Pardus üzerinde çalışan uygulama yapmanın kolay yolu

Merhaba Arkadaşlar;
Malum taraftan Pardus’a geçen bir yazılımcı olarak çok kan kustuğum bir konu oradaki yaptığım yazılımları buraya nasıl taşıyacağım olmuştu.
Bir hayli süründüm. Python mu, şu mu, bu mu … Sonra sevk-i ilahi ile “Hâl-i Hâzırda Çalışan Win Masaüstü uygulamalarımı buraya taşırken ille de masaüstü uygulamaya taşımak zorunda olmadığım” kanaati gelişti.
Baktım DJango çok övülüyor. Ona başladım. Biraz da orada tırmaladım.
Ahirde yaptığım araştırmalar neticesi ama hakikatte İnayet-i İlahi ile {“Front End” kodları niçin "Back End"de yazdığımı sorgulamak} nasib oldu.
Şimdi ulaştığım nokta: Modern yaklaşımın bir java scrpit kütübhanesi veya framework’ü ile yazılım geliştirmek olduğu kanaatine vardım.

Eğer sizler de bu tarafta nasıl yazarım diyorsanız, evvela bu yolu bir deneyin.
Şimdi şu teknolojileri kullanarak yazılım yapmayı deniyorum.

PostgreSQL + PHP (Veritabanından veri çekme ve Session Authentication) + HTML + CSS (Bootstrap) + JS (AngularJS)

AngularJS yerine iki önemli alternatif var: Angular ve React JS. (Başka alternatifler de var. “JS Frameworks” diye aratınca diğer alternatifler çıkıyor. İncelenebilir…)
Pardusun (veyahud diğer linux dağıtımları) gelişmesinin önündeki mühim bir engel de yazılım geliştirmenin biraz çetrefilli olması. Sistem yazılımları için mümkün olmasa da ticari yazılımlar için yukarıdaki bileşenlerin rahatlıkla kullanılabildiğini gördüm.

Selamlar.

4 Beğeni

JavaFX kullanırsanız “Back End” tarafta “Front End” kullanmak zorunda kalmazsınız.

1 Beğeni

Merhabalar;

Javafx uygulamaları nasıl çalıştırılır?

Javafx uygulamalarını çalıştırabilmeniz için Java Runtime Environment (JRE) ve Javafx Runtime yazılımının bilgisayarınızda yüklü olması gerekir.

Bu çok ciddi bir dağıtım sorununun sebebidir. Yukarıdaki teknolojileri kullanarak yapılan uygulamaların çalışması için kullanıcının bilgisayarında sadece bir tarayıcı olması yeterlidir.
Benim için şu veya bu olmasının önemi yok. Kolay kodlama ve dağıtım kolaylığı çok önemlidir.

Selamlar.

2 Beğeni

Merhabalar;
İlgilenen arkadaşlar için şurayı incelemelerini tavsiye ederim.

Öğrenmesinin ne kadar kolay olduğunu göreceksiniz.

Selamlar.

4 Beğeni

Dağıtım kolaylığı ön planda ise PHP den söz etmek anlamsız olacaktır. lokal ağda çalışan ticari bir web uygulaması olacaksa ve dağıtım kolaylığı ilk sırada ise. “golang + javascrip freamwork” en uygun ikilidir diye düşünüyorum.

2 Beğeni

Merhabalar;
Bir tartışma konusu yapmak istemiyorum. Zaten bahsim şu dil bu dil değil, şu anki yazılım sektörünün temayülüdür. Yukarıda js frameworkü olarak herhangi birisinin kullanılabileceğini ifade etmiştim. Yani şu veya bu demedim.

Lakin şunu ifade edeyim, ya aynı konuyu konuşmuyor olabiliriz. Ya da BackEnd-FrontEnd kavramı dahilinde konuşulmuyor olabilir.

Şöyle ki: 100 adet kullanıcımız olsun.

1.) Birinci Model: PostgreSQL + PHP (Veritabanından veri çekme ve Session Authentication) + HTML + CSS (Bootstrap) + JS (AngularJS)
Bu modelde kabaca (gerçekten çok kabaca: hiç bir yedeklilik vs düşünmeden) 2 Sunucu gerekiyor. Birisi veritabanı (PostgreSQL), diğeri uygulama sunucu (PHP). (Aynı sunucu da olabilir, ama fazla kabalaşmayalım. :slight_smile: ) Yani 100 adet istemcinin her birine veritabanı ve PHP kurmuyorum. Değil mi :slight_smile:
Zaten 100 adet istemcide işletim sistemi kurulu. Ve bir tarayıcıdan rahatca uygulamayı ek hiç bir şeye gerek kalmaksızın kullandırabiliyorum. Bunun için sadece uygulanın kodlarını uygulama sunucusuna kopyalıyorum.

2.) Sizin teklif ettiğiniz yöntemde ise yine iki adet sunucu lazım. Ama bununla bitmiyor. 100 adet istemcinin her birine Java Runtime Environment (JRE) ve Javafx Runtime kurulmalı. Ve bunların güncellemelerinin takibi de gerekiyor.

Kasdettiğim budur. Yoksa PHP yi her bilgisayara kurmuyoruz. Ve hatta bu yöntem kötüdür de demiyorum. Ben uygulamanın dağıtım konusunda sıkıntı çektiğimden bahsettim.

Selamlar.

2 Beğeni

Bu konu son cevaptan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.