Merhabalar,
Tasarımımı size sunmadan önce kendimden biraz bahsetmek istiyorum. 22 yaşındayım, 12-13 yaşımdan bu yana Yazılım/Tasarım sektörlerine büyük ilgi duymakta ve bu alanlarda kendimi geliştirmek ile uğraşmaktayım. Yaklaşık 5-6 yıldır (15-16 yaşlarımdan bu yana) Front-End Geliştirme (Web/Mobil/Masaüstü), Arayüz Tasarımı, Masaüstü Programlama (Tüm işletim sistemleri) vb. alanlarda Freelancer (Serbest Çalışan) olarak iş yapmaktayım. Bu zamana kadar bir çok projede yer aldım. Bütün bunlara rağmen kendimi geliştirmeye, bir adım öteye taşımak için çaba sarf ediyorum.
Uzun yıllardır bu sektörde olmama, ilgi duymama rağmen bir kaç kez sanal makinalarda denemek dışında Pardus’u aktif olarak hiç kullanmadım. Bu durumun verdiği üzüntü nedeniyle Pardus için bir şeyler yapmak istedim. Fark ettim ki henüz bir işletim sistemine geliştirme (Back-End) konusunda katkı sağlayacak bilgi ve tecrübeye sahip değilim. Bu nedenle katkı sağlayabileceğimi düşündüğüm alan olan Arayüz Tasarımı konusun da bir şeyler yapmaya karar verdim. Daha önce bu konuda bir adım atılıp atılmadığını araştırırken forumdaki bir konuya denk geldim. Konuda Pardus Yükleyicisi için bir yeniden tasarım çalışması yapılmıştı. Her ne kadar hoş görünsede kurumsal durmuyordu (kişisel görüşüm). Seçilen ikonlar, UX ve benzeri bir çok konuda bana göre amatör kalmıştı.
Kollarımı sıvayıp edindiğim bilgi ve tecrübeler ile sınırlı olarak daha minimal, günümüzün tasarım trendi olan flat tasarım, kurumsal, ve kullanıcı deneyimi (UX) konusun da daha etkili bir tasarım ortaya çıkarmaya çalıştım.
Sonuç olarak aşağıda gördüğünüz tasarım ortaya çıktı. Hatalarının, eksiklerinin olduğunun farkındayım. Fakat dediğim gibi sadece bilgi düzeyim ve tecrübem ile sınırlı bir çalışma oldu. Bu tasarımı kendimi geliştirmenin yanı sıra biraz olsun içimi rahatlatmak için yaptım.
Sizi daha fazla sıkmadan tasarım ile baş başa bırakıyorum. Umarım hoşunuza gider
Not: Animasyonlar ile ilgili çalışmam devam ediyor. Bittiğinde konuyu animasyon ve efektlerin yer aldığı Gifler ile düzenleyeceğim.
Kendimi izah ederken bir hatam olduysa affola. Bu konularda pek yetenekli sayılmam, zira yanlış anlaşılmakta üstüme yoktur
Arkaplanın bu kadar turuncu olması tasarım ve göz yorgunluğu açısından biraz dezavantaj, arkaplan harici mükemmel olmuş. Arkaplanı da biraz daha koyu veya koyu beyaz bir tonda yapılırsa tadından yenmez. Sadeliği vs. çok beğendim
Benzer bir tasarımı da başka bir arkadaş daha yapmıştı. Çok başarılı görünüyor. Ancak back-end tarafında tasarımı gerçekleştirmek ne kadar mümkün orasını yetkili arkadaşlar belirtecektir.
Yorumunuz için teşekkürler fakat arkaplan rengi Pardus’un kendi rengi. Yükleme ekranı olacağı ve fazla zaman harcanmayacağı için kullanıcıyı olumsuz etkilemeyeceğini düşünüyorum
Çok teşekkürler. Allah(C.C.) razı olsun. Gerçekten çok güzel olmuş. Debian’ın kendi yükleyicisi kullanılıyor. Bu yükleyiciye giydirme yapılabilir mi diye düşünmeden edemiyorum. Bu arayüzde seçenek olarak sunulmayan lâkin mavcut kullanılan yükleyicide konulmuş seçenekler kaldırılıp sabit bir değer olarak belirlense sadeleştirilmiş bir yükleyici elde edilebilir mi acaba diye düşünüyorum. Bunu yapabilecek bilgi ve deneyimim olsa denerdim fakat maalesef yok. Önümde birkaç sınav var. Onları geçtikten sonra yazılım konusunda kendimi geliştirmeye çalışacağım.
