Pardusu kullanmamızın pardusa katkısı var mı?

Merhaba sorularim şöyle:

  1. Pardusu kullanmamızın pardusa katkısı var mı?
  2. Pardus ücretsiz bir yazılım ve bağış butonuda goremedim. Pardus nasıl para kazanıyor?
  3. Pardus depolarini kullandiğimizda bu depolardan indirme yapıldıkça yada pardus.org tiklandikca pardus para kazanabiliyor mu?
  4. Windowsa para verip almak Türk parasının dışarı gitmesine neden olduğu için TL değer kaybı yaşar mı?
  5. Pardus kullanimini yayginlastirmak için neler yapabiliriz?

Pardus herhangi bir şekilde para kazanmak amacı ile yazılmamıştır.

3 Beğeni
  1. Elbette var. Tüketici kitlenin oluşması üretimi en çok etkileyen faktördür. Hiç para vermeseniz bile sadece kullanıyor olmanız, Pardus’ta büyük yeniliklerin ve gelişmelerin yapılmasına sebeptir. Bu yüzden kullanın, kullandırın.
  2. Pardus şuan TÜBİTAK tarafından geliştiriliyor. Yani mühendislerine devlet maaş veriyor.
  3. Herhangi bir sitede görüntülenme başına para kazanılması diye bir şey yoktur. Bu sadece sitede reklam vs. şeyler bulunduğu zaman, reklam veren tarafından reklamın görüntülenmesi başına para verilmesiyle gerçekleşir. Pardus’un sitesinde de reklam yoktur.
  4. Türk Lirasından ziyade milyonlarca lira çıktığı için Devlet kayıp yaşar. Bu yerli bir firmaya da gitse israftır. Kaldı ki Amerika’ya gidiyor Windows ile. Milyonlarca liranın sadece basit ofis programları kullanmak ve internette gezinmek için harcanılması çok büyük bir israf.
  5. Başta siz kullanın ve yayılma işini doğal sürecine bırakın. Kimsenin güvenerek ve severek kullanmadığı sorunlu bir sistemin reklamı ne kadar yapılırsa yapılsın tüketici rağbet göstermiyor. Öncelikli amaç ortada kullanılan ve güvenilir, stabil bir işletim sistemi ortaya çıkarmak. Siz kendiniz kullanın, faydasını görürseniz tavsiye edin, görmezseniz forumdan bildirin ki iyileştirilsin.
5 Beğeni

1- Elbette var. Tüketici kitlenin oluşması üretimi en çok etkileyen faktördür. Hiç para vermeseniz bile sadece kullanıyor olmanız, Pardus’ta büyük yeniliklerin ve gelişmelerin yapılmasına sebeptir. Bu yüzden kullanın, kullandırın.

5- Başta siz kullanın ve yayılma işini doğal sürecine bırakın. Kimsenin güvenerek ve severek kullanmadığı sorunlu bir sistemin reklamı ne kadar yapılırsa yapılsın tüketici rağbet göstermiyor. Öncelikli amaç ortada kullanılan ve güvenilir, stabil bir işletim sistemi ortaya çıkarmak. Siz kendiniz kullanın, faydasını görürseniz tavsiye edin, görmezseniz forumdan bildirin ki iyileştirilsin.

1 Beğeni

Merhaba Sukru,

1-) Pardusu kullanmanız geliştiricilere veya bu projenin kurumuna maddi değil de manevi kazanç sağlayacaktır.
2-) Eğer Pardus bir bağış sistemi getirirse linux sektöründe bu dilencilik şeklinde algılanacaktır. Bunun için halen zamanı var gibi görünüyor. Tabi yine de bu durumu en iyi Pardus ekibi bilir.
3-) Hayır ne depolardan indirilen şeylerden ne de web sitesinde tıklama yapılınca para kazanmıyor Pardus. Pardus açık kaynak bir yazılımdır. Açık kaynak ise hiç bir beklentisi olmadan gönüllüler tarafından geliştirilen bir takım yazılımlara verilen isimdir.
4-) Finans hakkında bir şey diyemem fakat. Dışarıya olan bağımlılığımız devam eder.
5-) Pardus kullanımını yaygınlaştırmak için geri bildirimlere ihtiyacımız var. Öncelikle sormamız gereken şu olurdu? “Neden Türkiyede Pardus yerine diğer linux dağıtımları kullanılmakta? Pardusun eksiği nedir?” Eğer bu sorunun cevabını kendiniz bulabiliyorsanız eksikleride bilirsiniz zaten. Windows kullanıcıları için yapabileceğimiz pek bir şey yok aslında. Çünkü Linux son kullanıcıya hitap etmiyor. Bunun sebebide bir çok yazılımın ücretsiz olması. Şahsi düşüncem ücretsiz olan herhangi bir şey bir gün patlayacaktır. (Eğer arkasında güç yoksa)

1 Beğeni

Neden Türkiyede Pardus yerine diğer linux dağıtımları kullanılmakta? Pardusun eksiği nedir?

Sorun: kararlılığa değil güncelliğe önem veren kullanıcı ubuntuya gidiyor.

Çözüm Pardusun 2 sürümü olmalı biri debian stable tabanlı şimdiki gibi. Diğeri ise debian testing tabanlı olmalı ve testing deposunda en güncel versiyon uygulamalar bulunmalı.( stretch & buster )

Yada Ubuntu tabanlı ve debian tabanlı 2 ayrı sürümü bulunsada olur.

Bilindiği üzere pardus kararlılığa önem veriyor ve sadece stabil versiyonlar depolarda bulunuyor. Bu kararlılığa önem veren kullanıcı için iyi bir seçenekken güncelliğe önem veren kullanıcı için pardusta bir seçenek yok.

Sorun 2: masaüstü ortamı özgün olması gerekir diye düşünüyorum.

Çözüm: bence pantheon masaüstü ile Elementary os güzel bir örnek. Kararlı sürüm XFCE masaüstü kullansın ama kararsız sürümde pardusun kendine özgü masaüstü ortamı olsun. DDE tabanlı yeni bir masa üstü geliştirilebilir bence.

**Eğer yeni bir masaüstü olusturulursa onerim:

  1. Uygulama simgesi uzerine sağ tıklayınca kaldır seçeneği olmalı. Android telefonlarda olduğu gibi simgeyi silince uygulama silinmeli. Paly Store’dan kaldirnak zorunda kalınmamalı.
  2. Üst panel bence Ubuntu Budgie son sürüm paneli taban alinarak geliştirilmeli. Şuanki en iyisi o diye düşünüyorum.
  3. Alt rıhtım (Dock) bence pantheon masaüstü Rıhtımı baz alınarak geliştirilmeli.
  4. Widgette olmalı bunun içinde Widgetci taban alınarak geliştirilebilir
1 Beğeni

Bu konu son cevaptan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.