Hayır öyle bir şart yok bahsettiğiniz dosya sistemi yapısı Disk kalıbı dosyası içerisinde barındırılmakta, hatta RUFUS adlı programı kullandıysanız, dosya sistemini yazma şekli değişir sadece. Windows iso su içerisinde Fat32 Dosya sistemi barındırılıyor olabilir ama böyle genel bir yargı yapmanız yanlış olur. Windows isosunu linux ta yazdırıp da sağlıklı şekilde kurabilen duymadım. Önce amaçlarınızı linux dünyasında bir araştırın derim. Ubuntu da bir destek vardı sanırım ama son gelen Windows 10 disk kalıplarıyla çalışmadığını söylüyordu bizim burdaki test ekibi.
Dediğinizde haklsıınız EFI dosya sistemi disk kalıbı içerisinde geçerli. Bende diyorum ki rufus vb programlar da deneseniz FAT32 biçimlendirmeden UEFI destekli Windows 64 Bit kuramazsınız. İSo kalıbında 32 ve 64 bit mimari varsa yine kuramazsınız. Rufus programı hangi dosya sisteminde kurarsa kursun tek 64 bit disk kalıbı yoksa kuramazsınız. Rufus programı 32 ve 64 bit sistemler tek disk kalıbında ise tek dosya boyutu büyüklüğnüe göre ntfs biçimlendirecektir. Rufus programına da gerek yok Mesela windows ortamında flash belleği diskpart komutlarıyla (Sırayla. Diskpart, list disk, select disk 1, clean, create partiton primary, active, format fs=fat32 quick ) yazarak hazırlayıp windows kalıbını içerisindeki dosyaları kopyalayınca her sisteme UEFI destkli olarak sorunuz kurulum gerçekleştirmektedir. Ben Pardusa geçmeden önce Pardus 17.1 64 Bit iso kalıbı içerisindekileri kopyalayıp Windows orrtamında diskpart komutları ile flash diski hazırlayıp içerisinde yapıştırarakk UEFI destekli kurulumu sorunsuz gerçekleştirdim. Şimdi benim amacım pardus ortamunda Flsh belleği Windows gibi fat32 biçimlendirerek Windows 64 Bit disk kalıbındaki dosyaları flash diskle yazarak UEFI windows kurulum hazırlamak
Ben de diyorum ki bu elle yaptığınız işlemler partition oluşturma kopyalama vs. kalıp dosyası içerisinde zaten, yazdırdıktan sonra hangi file system ine dönüşmüş özellikle bakmak istiyorsanız bakabilirsiniz. Özellikle check edilmesi gereken bir durum değil. Bu kadar zahmete girmeyin diye zaten cross platform yazdık, yakın zamanda derlemeye gerek kalmadan yüklenebilir bir dosya haline getirip publish edicez PIW’ i (pardus-imagewriter). Ayrıca PIW ın usb cihazına yazma işlemini nasıl gerçekleştirdiğini merak ediyorsanız kaynak kodu github da ve issue açmanız, geri bildirim de bulunmanız bizim için çok önemli. İlginiz için teşekkürler.
Cevabınız için teşekkür ederim
Hocam WoeUSB programı ile tam istediğim gibi Pardus ortamında Windows ön yüklenebilir flash disk ayarladım 64 Bİt mimarili kalıp kullandığım için UEFI kurulum gerçekleştirdi. .deb uzantılı programın dosyası linkten indirilebilir. Diğer arkadaşlarda faydalanmış olur.
https://www.ubuntuupdates.org/package/webupd8/xenial/main/base/woeusb
Bu programın windows isosunu nasıl yazdığına bakılarak PİW için de uygulanabilir mi acaba
Yazdığını nasıl bakabiliriz bilginiz var mı ? Benim olmadığı için her hangi bilgim yok.
Kaynak kodlarından
http://forum.pardus.org.tr/t/pardusta-windows-onyuklenebilir-flash-disk-olusturmak-uefi-kurulum-cozuldu/3768/4?u=edge35
Hocam ordan kurmaya denedim okudum. Bir saat o sayfadakileri yaptım. Bir türlü çalıştıramadım yani senin anlayacağın .deb dosyasını buldum oldu
merhaba @Yunusemre bey,
issue açmasını tarif ederseniz yapabilirim linux dünyasında çok fazla tecrubem yok githup konusunada yabancıyım…
selamlar.
Merhaba @tlgclk bey,
source codun bulunduğu adreste issues diye bir sekme var oraya tıkladığınızda açık olan issue ları görebilir tıklayarak içeriğini okuyabilirsiniz. Sizin bahsettiğiniz meseleyi düzeltip yayınladım 0.1.6 sürüm ve sonrasında dosya uzantısı büyük harf sorunu düzelmiş halde kullanabilirsiniz.
