kullanabilirsiniz hocam mono vasıtasıyla gayette performanslı çalışır.
mono ile çalışıyor sıkçada kullanırım
dotnet paketini yükleyerek asp.net core ile hazırladığınız web sitenizi çalıştırabilirsiniz. Denemesini şuan yapıyoruz. Yakın bir zamanda belki sitelerimizin canlı ortamlarını pardus üzerinde koşturabiliriz. Neden halen .net diyen arkadaşlar olabilir. Uzun süredir .net üzerinde uygulama geliştirmiş olduğumuzda farklı platformları öğrenme sürecindeyiz. Çoğul konuşuyorum çünkü kurumsal olarak pardus’a göç planlıyoruz. Bu konuda hedeflerimizden bir tanesi.
YIllar önce PARDUS’u kurmaya çalışmıştımda çok zorlanmıştım. Geçen gün yeni işlerim dolayısıyla pardusu kurdum. Bir kaç dakika önce foruma kayıt oldum. Öncelikle bu sürümü gerçekten çok beğendim, foruma şöyle bir bakayim diye girmiştim ama 1. post 2. post 3-4-5… derken artık yorum bırakmak istiyorum. Forum olarak da OS olarak da mükemmel bir iş çıkarmışsınız, helal olsun!
Ben de yıllar önce pardusu denemiştim. Özellikle 17 sürümü oldukça iyi ve kararlı. Fakat Kamu için yapıldığını düşünürsek DYS’yi tam manasıyla çalıştırmaması oldukça garip bir durum. İlerde düzeltilir umuduyla kullanmaya devam ediyorum.
Hocam bakın şu yanlış algıdan herkes kurtulsun diye size yanıt yazıyorum yanlış anlamayın ama cevabım bu konu ile ilgilenen herkese, Bir işletim Sistemi third-party (3.cül şahıs) firmalara yaptırılan ve kaynak kodu açılmayan arkada ne üdüğü belirsiz bir software (yazılımı) çalıştırmak zorunda değildir. DYS dediğiniz olayda aynı bu mantıkla üretilmiştir. Devlet third-party adamlara yaptırmıştır zamanında, adamlar sistemlerini güncellenebilir veya esnek bir yapıda yazmadığı için, piyasada bulunan güncel java sürümleriyle çalışmakta sıkıntı çekmektedir. Ya satın alınan veyahut arge si yaptırılıp geliştirtilen yazılımların sözleşmesini bu şekilde düzgün hazırlayacaklar, ya da kurum el mahkum eski teknolojiyi kullanmak zorunda kalacaktır.
Özet ile burdaki sorun, yok DYS yok EBYS yok bilmem ne yazılımları Pardus ta çalışmıyor değil, bu yazılımlar öyle keskin bağımlılıklara sahip ki aha çalışan bir sürüm elde ettik aman dokunmayın aman güncellemeyin aman ellemeyin bozulur mantığı olduğu için böyle bir sonuca mahkumlar. Pardus Günceli ve karlılığı takip etmeye devam ederse bu saçmalıklara, kişiler bir dur demese bile artık durumu kabullenmek zorunda kalacaklardır. Umarım iş işten geçmeden herkese konu aydınlığı nasip olur.
Saygılarımla.
Size katılıyorum fakat Pardus’un özellikle kamu kurumlarında yaygınlaşabilmesi bazı program bağımlılıklarına bağlı. Eğer MEB DYS çalışmazsa Milli Eğitim Bakanlığı Pardus’u nasıl kullanacak? Bu konuda bir çözüm üretilmeli. Her kamu kurumu için temel gereksinimleri karşılayacak Pardus tabanlı yazılımlar yapılmalı. Demek istediğim asıl buydu.
Hocam çözümü cevapta yazdım, programı hazırlayan firmadan yama isteyecekler, bu Pardus a özel bir durum değil Windows ta da aynıdır, eski versiyon tarayıcı ve java versiyonu yüklemek zorunda kalırsnız. Bu yük Pardus un değildir. Anlamadığınız nokta burası. Pardus koskoca bir işletim sistemi sizin kullandığınız programlar taş çatlasın 5 yüz bin satır koda sahip uygulamalar; işletim sisteminin yanında minicik kalan uygulamalar.
Saygılarımla.
@Yunusemre Bey’e bende katılıyorum. Devlet’in bu konuda çok büyük yanlışları var. Resmi bir işletim sistemin varsa yazdırdığın uygulamalar da ona göre olmalı. Tamam belki projeler yapıldığı zamanda Pardus eski Pardus olarak verimli olamadı ama artık şu anda çok verimli bir sisteme sahibiz ki bu da doğal olarak bir ihtiyacın Pardus üzerinden karşılanması gerektiği mecburiyetini gözler önüne seriyor. Umarım sorumlular bu konuda bir şeyleri göz önüne alırlar artık da kendi devletinin geliştirici memur arkadaşlarına güvenerek Pardus için (Pardus ekibine yada bir başkasına) kamu programları yazdırırlar.
bu konuda ulakbim ile irtibata geçin.
