kuralım dedim fakat bu uygulamanın sadece windows versiyonu var. Neredeyse hiçbir kurumsal uygulamanın Pardus uyumlu sürümü bulunmaması sizce de çok sinir bozucu değil mi?

Hatta o uygulamayı pardusta nasıl çalıştırabileceğimle ilgili bir konu dahi açtım fakat sanal makine ve android emülatörden başka çözüm yolu bulunamadı. Pardus kullananlara yazık değil mi şimdi?
O kurumlar birbirinden ve birbirlerinin projelerinden haberdar olsa ve ona göre çalışmalar geliştirse daha iyi olmaz mı acaba?

Exe Uzantılı Bir Dosyayı Çalıştırmak

2 Beğeni

Bu konu son cevaptan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.