Merhaba yükleyici tasarımı güzel olmuş Elinize sağlık. Pardus için pardus logolu güzel duvar kağıtları (Wallpaper) tasarlarsanız yararlı olabilir diye düşünüyorum.
Duvar kağıdı görüşüne ben de katılıyorum. Tasarımdan anlayan arkadaşlar pardus’a özel duvar kağıdı yapsa, resmi sürüme eklensin ve ya eklenmesin kullanılabilir. Açıkcası ben olsa da kullansam diye bekleyenlerdenim Daha önce bir kaç kişinin böyle hazırlayıp forumda paylaştığını görmüştüm
-Bence çok güzel olmuş.
-Hele daha dün bir kurulum için öğleden sonrayı tamamen kullandığımı düşünürsen.
-Benim gibi yazılım bilgisi olmayan biri için çok güzel.
Zaten amacım o yöndeydi. Kullanıcı deneyimini arttırmak, her kitleye hitap etmesini sağlamak adına geliştirdim. Son zamanlar da yerelleştirme yönünde adımlar atılıyor. Ve Pardus konusun da bazı kararlar alındı bildiğiniz üzere. Bunu yapılabilmesi için öncelikle Pardus’un tüm son kullanıcılara hitap edebilmesi gerekir.
Bilindik işletim sistemlerine alışan kitle malesef Pardus’a geçtiğin de bir çok sorun yaşayacaktır. Bu sorunları en aza indirgemenin tek yolu arayüz tasarımını basitleştirmek ve kullanıcı deneyimine önem vermekten geçiyor.
Sadece Pardus değil tüm Linux tabanlı işletim sistemleri bu konu da zayıf. Bence diğer kitleler tarafından tercih edilmemesini temel sebebi de bu. Bunu aşmak adına artık Pardus ekibinin adımlar atması gerekiyor diye düşünüyorum.
Daha önce de söylediğim gibi bu konu da elimden geldiğince tüm deneyimimi ve tecrübelerimi paylaşmaya hazırım.
UI (Arayüz) tasarımı, UX (Kullanıcı Deneyimi) tasarımı konusun da deneyimlediğim ve tecrübe edindiğim her bilgili paylaşmaktan bahsettim.
Özellikle kullanıcı deneyiminin önemi, araştırma ve geliştirme sürecinin nasıl ilerlemesi gerektiği, nelere dikkat edilmesi gerektiği gibi konular da edindiğim tüm tecrübeyi paylaşmaktan bahsettim.
Basit gibi görünse de kullanıcı deneyimi tasarlamak zor iştir. Size Türkiye’nin kullanıcı deneyimi konusun da profesyonel çalışmalar yapan, kendilerini bu alana adamış bir firma olan Sherpa’dan kullanıcı deneyimi ile ilgili kısa bir paragraf paylaşayım.
Kullanıcı. Ve onun deneyimi.
Amacımız basit: Kullanıcı için iyi bir deneyim tasarlamak. Bu bir o kadar da zor.
Ürününüz ya da hizmetiniz ne olursa olsun, işinizin merkezinde olan şey kullanıcı. Ve elbette ona sunduğunuz deneyim.
Muhteşem görseller, etkileyici metinler ya da çığır açan bir işlevsellik.
Bunların hepsi tek bir noktada bir araya geliyor ve bir denge oluşturuyor.
Ürününüzün, hizmetinizin ya da büsbütün girişiminizin başarısını, kullanıcıya sunduğunuz deneyimin başarısı belirliyor.
İşte biz bu nedenle, ne yapıyorsak, kullanıcınıza iyi bir deneyim sunmanızı sağlamak için yapıyoruz.
İyi kullanıcı deneyimi çok şey kazandırır.
Kullanıcı deneyimi tasarımının size ve kullanıcınıza sağlayacağı katkı ölçümlenebilir bir değerdir.