E noldu? Kovulduk mu? Şu an ne kullanıyorsunuz?
Kovulma yok, iş yoğunluğu nedeniyle uzaktan takip var sadece.
Evde P17.1, işte ve cepte mecburiyetten (işletim sistemi/firma bağımlısı yazılımcılar yüzünden ) amerikan ajanlarını kullanmaya devam…
Hazır giriş yapmışken isteklerimizi bir kez daha özetleyelim:
- Kamu yazılımları tek çatı altında toplanmalıdır. (En azından birbirleri ile konuşamayan akılsız yazılımlar yapmak yasaklansın! Birden fazla kurum tek pencereden hizmet sunmayı öğrenmeli artık.)
- Pardus Market (Büyük bakkal mı desek?) kurulmalıdır.
- Pardus Mobil sürümü hazırlanmalıdır. (Devlet vatandaşını And./IOS ajanlarından kurtarmalıdır)
- Kamunun kullandığı ve öğrencilere dağıttığı tablet bilgisayarlar acilen Pardus’a geçirilmelidir.
- Ticari yazılım üreticileri pardusa geçiş için desteklenmelidir. (Acil yasal altyapı hazırlanmalıdır.)
…
müsadenizle listeye bir ekleme de ben yapayım,
- Ortaokul ve Liselerdeki bilgisayar derslerinde Pardus ve Linux anlatılmalı, mümkünse okullardaki bilgisayar laboratuvarları Pardus’a göç etmelidir.
Öğretmenlere en az yarım eğitim dönemi linux eğitimi vermeden öğrencilere verimli şekilde linux,Pardus anlatılamaz
Bir bilgisayar öğretmeni olarak dediklerinize harfi harfine katılıyorum. Şahsım olarak buna ihtiyaç duyuyorum.
Hocam hepimiz ihtiyaç duyuyoruz, siz merak edip sahip çıkıp burada kendinizi geliştirmeye çalışıyorsunuz, ama Türkiye’de bir milyon öğretmenden kaçı Linux kullanmıştır, merak etmiştir, hatta adını duymuştur? Devletin Pardus yüklü Pc dağıtmasına bile karşıyım, onlara da tabletlere yapılan muamele yapılacak, hatta daha fazlası…
Without Systemd olaydı,iyi olurdu.
ben mehmet Göktürk hocanın yorumlarını okudum da müthiş derece de haklı hoca. Yahu benim babam filanca üniversite de bilmem ne bölümünde şeflik yapıyor adam akşama kadar 3 resmi yazıyı zor yazıyor üstüne elektronik imza işini de 2 senede zor kavradı. siz kalmışsınız program için öyküleyiciye kod yazsın diyorsunuz. Komik olmayın hocalar. Devlet iyi hoş çalışıyor da afaki çalışıyor. Benim çocukluğum YÖKün bahçesinde ulakbim koridorlarında geçti çay içip dedikodu yapıp birbirlerinin ayaklarını kaydırmaktan başka iş yapmazlardı. 20 yılda dilerim bir şeyler değişmiştir.
Merhaba;
Kim nerede demiş merak ettim.
Yunus Emre Bey DYS .EBYS vb.sonuçda Genel Ağ üzerinde Java ile yapılan bir yazışma sistemi çşitli dosya biçimlerini açan ve ekler yüklenebilen bir sistem .Peki bunun Alternatifi yapılamaz mı Java dışında bunu illaki burada görevli konumdaki beş altı kişiden istemiyoruz.Arka planda bu projede görevli ekip vardır.Bir defa kesinlikle bu ekip Vatandaş olarak şikayetçi olduğumuz konuları dikkate almalılar şu kurulum işini eski sürümlerde olduğu gibi fazlaca soru sormadan KALAMARES ile yapmak da mı sağlanamaz?Son Kullanıcı paketleme derleme vb.ile uğraşmak istemez.Ya tıkla kur ister ya da en fazla So Do kur vb.Konsoldan rahat kurulum ister.KAPALI KAYNAK kodlu Yazılımın değişmesi için Tübitak Yetkilileri ilgili makamlara ulaşarak bu yazılımın açık kaynak kodlu işletim sistemlerine uygun bir şekilde kurulması yapılandırılması konusunu karar mercilerine iletmelidir.Saygılarımla.KAK toplantılarında bu hususu mutlaka ele alınmalıdır.