Hocam sadece Flash belleğe mi iso yazdırıyor?
Sd karta img de yazabilir.
Peki DvDye yazma eklenecek mi?
Merhaba arkadaşlar, Pardus Disk Kalıbı Yazıcı programı microsoft cihazları için şu adresten artık erişilebilir durumdadır,
http://indir.pardus.org.tr/PARDUS/piw.zip
Ana sayfamızda gerekli düzenlemeler yakında yapılır. Bilginize sunmak istedim.
Selamlar.
Ubuntuya pardus kalıp yazıcıyı kurmak istedim. Github’taki şekilde kurulumu yaparken şöyle bir sıkıntıyla karşılaştım.
myilmaz@myilmaz-toshiba:~/Masaüstü/temp$ git clone https://github.com/yunusem/pardus-imagewriter.git
'pardus-imagewriter' dizinine çoğaltılıyor...
remote: Counting objects: 373, done.
remote: Total 373 (delta 0), reused 0 (delta 0), pack-reused 373
Nesneler alınıyor: 100% (373/373), 591.12 KiB | 115.00 KiB/s, bitti.
Farklar çözülüyor: 100% (208/208), bitti.
myilmaz@myilmaz-toshiba:~/Masaüstü/temp$ cd pardus-imagewriter
myilmaz@myilmaz-toshiba:~/Masaüstü/temp/pardus-imagewriter$ mkdir build
myilmaz@myilmaz-toshiba:~/Masaüstü/temp/pardus-imagewriter$ cd build
myilmaz@myilmaz-toshiba:~/Masaüstü/temp/pardus-imagewriter/build$ qmake ../
Info: creating stash file /home/myilmaz/Masaüstü/temp/pardus-imagewriter/build/.qmake.stash
myilmaz@myilmaz-toshiba:~/Masaüstü/temp/pardus-imagewriter/build$ make
g++ -c -m64 -pipe -std=gnu++0x -O2 -std=gnu++11 -Wall -W -D_REENTRANT -fPIC -DQT_DEPRECATED_WARNINGS -DQT_NO_DEBUG -DQT_QUICK_LIB -DQT_WIDGETS_LIB -DQT_GUI_LIB -DQT_QML_LIB -DQT_NETWORK_LIB -DQT_CORE_LIB -I../../pardus-imagewriter -I. -isystem /usr/include/x86_64-linux-gnu/qt5 -isystem /usr/include/x86_64-linux-gnu/qt5/QtQuick -isystem /usr/include/x86_64-linux-gnu/qt5/QtWidgets -isystem /usr/include/x86_64-linux-gnu/qt5/QtGui -isystem /usr/include/x86_64-linux-gnu/qt5/QtQml -isystem /usr/include/x86_64-linux-gnu/qt5/QtNetwork -isystem /usr/include/x86_64-linux-gnu/qt5/QtCore -I. -isystem /usr/include/libdrm -I/usr/lib/x86_64-linux-gnu/qt5/mkspecs/linux-g++-64 -o main.o ../src/main.cpp
In file included from ../../pardus-imagewriter/src/common.h:14:0,
from ../../pardus-imagewriter/src/usbdevice.h:7,
from ../../pardus-imagewriter/src/helper.h:24,
from ../src/main.cpp:1:
../../pardus-imagewriter/src/platform.h:19:10: fatal error: libudev.h: Böyle bir dosya ya da dizin yok
#include <libudev.h>
^~~~~~~~~~~
compilation terminated.
Makefile:518: recipe for target 'main.o' failed
make: *** [main.o] Error 1
myilmaz@myilmaz-toshiba:~/Masaüstü/temp/pardus-imagewriter/build$
WinUSB yazılımı var. Yeni adıyla WoeUSB
Bu yazılımın nasıl windows iso kalıbı yazdığına bakılabilir. Zaten grub ve syslinux kullanarak yapıyor genel olarak. Bu nitelik Pardus Kalıb Yazıcı’ya da eklenebilir. Benim linuxta kullandığım en rahat windows iso yazdırma yazılımı bu.
Yunusemre Bey, dvdye yazma eklenecek mi?
Teşekkürler, Saygıyla
Kolay Gelsin
Merhaba @KaptanTR,
Şuan için öyle bir plan yok, bu projeye ilerde dönüp tekrar bakacağım güzel fikirler var, gelişmiş mod eklenebilir ve içerisinde yer alabilir ancak kesin bir şey söyleyemiyorum.
Teşekkürler.
Selamlar.