Herkese Merhaba,
En son Pardus’u debian öncesi dağıtım sürecinde kullanmıştım. Daha sonra uzun süre Ubuntu üzerinde çalıştım, son yıllarda ise tüm geliştirme ortamımı MacOS üzerine kurmuştum (sunucu tarafı halen Ubuntu’da).
Pardus ile ilgili gelişmeleri takip ederken bir yandan da MacBook’da linux kullanmanın hayallerini kurmaya devam ediyordum. Özgür yazılım bir sevda, cihaz ne olursa olsun aklınızı çelemiyor! Önce VirtualBox üzerinde biraz deneyimledim ama tahmin edebileceğiniz gibi tat vermedi Ben de MacOS’u tamamen terkedip Pardus’a geçmeye karar verdim. Süreci aşağıda kısaca anlatacağım, belki aynı yoldan ilerlemek isteyenler olabilir.
Kurulum yaptığım makinenin teknik özelliklerini aşağıda sıralıyorum, aynı konfigürasyona sahip olanlar gönül rahatlığı ile kurulum yapabilir:
- Model: MacBook Pro 13" Late 2012
- İşlemci: Core i5
- Bellek: 8 GB
- Disk 256 SSD
- Ekran: Retina
İlk olarak Pardus 17.1 64 Bit ISO’yu indirdim. Artık CD/DVD opsiyonu hemen hemen hiçbir cihazda olmadığı için USB bellek ile kurulum yapmaya karar verdim, hem elimde bir de “Çalışan Pardus” opsiyonu olacaktı. Boot edebilecek bir USB bellek oluşturabilmek için özgür bir yazılım Rufus projesinden faydalandım. Proje ile ilgili tüm bilgilere ve yazılıma https://rufus.akeo.ie/?locale=tr_TR adresinden ulaşabilirsiniz. USB belleğin hazırlanma süreci çok basit sadece ISO kalıbını yazılım içinden seçmeniz ve başlat demeniz yeterli. Genel olarak ayarları olduğu gibi bırakabilirsiniz. Eğer eski bir BIOS’a sahipseniz belki küçük bir ayarlama yapmanız gerekebilir.
Rufus Windows, MacOS ve Linux üzerinde çalışabiliyor, bu açıdan farklı dağıtım projeleri için de iyi bir başlangıç; emeği geçenlere buradan teşekkürlerimi iletiyorum
USB belleği hazırladıktan sonra USB bellek porta takılı iken MacBook’u yeniden başlattım ve klavyeden “alt” tuşuna basılı tutarak sistemin başlayacağı disk seçimini aktif hale getirdim. Burada mevcut SSD diskinizi ve hazırladığınız USB belleği görüyor olmanız gerekir. Bu aşamada USB belleği seçip devam ettim. Kısa bir süre sonra Pardus’un ne yapmak istediğimi soran menüsü beni karşıladı. Menüden Pardus Çalışan’ı seçtim ve genel bir donanım kontrolü yapabilmek için devam ettim. 1 dakika içerisinde Pardus Çalışan aktif hale geldi, ve kullanmaya başladım. Pardus Çalışan bile çok iyi bir performans sergilemişti. Normal kurulum sonrası her şeyin daha da iyi olacağının sinyalleriydi bunlar.
Pardus Çalışan ile genel bir donanım kontrolü yaptım; tüm donanım bileşenleri sorunsuz çalıştı. Özellikle kablosuz bağlantı ile ilgili sorun yaşayabileceğimi düşünüyordum ama herhangi bir sorunla karşılaşmadım. Gerçek bir kurulum yapmak için sistemi kapattım ve yeniden açılışta bu sefer Pardus Kur’u seçtim. 2-3 dakika bekledim ancak siyah ekranda hiçbir değişiklik olmadı. USB belleğin ışığı da yanıp sönmeyi bıraktı, hiçbir hareket yoktu. Ben de yeniden Pardus Çalışan’a girip kurulumu buradan başlatmayı denedim. Bu sefer tüm adımlar ardı ardına geldi ve yaklaşık 5 dakika içinde kurulum tamamlandı. Yeniden başlatmam için bir uyarı geldi. USB belleği yerinden çıkartıp sistemi yeniden başlattım. Şu an size bu satırları yazdığım Pardus 17.1 artık MacBook Pro’da sorunsuz bir şekilde çalışıyordu
Performans açısından MacOS ile hemen hemen aynı performansı gösterdiğini düşünüyorum. En azından şu an için beni rahatsız eden bir yavaşlık ya da beni şaşırtan bir hız değişikliği olmadı.
Pardus ile ilgili çalışan tüm ekibe bu vesile ile teşekkürlerimi sunuyorum. Umarım proje her geçen gün yeni kullanıcılarla daha da büyür ve gelişir.
Özgür bir dünya dileklerimle,
Orçun Madran