Başarısı göreceli sözcüklerle anlatılan bileşenlerin aksine, kullanıcılarınıza sunduğunuz deneyime yapacağınız yatırım, direkt olarak işinize ya da girişiminize katkı sağlar.
Hatta çoğu zaman oyunu baştan aşağı değiştirir.
Belki de daha yolun başındayımdır bilemem, fakat bu güne kadar edindiğim tüm bilgiyi paylaşmaktan kastediyorum.
Açıklamaiçin teşekkür ederim. Benim değinmek istediğim konu işe bu işin yazılım tarafı. Ne yazık ki bu işlerde sadece işin makyajı dediğimiz dış görünüşü tasarlamakla olmuyor, arka planda asıl kısmı olan yazılım boyutu var.
Ben bu gibi cümlelerden ben Pardus ekibinin çalışmadığını anlıyorum. Fakat ekibin çalıştığını hepimiz biliyoruz. Fakat arka planda yapılan çalışmaları farkedemeyebiliyoruz.
Bir örnek vermek gerekirse forumda uzun zamandır bulunanlar bilir, bir ara sürekli Pardus Mağaza niye yok, yapılmalı, olmalı, bu bir zorunluluk diye konuşuyorduk. Ve Pardus Mağaza da daha sonrasında yapıldı. Fakat aylardır geliştirilmesine ve büyük ilerlemeler katetmesine rağmen hala isteklerimizi tam karşılayabilmiş değil. Neden? Halbuki isteklerin tasarımı bir kaç saatlik iş. Ama işin yazılım boyutu öyle değil.
Kısaca anlatmak istediğim şey, eksik gördüklerimizi, düzeltilmesi gerekenleri ve eklenmesini istediklerimizi elbette defaatle söyleyeceğiz, elimizden gelen neyse yardımcı olmaya çalışacağız. Fakat bunları yaparken Pardus ekibinin de zaten çalıştığını unutmayacak, niye dediklerimizi yapmıyorlar diye suçlamayacağız.
Lütfen amacım yanlış anlaşılmasın. Sizin bu niyetle yazdığınızı söylemiyor, yahut size özel olarak bu eleştirileri yapmıyorum. Genel olarak bu tarz cümleler forumda sıkça dolaşmaya başladı, ben de kendimce bu hatırlatmayı yapmayı bir borç bildim. Bu söylediklerim hepimiz için.
Çok güzel olmuş hocam elinize sağlık!
Nedense yeni görüyorum
Gayet başarılı olmuş.
Benim dikkatimi çeken bir nokta oldu “Pardus Yüklendi” , “Pardus Yükleniyor” şeklindeki ‘yükle -mek’ kelimesi.
‘Yüklemek’ yerine ‘Kuruluyor’, ‘Kuruldu’ şeklinde daha uygun olduğunu düşünüyorum.
Size lafım yok çok başarılı olmuş, anlatmaya çalıştığım Türkçemizi doğru kullanmak.
Yüklemek, bir şeyi bir yerden bir yere aktarmak anlamında.
‘Kur -mak’ kelimesi bu yüzden daha uygun olduğu kanaâtindeyim.
“Pardus kuruldu”, " Pardus kuruluyor" şeklinde.
Normalde bu konuyla alakası belki yok ama görünce söylemek istedim.
Pardus Ekibine Verdiği Destekten Dolayı Öncelikle Teşekkür bir borç bilip konuya girmek istiyorum.
Şöyle örnek verecek olursak Buzdağının bir görünen kısmı var birde görünmeyen yazılım ve tasarım konusu da buna benzetebiliriz tasarım yüzeyde görünen kısmıdır asıl iş görünmeyen kısmında ve yazılım bölümündedir bundan dolayı yazılım bölümünün nasıl sıkıntılar ile uğraştığını sadece yazılım işi ile uğraşanlar anlar diye düşünüyorum ne kadar doğrudur bilemem ama ) o yüzden isteklerimizi ve görüşlerimizi bildirip ara tekrar hatırlatıp sabırla isteklerimizin yapılmasını beklemeliyiz.
Tüm forma teşekkürler saygılar sevgiler